Nieuws

23 september 2020Lancering van de strategie voor risicobeheer

De Nationale Veiligheidsraad, uitgebreid met de ministers-presidenten, is op 23/09 samengekomen om zich te buigen over het werk van ‘Celeval’, aan wie gevraagd was een langetermijnvisie uit te werken voor risicobeheer.
In deze langetermijnvisie staan de zes gouden regels centraal. 
Ter herinnering, het gaat om de volgende regels:

 • Het respecteren van de hygiëneregels;
 • Activiteiten bij voorkeur in de buitenlucht uitoefenen;
 • Aandacht hebben voor kwetsbare personen;
 • Afstand houden (1,5m);
 • Nauwe contacten beperken;
 • De regels inzake bijéénkomsten respecteren

Wat de sociale contacten betreft, mogen mensen iedereen zien die ze willen zien, op voorwaarde dat ze altijd afstand houden en, als dat niet mogelijk is, een mondmasker dragen. In elk geval mogen mensen niet meer dan 10 personen ontmoeten op dezelfde plaats op hetzelfde moment (kinderen niet inbegrepen). 
Nauwe contacten met iemand die geen deel uitmaakt van het gezin, gedurende meer dan 15 minuten, zonder de veiligheidsafstand te respecteren en zonder masker, moeten zoveel mogelijk worden beperkt. Als mensen toch een referentiecijfer willen (studies tonen aan een meerderheid daar nood aan heeft) raden experts aan om in dit stadium individueel met niet meer dan 5 personen (buiten het gezin) per maand nauwe contacten te hebben.

Meer informatie over de aanpassing van de maatregelen : https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/lancering-van-de-strategie-voor-risicobeheer-responsabilisering

18 september 2020

Trap niet in de val, herken fraude overal !!!

Oplichting via ‘WhatsApp’, ‘Facebook’ en ‘Messenger’:

Helaas zijn oplichters van alle tijden, maar ze worden wel steeds inventiever. Ze doen zich voor als bekende mensen om je in de val te lokken, zetten fake webshops op, sturen berichten in naam van een vriend(in). Dit enkel en alleen om vertrouwen te winnen en hun slag te slaan. Oplichters gebruiken hierbij vooral sociale media zoals ‘WhatsApp’, ‘Facebook’ en ‘Messenger’. 
Ook valse incassobureaus blijven veel slachtoffers maken.

Hierbij enkele tips om oplichters te herkennen en vermijden:

 • Vraag jezelf af, klopt dit wel?  Is het aanbod wel realistisch?
 • Weet met wie je te doen hebt en klik niet zomaar op een link.
 • Controleer eerst de identiteit van de organisatie of verkoper.
 • Ga op zoek naar meer informatie over wat ze je aanbieden.
 • Deel nooit persoonlijke of financiële gegevens via sms, email of sociale media.

Moet u een Bpost pakket ontvangen?
De laatste tijd krijgen veel mensen ook email- en SMS berichten die melden dat ‘Bpost’ een pakket voor u in het sorteercentrum heeft klaar liggen.  U dient enkel nog de verzendkosten te betalen. 
Tegenwoordig kopen we meer en meer online waardoor er wel eens een pakket zou kunnen klaar liggen. U klikt op de link en komt op een website waar het Bpost logo op staat, met de melding (in het mooi Nederlands) dat u nog enkel de verzendkosten moet betalen en morgen het pakket al in uw bezit hebt. De kosten bedragen slechts € 5,70 en er is geen tijdsdruk.  Toch voelt u de drang om er snel op in te gaan, want wie wil zijn/haar pakket niet graag snel in huis? Echter, van zodra u uw bankgegevens achterlaat, hebben de cybercriminelen toegang tot uw bankrekening.

Meer hierover (en andere cybercrimes) via de link: https://www.pzgrens.be/cybercrime.

Laat jullie aub niet beetnemen en zorg dat je fraude direct herkent: Leer de juiste reflex op “trapnietindeval.be

26 augustus 2020

FEEDBACK opstarten BIN-alarm op 25 augustus 2020 m.b.t. voortvluchtige verdachte

BIN’s die werden opgestart: BIN Kijkuit, BIN Bezemheide, BIN Bloemendaal, BIN Vogelenzang, BIN Guido Gezelle, BIN Vredeburg, BIN Heide Statie en BIN Klein Zwitserland
Datum en uur van de oproep: 25 augustus 2020 omstreeks 22:49u

Relaas van de feiten:

Op bovenvermelde datum en uur werden deze BIN’s opgestart naar aanleiding van een verdacht persoon. Sinds 4 juli is deze persoon op de vlucht voor de Nederlandse autoriteiten.  Het betreft een ontsnapte geïnterneerde. Hij wordt tevens verdacht van de overval op het ‘Aldi’ filiaal te Heide, waarvoor eveneens ons BIN op 20 augustus werd opgestart.
Wanneer u de man ziet, wordt er gevraagd deze zeker niet zelf te benaderen, maar onmiddellijk onze diensten te bellen op het nummer 101.

De beschrijving van de man die werd meegegeven in de oproep is als volgt:

 • Rond de 60 jaar oud;
 • Drager van donkere regenkledij met fluorescerende streep;
 • Nederlandse tongval;
 • Grijs kortgeschoren haar;
 • 1.86 m groot;
 • Spleetje tussen zijn voortanden.

Het verder onderzoek wordt gevoerd door de recherche van de lokale Politie Zone Grens in samenwerking met die van onze Noorderburen!

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vergeet ook nooit om iedere binnenkomende BIN-oproep na het beluisteren te bevestigen door op het cijfer 1 te klikken. Het aantal ‘bevestigde’ oproepen zit wel in de lift, waarvoor hartelijk dank. We blijven onze leden aanmoedigen om ELKE verdachte toestand onmiddellijk te melden bij de politie op het nummer 03/620.29.29 of 101 (--> en NIET 112).

Hieronder de statistiek van deze laatste oproep…

Update van 17.00 uur: de verdachte is inmiddels opgepakt in het Nederlandse Texel
https://www.112markiezaten.nl/nieuws/3598/Gezochte-TBS'er-Henk-E.-opgepakt-op-Texel?fbclid=IwAR1_HKGF6Uql2MEJ7novV8BHVfQNkWYSVo9xZP4HOV3kk4vqIwJob76lYOM

26 augustus 2020

COVID19 - Géén nachtklok en mondmaskerplicht meer in de provincie Antwerpen

De provincie Antwerpen verlengt de maatregelen die ze genomen heeft in de strijd tegen corona niet. Dat heeft provinciegouverneur Cathy Berx vandaag aangekondigd: “De maatregelen hebben gewerkt, zodoende kan de provincie nu overschakelen op de federale maatregelen”.

Eind juli had Antwerpen een piek in het aantal coronabesmettingen met een R-waarde van ‘2’, wat betekent dat elke besmette patiënt twee anderen besmette. Nu is die R-waarde teruggevallen tot ‘0,83’.  Volgens gouverneur Cathy Berx hebben de maatregelen die de provincie toen nam, dus goed gewerkt. 

De provinciegouverneur dankte de Antwerpenaren omdat ze de volgens haar draconische maatregelen goed hadden opgevolgd, ondanks alle bagger en kritiek die de gouverneur naar eigen zeggen over zich heen had gekregen: "Liever foert zeggen en een vinger opsteken en toch je gedrag aanpassen".  En dus worden de maatregelen die de provincie Antwerpen laatst nog op 12 augustus had genomen, niet verlengd.

Ondermeer de nachtklok verdwijnt, waardoor je in de hele provincie Antwerpen moest binnenblijven tussen 1.30 uur 's nachts en 5 uur 's morgens. “In de ganse provincie Antwerpen gelden vanaf vandaag, 26/08 om 24:00u, de maatregelen die voor het ganse land gelden”!

Maak dat je altijd een mondmasker bij hebt.

Doordat alleen nog de federale maatregelen zullen gelden, vervalt niet alleen de nachtklok, maar ook de algemene verplichting om in de provincie Antwerpen altijd en overal een mondmasker te dragen. Gouverneur Berx vroeg wel met aandrang om altijd een mondmasker bij te hebben, zodat je het kunt opzetten waar een reëel risico op besmetting is of opduikt. En ze vroeg ook met aandrang dat wie in quarantaine moet, zich daar aan houdt, zeker als de scholen opengaan. 
Volgens cijfers die de gouverneur gaf, telt Antwerpen nu 39 besmettingen per 100.000 inwoners, dat is een pak minder dan Brussel (73,5). Vorige week (16-22 augustus) kende de provincie een scherpe daling van het aantal nieuwe besmettingen tot 105 per dag.

21 augustus 2020

FEEDBACK opstarten BIN-alarm voor gewapende overval in de Aldi te Heide op 20 augustus 2020

BIN’s die werden opgestart: BIN Kijkuit, BIN Bezemheide, BIN Vogelenzang, BIN Guido Gezelle, BIN Dennendaal, BIN Leopold, BIN Vredeburg, BIN Heide Statie en BINZ Heide
Datum en uur van de oproep: 20 augustus 2020 omstreeks 19:20u

Relaas van de feiten:
Op bovenvermelde datum en uur werden deze BIN’s opgestart naar aanleiding van een gewapende overval op de ALDI te Heide. Even voor sluitingstijd heeft een gewapende man buit gemaakt in de ALDI aan het Willy Vandersteenplein te Heide. Na de overval is de man gevlucht in ongekende richting.

Beschrijving van de dader:

 • een oudere man van ongeveer 50 jaar met kort grijs haar;
 • ongeveer 1,75m à 1,80 m groot;
 • gezetter postuur;
 • onverzorgd uiterlijk en opvallend vuil aan zijn handen;
 • lage stem;
 • hij droeg donkere kledij, een blauwe regenjas met fluostreep halverwege het bovenlichaam;
 • in het bezit van een donkere tas.

Het verder onderzoek wordt gevoerd door de recherche van de lokale Politie Zone Grens!

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be
------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vergeet ook nooit om iedere binnenkomende BIN-oproep na het beluisteren te bevestigen door op het cijfer 1 te klikken.
We blijven onze leden aanmoedigen om ELKE verdachte toestand onmiddellijk te melden bij de politie op het nummer 03/620.29.29 of 101.
PS.  Wat voorheen wél kon en altijd gedaan is, is het geluidsfragment (bericht) van de bewuste oproep op de site te zetten.
Door een update naar een nieuw softwaresysteem binnen Be-Alert, kunnen we deze geluidsfragmenten echter niet meer downloaden, wat héél vervelend is omdat toch een deel van onze BIN-leden oproepen missen doordat ze de telefoon niet hebben opgenomen en het bericht dus niet hebben kunnen beluisteren.

Hieronder de statistiek van deze laatste oproep…

20 augustus 2020Beheersen van de gezondheidssituatie, iedereen terug naar school en perspectieven

De Nationale Veiligheidsraad uitgebreid met de ministers-presidenten is op donderdag 20 augustus samengekomen om de balans op te maken van de epidemiologische situatie en om te bepalen welke maatregelen moeten worden verlengd en welke maatregelen kunnen worden versoepeld.
Naast het stabiliseren van onze gezondheidssituatie waren de maatregelen van de afgelopen weken gericht op het vrijwaren van het begin van het nieuwe schooljaar - dat wil zeggen om ervoor te zorgen dat de circulatie van het virus voldoende onder controle is om alle kinderen in staat te stellen terug te keren naar school. 
Alle leerlingen zullen dus weer naar school kunnen gaan, over alle onderwijsniveaus heen, op basis van de "code geel" die door de gemeenschappen is bepaald.
Ter herinnering:  de code geel verwijst naar een situatie waarin het virus nog steeds actief is, maar wel onder controle is.
Dit systeem maakt een normale schoolweek van 5 dagen mogelijk, mits bepaalde gezondheidsmaatregelen in acht worden genomen, zoals het verplicht dragen van mondmaskers voor leerlingen ouder dan 12 jaar en voor leerkrachten, en het opschorten van bepaalde buitenschoolse activiteiten in het secundair onderwijs.
Naast dit gemeenschappelijke systeem zullen de ministers van Onderwijs in gemeenten waar besmettingspieken worden waargenomen, overstappen op kleurcode oranje.
Deze kleurcode impliceert aanpassingen, zoals een verminderd aantal schooldagen voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Ouders, kinderen en leerkrachten zullen door de scholen op de hoogte worden gebracht.
Op het niveau van het hoger onderwijs vindt, aangezien het schooljaar daar later begint, nog steeds overleg plaats om de regels die op de studentencampussen zullen gelden te harmoniseren.

Vanaf 1 september en voor een periode van één maand:

 • Blijft de sociale bubbel van 5 personen - d.w.z. mensen met wie je nauw contact kan hebben - gelden, onder dezelfde voorwaarden als in augustus.  Contacten waarbij de veiligheidsafstand wordt gerespecteerd, zijn nog steeds beperkt tot 10 personen tegelijk;
 • Algemene maatregelen met betrekking tot sociaal contact zijn op langere termijn moeilijk te handhaven.  We moeten in staat zijn om van crisisbeheer over te stappen op een langetermijndynamiek van risicobeheer.  We moeten de manier waarop we sociale contacten onderhouden op een duurzame manier kunnen heruitvinden.  Om dit zo normaal mogelijk te doen en met respect voor de gezondheid van iedereen, is aan de experts van Celeval gevraagd om - met de steun van andere specialisten zoals bv. psychologen - zich prioritair over deze kwestie te buigen;
 • Rouwmaaltijden na een uitvaart kunnen plaatsvinden met maximaal 50 personen, met inachtneming van de regels die gelden voor de horecasector.  De volgende Nationale Veiligheidsraad zal zich buigen over de kwestie van een mogelijke versoepeling van de regels voor recepties in het algemeen;
 • Wat de winkels betreft, zal het nu mogelijk zijn om met z'n tweeën te winkelen (deze twee personen kunnen worden vergezeld door minderjarigen die onder hetzelfde dak wonen of door een persoon die hulp nodig heeft), en dit zonder tijdslimiet.  Het spreekt voor zich dat een beroep wordt gedaan op eenieders verantwoordelijkheidsgevoel om massale drukte te vermijden.  In tegenstelling tot de andere maatregelen die vanaf 1 september van kracht zijn, zal deze maatregel vanaf 24 augustus van toepassing zijn;
 • Mensen die in de afgelopen maanden fysiek zijn gescheiden omdat ze uit verschillende landen komen en die bewijzen dat ze een duurzame relatie hebben maar niet getrouwd zijn, zullen vanaf 1 september de grens mogen oversteken.  Zij zullen aan dezelfde test- en quarantaineregels worden onderworpen als de anderen.

Wat reizen betreft:  er werd aan herinnerd dat sinds 1 augustus alle personen die op Belgisch grondgebied aankomen na een verblijf in het buitenland van meer dan 48 uur, het ‘Passenger Locator Formulier’ moeten invullen, waarmee kan worden nagegaan waar de reiziger naartoe is gegaan.  Bovendien:

 • Moet iedereen die terugkeert uit een rode zone worden getest en in quarantaine blijven, zelfs als hij/zij geen symptomen vertoont;
 • Als de persoon terugkomt van een oranje zone, gaat het om een aanbeveling.  Deze aanbeveling moet echter ernstig worden genomen, vooral als de persoon die terugkeert uit een oranje zone risicovolle contacten heeft gehad;
 • Bovendien worden de burgers gevraagd om actief deel te nemen aan de contact tracing met de verantwoordelijken van de regionale callcenters, wat het mogelijk maakt om met iedereen contact op te nemen.

De ontwikkeling van de gezondheidssituatie zal zoals altijd op de voet worden opgevolgd en volgende maand zal een nieuwe Nationale Veiligheidsraad worden gehouden.
De doelstelling op lange termijn is om van crisisbeheer af te stappen en een risicomanagementproces op lange termijn op gang te brengen.

18 augustus 2020

FEEDBACK opstarten BIN-alarm voor ‘schietincident’ afgelopen zondagnacht

Datum en uur van de oproep: zondagnacht, 17 augustus 2020 omstreeks 01:01u

Relaas van de feiten:
Op bovenvermelde datum en uur werd ‘BIN-Kijkuit’ opgestart naar aanleiding van het horen van knallen.
Er zijn geen vaststellingen gedaan door de politie.  Vermoedelijk waren het stropers.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be
------------------------------------------------------------------------------------------------------

TIP (voor nieuwe leden):  sla het nummer (0477.77.77.55) vanwaar een “BIN-alarm” wordt verstuurd als dusdanig op in uw telefoon/GSM.
NOTA: dit nummer kan je zelf niet bellen.  Dit dient enkel om een BIN-alarm te versturen vanuit Be-Alert.
We blijven onze leden aanmoedigen om ELKE verdachte toestand onmiddellijk te melden bij de politie op het nummer 03/620.29.29

Vergeet NOOIT om na iedere binnenkomende BIN-oproep te bevestigen door op het cijfer 1 te klikken.
Leden die het bericht ontvingen via hun ‘voicemail’ (vb. bij afwezigheid) moeten de binnenkomende oproep VOLLEDIG beluisteren…

UITLEG:  Wanneer het BIN-bericht via voicemail wordt beluisterd, hoort men eerst enkel het laatste deel van het bericht.
Dit is omdat het BIN-systeem denkt dat -wanneer de telefoon op voicemail overgaat- er wordt opgenomen en begint dus het bericht af te spelen.
Op dat ogenblik wordt echter je eigen ingesproken boodschap van je voicemail afgespeeld, waardoor het eerste deel van het binnenkomende bericht niet wordt opgenomen.
Bij het beluisteren van het bericht via voicemail moet je na het beëindigen van het bericht bijgevolg even verder blijven luisteren doordat het BIN-bericht terug wordt herhaald.

Hieronder de statistiek van bovenvermelde oproep…

12 augustus 2020

Nieuwe (aangepaste) maatregelen voor de provincie Antwerpen

Vanaf vandaag, 12 augustus, gaan er enkele wijzigingen van de coronamaatregelen voor onze provincie van kracht. Zo wordt de avondklok een nachtklok (van 01.30 tot 05.00 uur), kunnen er terug meer mensen aan tafel in restaurants en mag de horeca openblijven tot 01.00 uur. We sommen alle maatregelen -die vanaf 12 augustus ingaan en die voor de hele provincie gelden- voor je op.

Wijzigingen:

 • De avondklok wordt een nachtklok:  je moet thuis zijn tussen 1.30 u en 5 uur.  Enkel essentiële verplaatsingen zijn toegestaan.
 • De horeca mag daarmee ook openblijven tot 1 uur.  Respecteer hun werking en hou je aan dit sluitingsuur.
 • Aan tafel…  Personen die behoren tot hetzelfde huishouden + hun vaste bubbel van 5 mogen samen aan tafel zitten in de horeca.  Dit met een maximum van tien personen.
 • Het toekijken op de correcte info van de aanwezigen is een taak van de horeca-uitbater en hij/zij moet deze 4 weken bijhouden.
 • Samenscholingen met meer dan 10 personen zijn nog steeds verboden én minderjarige personen moeten hierbij worden meegeteld.
 • 'Professionele' publieksevenementen zijn terug mogelijk.  Dit zijn dus de professionele organisaties én de organisaties die volgens de gemeente voldoende inspanning doen om de veiligheid te garanderen.
 • Geen wijziging in de mondmaskerplicht.  Ons systeem van gezond verstand kan blijven bestaan.
 • Belangrijk:  mensen die de woonzorgcentra bezoeken via de tuin moeten ook aan geplaatste nadarbarelen hun masker dragen.  Geeft aan iedereen binnen het WZC een beter gevoel.

Er is ook gezegd dat de komende twee weken er géén wijzigingen meer zullen zijn.  Dit brengt hopelijk wat meer rust bij velen!
Je kan steeds terecht op de website van de provinciegouverneur (klik hier
) voor de meest gestelde vragen.

Al deze maatregelen hebben als doel om de veiligheid en gezondheid van iedereen in de provincie Antwerpen zo goed mogelijk te kunnen verzekeren en een verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan.

30 juli 2020Extra maatregelen voor de ganse provincie Antwerpen, dus ook voor KALMTHOUT

Op 29 juli ondertekende Antwerps Provinciegouverneur Cathy Berx de Politieverordening met daarin de aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus COVID-19 voor de provincie Antwerpen.
Dat betekent dat deze bijkomende maatregelen vanaf nu van kracht zijn op het grondgebied van de VOLLEDIGE provincie.
Deze bijkomende maatregelen zijn, samen met de maatregelen die de Nationale Veiligheidsraad eerder deze week aankondigde, essentieel om de sterke stijging van het aantal besmettingen in de provincie in het algemeen en in stad en regio Antwerpen in het bijzonder, terug te dringen.
Deze maatregelen hebben tot gevolg dat we ons sociaal leven de komende 4 weken drastisch moeten reorganiseren. 

Welke maatregelen gelden voor het volledige grondgebied van de provincie Antwerpen?

 • In de provincie geldt een avondklok in die zin dat het openbaar sociaal leven stopt tussen 23.30u en 6.00u. Iedereen moet thuis zijn tussen 23.30u en 6.00u, behalve voor essentiële, niet-uitstelbare verplaatsingen zoals bijvoorbeeld:
  • om dringende medische redenen;
  • verplaatsingen van of naar het werk;
  • bij vertrek naar of terugkeer uit vakantie.
 • Cafés en restaurants sluiten om 23.00 uur.
 • Iedereen boven de leeftijd van 12 jaar moet altijd op het openbaar domein en elke private maar voor het publiek toegankelijke plaats verplicht een masker dat de mond en de neus bedekt of elk ander alternatief in stof bij zich hebben.
 • In provincie Antwerpen is iedereen boven 12 jaar verplicht om een mond-neusmasker te dragen op het publiek domein én op plaatsen waar de fysieke afstand van 1,5 meter niet kan worden gewaarborgd.
  • Deze verplichting geldt niet tijdens het nuttigen van eten en drinken en in de private sfeer (thuis);
  • Gelet op het advies van de Wereld Gezondheidsorganisatie dat intensief sporten met mond-neusbedekking een gezondheidsrisico inhoudt, geldt deze verplichting evenmin tijdens het intensief sporten.  Dit op voorwaarde dat de sport beoefend wordt in daartoe bestemde sportinfrastructuur en/of op plaatsen en momenten waarop het risico op overdracht van het virus nagenoeg nihil is door de kortstondigheid van het eerder occasioneel kruisen of passeren van een personen.
 • In alle cafés en horecazaken moet de fysieke afstand van anderhalve meter tussen de gezelschappen te allen tijden gegarandeerd zijn, tenzij de gezelschappen van elkaar gescheiden zijn met een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief, met een minimale hoogte van 1,8 meter.
 • In restaurants en cafés wordt het gezelschap aan een tafel beperkt tot vier personen of tot een gezelschap dat bestaat uit personen die behoren tot eenzelfde gezin.
 • Voor markten, met inbegrip van de brocante- of rommelmarkten, gelden dezelfde regels als voor winkels.  Marktbezoekers winkelen individueel -of slechts in het gezelschap van minderjarige kinderen of een begeleider wanneer men hulpbehoevend is- en niet langer dan 30 minuten.  Kramen die gericht zijn op consumptie ter plaatse zijn verboden.
 • Telewerk wordt verplicht, behalve wanneer dit omwille van de aard van de activiteit en functie, volstrekt onmogelijk of onwenselijk is.
 • Alleen contactloos sporten is toegestaan. Sporten in groepsverband met meer dan 10 personen worden verboden voor sporters boven de 18 jaar.
 • Het verkopen van alcohol voor meeneem-gebruik is verboden tussen 22.00 uur en 06.00 uur.

Volgende maatregelen zijn niet toepasbaar in Kalmthout:
In de meest getroffen zone (Aartselaar, Antwerpen, Boechout, Boom, Borsbeek, Brasschaat, Edegem, Hemiksem, Hove, Kapellen, Kontich, Lint, Mortsel, Niel, Ranst, Rumst, Stabroek, Schelle, Schoten, Wijnegem, Wommelgem, Zwijndrecht) worden daarenboven nog bijkomende maatregelen genomen.

 • Alle publieksevenementen en feesten zijn verboden en feestzalen moeten sluiten, tenzij voor uitvaartceremonies.
 • Alle fitnesscentra sluiten.

Voormelde zone is bepaald op basis van de evolutie van de verspreiding van het virus. De Provinciale Crisiscel onder leiding van gouverneur Cathy Berx zal elke dag vergaderen om de epidemiologische toestand in de provincie strikt op te volgen evenals de effecten van deze maatregelen strikt op te volgen.
Al deze maatregelen hebben als doel om de veiligheid en gezondheid van iedereen in de provincie Antwerpen zo goed mogelijk te kunnen verzekeren en een verdere verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan.

Tot slot nog een extra melding voor hen die gaan wandelen/joggen in de Kalmthoutse heide

27 juli 2020De Nationale Veiligheidsraad uitgebreid met de ministers-presidenten is vandaag bijeengekomen gelet op de evolutie van de epidemiologische situatie, die zoals altijd permanent wordt opgevolgd. Op basis van de nieuwe gezondheidsinformatie werd afgelopen weekend een nieuw rapport gevraagd aan Celeval. Op basis van dit rapport werd beslist om de tweeledige strategie - nationaal en lokaal - die vorige week werd ingevoerd om de heropleving van het virus aan te pakken, te versterken.
Tot nu was de sociale bubbel voor elk individu beperkt tot 15 personen per week. Vanaf woensdag worden dat dezelfde 5 personen voor de komende vier weken en voor een heel gezin, dus niet meer per individu. Kinderen jonger dan twaalf zijn niet opgenomen in deze telling. Die 5 personen zijn mensen bovenop uw gezin met wie u dus nauwe contacten mag hebben, contacten waarvoor de veiligheidsafstand niet altijd moet worden gerespecteerd.
Meer info over de bijkomende maatregelen lees je hier: https://crisiscentrum.be/nl/news/aanvullende-maatregelen-ter-versterking-van-de-tweeledige-strategie-ter-bestrijding-van-de 

24 juli 2020Lokale en nationale aanpak om de heropflakkering van het Coronavirus af te remmen

De Nationale Veiligheidsraad, uitgebreid met de ministers-presidenten, is samen gekomen op 23 juli, om een stand van zaken op te maken over de gezondheidssituatie in ons land en om de nodige maatregelen te nemen.Met het oog op de epidemiologische indicatoren is besloten om fase 5 van het afbouwplan niet te activeren.  Het maximale aantal personen voor recepties en evenementen met publiek blijft dus gelijk. Wat de beurzen betreft, daar is een hervatting van de activiteiten voorzien voor 1 september, onder strikte voorwaarden en afhankelijk van de evolutie van de epidemie.

De Nationale Veiligheidsraad heeft een reeks maatregelen genomen die vanaf zaterdag 25 juli in het hele land van toepassing zullen zijn…

 • Bovenop de nu al geldende verplichtingen zal het dragen van een mondmasker ook verplicht zijn:
  • Op markten, rommelmarkten en kermissen;
  • In winkelstraten en op alle drukke plaatsen (privé of openbaar) zoals bepaald door de plaatselijke autoriteiten;
  • In alle openbare gebouwen voor de delen die toegankelijk zijn voor het publiek;
  • In horecazaken, behalve als mensen aan tafel zitten.

Het dragen van een masker blijft sterk aanbevolen in alle andere gevallen, vooral in situaties waar de veiligheidsafstand niet kan worden gegarandeerd.

 • De sluitingstijd van de nachtwinkels wordt vervroegd naar 22u.
 • De klanten van de horeca zal worden gevraagd een e-mailadres of een telefoonnummer achter te laten, zodat ze in geval van een infectie tijdig verwittigd kunnen worden.  Deze informatie zal na 14 dagen worden vernietigd en kan niet worden gebruikt voor andere doeleinden dan de bestrijding van het Coronavirus.

In het algemeen is beslist dat de controles zullen worden versterkt.

Aangezien de epidemiologische situatie sterk verschilt van gemeente tot gemeente, hebben de lokale autoriteiten een prominente rol te spelen.Zij treden op binnen het kader van het ministerieel besluit.  Ze kunnen daarnaast aanvullende voorzorgsmaatregelen overwegen.Dat in overleg met de gewesten en de gouverneurs, om ervoor te zorgen dat de maatregelen coherent zijn in het hele land.

Anderzijds hebben de lokale autoriteiten alle ruimte om meteen in grijpen als er uitbraken zijn op hun grondgebied.  De gewesten geven gezondheidsinformatie door en bezorgen de burgemeesters een stappenplan met graduele maatregelen die op gemeentelijk niveau kunnen worden genomen, gaande van de sluiting van één enkele zaak, tot de afkondiging van een ‘lokale lockdown’.

Burgemeesters nemen uiteraard de verbale en visuele communicatie van de maatregelen die in hun gemeente worden genomen, op zich. Zij moeten worden gesteund in hun aanpak, in een geest van samenwerking met alle overheidsniveaus.
Tenslotte is het essentieel om te onthouden dat er zes gouden regels van kracht zijn, met name:

 • Respecteer de hygiënemaatregelen;
 • Doe activiteiten het liefst buiten;
 • Wees extra voorzichtig met kwetsbare mensen;
 • Blijf op een veilige afstand (1m50);
 • Beperk je contacten tot 15 personen per week;
 • En beperk ook bijeenkomsten tot 15 personen.

Wat de bubbel van 15 betreft, daar werd tijdens de persconferentie in herinnering gebracht dat de regel absoluut moet worden nageleefd om te vermijden dat het virus zich snel kan verspreiden.
Iedereen moet een lijst kunnen opmaken van alle mensen met wie hij of zij tijdens de voorbije week nauwe contacten heeft gehad.

 

25 juni 2020

Afgelopen nacht inbraken vermeden:

Op 24 juni om 3 uur 's nachts gaat een patrouille van de ‘Politiezone Grens’ over tot controle van een man in de Heidestatiestraat in Kalmthout. De man heeft inbrekersmateriaal op zak en wordt opgepakt voor verhoor. Om 8 uur ontvangen wij aangifte van een poging tot diefstal uit een BMW in de Max Temmermanlaan. 
Het materiaal dat nodig is om in de BMW in te breken had de verdachte op zak. De 25-jarige Lithouwse man werd aangehouden en overgedragen aan het parket. De man had nog een gevangenisstraf van 15 maanden open staan en blijft dus aangehouden.
Door deze aanhouding werden er vermoedelijk een aantal inbraken in Heide vermeden.

 Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès

Vanaf 1 juli gaat fase 4 van de afbouw in

De Nationale Veiligheidsraad uitgebreid met de ministers-presidenten heeft een akkoord bereikt om vanaf 1 juli over te gaan tot fase 4 van de afbouw, op basis van het akkoord van de experts van de GEES, dat zich beroept op de gunstige evolutie van de epidemiologische situatie.

De zes gouden regels blijven van kracht, namelijk:

 • het respecteren van de hygiënevoorschriften;
 • activiteiten liefst in de buitenlucht organiseren;
 • het nemen van extra voorzorgsmaatregelen voor mensen die tot risicogroepen behoren;
 • het respecteren van de veiligheidsafstand;
 • de regel van de uitgebreide bubbel, die wordt vergroot van 10 naar 15 verschillende mensen per week, naast het gezin.  Ter herinnering: dit is een individueel recht;
 • groepsactiviteiten mogen niet meer dan 15 personen omvatten, inclusief kinderen.  Dit geldt voor alle niet-gekaderde samenscholingen, ongeacht of ze binnen- of buitenshuis plaatsvinden

Mogen onder bepaalde voorwaarden openen:

 • zwembaden en wellnesscentra;
 • pretparken en binnenspeeltuinen;
 • theaters en bioscopen;
 • casino's en speelzalen;
 • congreszalen
 • receptie- en feestzalen met een limiet van 50 personen.

Eén van de voorwaarden is de toepassing van protocollen.  Daarnaast gelden de algemene regels die al van kracht zijn voor andere activiteiten, zoals het verplicht in acht nemen van de veiligheidsafstand, het invoeren van tijdslots en crowd management, het schoonmaken van de infrastructuur en het dragen van mondmaskers, wat nog steeds sterk wordt aanbevolen.

Volgende activiteiten mogen in dit stadium nog niet hervatten:

 • activiteiten gelinkt aan het nachtleven, zoals nachtclubs;
 • massa evenementen

Desalniettemin zal het mogelijk zijn om vanaf 1 juli activiteiten met publiek te organiseren, onder bepaalde voorwaarden die zijn vastgelegd in protocollen.

Voor reguliere evenementen die in permanente infrastructuren zoals theaters, bioscopen, tribunes en congreszalen worden georganiseerd, zullen dus protocollen worden opgesteld met de bevoegde ministers en de experts van de GEES.

Voor eenmalige evenementen in de publieke ruimte zal vanaf 1 juli een online-instrument (matrix) beschikbaar zijn, dat als referentie zal dienen voor de lokale overheden bij het verlenen van vergunningen voor deze evenementen.  Er zullen ook duidelijke regels moeten worden toegepast.

Voor al deze gebeurtenissen geldt een capaciteitslimiet van:

 • 200 mensen binnen;
 • 400 mensen buiten.

Deze capaciteitslimiet zal in augustus opgetrokken worden naar 400 personen binnen en 800 personen buiten, op voorwaarde dat de gezondheidssituatie het toelaat.  Een uitzondering om deze limiet te overschrijden kan worden gevraagd voor permanente infrastructuren met een zittend publiek, met inachtneming van de veiligheidsvoorschriften.

Het maximum aantal deelnemers in de buitenlucht is ook van toepassing voor demonstraties.  Deze moeten altijd het voorwerp uitmaken van een verzoek om toestemming van de lokale overheden. In ieder geval moeten ze altijd statisch zijn en plaatsvinden op een plaats waar de veiligheidsafstand kan worden nageleefd.

Tegelijkertijd zullen, naast de hervatting van deze activiteiten, bepaalde protocollen vanaf 1 juli worden versoepeld:

 • De mogelijkheid om naar de winkel te gaan met mensen uit de contactbubbel en zonder tijdslimiet. De veiligheidsafstand geldt altijd.
 • De opheffing van de beperking op het aantal marktkramen. De gezondheidsprotocollen en -voorschriften blijven van toepassing.

Wat de Nationale Feestdag betreft, werd beslist dat het traditionele militaire en civiele defilé uitzonderlijk in een andere vorm zal plaatsvinden om aan de gezondheidsvoorschriften te voldoen.  Er zullen verschillende artistieke voorstellingen plaatsvinden op symbolische plekken om ons land en onze kunstenaars in de schijnwerpers te zetten.  Ze zullen rechtstreeks op tv worden uitgezonden.  Meer details komen later.

Wat de vooruitzichten op langere termijn betreft, wordt de start van het nieuwe schooljaar al volop voorbereid.  De ministers van Onderwijs hebben in samenwerking met de experts van de GEES een systeem met kleurcodes opgesteld dat aangeeft hoe de scholen zich moet organiseren op basis van de gezondheidssituatie.  De ministers van Onderwijs zullen dit plan nader toelichten tijdens een persconferentie.

3 juni 2020Afbouw coronamaatregelen: opstart van fase 3 vanaf 8 juni

Vandaag, woensdag 3 juni, heeft de Nationale Veiligheidsraad uitgebreid met de ministers-presidenten de overgang naar fase 3 van het afbouwplan vanaf 8 juni goedgekeurd. Zoals uit het dagelijkse verslag van de gezondheidsautoriteiten blijkt, zijn de indicatoren van onze gezondheidssituatie bemoedigend.  De experts hebben daarom groen licht gegeven voor de start van deze nieuwe fase. Dit betekent een radicale verandering in de aanpak ten opzichte van de regels die tot nu van kracht waren.  Van nu af aan is vrijheid immers de regel en wat niet mag de uitzondering.
De activiteiten die verboden blijven, zullen dat zijn omdat ze ofwel een te nauw contact tussen mensen of massabijeenkomsten met zich meebrengen, ofwel omdat er nog geen protocollen - d.w.z. specifieke regels voor een sector - konden worden bepaald. 
Deze nieuwe aanpak moet op twee niveaus worden begrepen.  Ten eerste, het individuele gedrag (hoe moet ik me gedragen in het licht van mijn herwonnen vrijheid? ) en ten tweede, het reglementair kader dat van toepassing is op een georganiseerde activiteit (welke protocollen moeten professionals toepassen om een activiteit te organiseren?).

Wat het individuele gedrag betreft, zijn er zes gouden regels:​

 • De hygiënemaatregelen blijven essentieel;
 • Buitenactiviteiten moeten waar mogelijk de voorkeur krijgen.  Waar nodig moeten ruimtes voldoende worden verlucht;
 • Er moeten extra voorzorgsmaatregelen worden genomen voor mensen die tot een risicogroep behoren.  Er wordt een charter opgesteld voor ouderen die vrijwilligerswerk doen om hun wat meer duidelijkheid te geven over de activiteiten die ze veilig kunnen doen;
 • De veiligheidsafstand blijft gelden, behalve voor mensen binnen hetzelfde gezin, voor kinderen jonger dan 12 jaar onderling en voor mensen met wie er nauwer contact is, d.w.z. de uitgebreide bubbel.  Wie de veiligheidsafstand niet kan respecteren, moet een mondmasker dragen;
 • Het is mogelijk om wekelijks met 10 verschillende personen nauwer contact te hebben, bovenop de gezinsleden (=uitgebreide persoonlijke bubbel).  Dit is een individueel recht.  Deze 10 personen mogen elke week veranderen;
 • Georganiseerde sport- en nu ook culturele activiteiten onder begeleiding van een verantwoordelijke zijn beperkt tot 20 personen in juni en tot 50 personen in juli, op voorwaarde dat de veiligheidsafstand worden gerespecteerd.

Groepsbijeenkomsten worden beperkt tot maximaal 10 personen, inclusief kinderen.  Dit geldt voor alle bijeenkomsten, ongeacht of ze thuis of buitenshuis plaatsvinden (bijvoorbeeld in het park of op restaurant);

Over het reglementair kader:

 • Alle georganiseerde activiteiten worden hervat, tenzij de herstart in een andere fase wordt gepland, met protocollen die zowel de gebruikers als het personeel beschermen.  Deze protocollen worden bepaald door de bevoegde minister, na advies van de GEES, in overleg met de sector en, in het geval van noord-zuidaangelegenheden, met een interfederale aanpak;
 • De protocollen zullen tegen 1 juli worden geëvalueerd.  Als er voor een subsector geen protocol bestaat, wordt een document online geplaatst met de algemene regels die op zijn minst van toepassing zouden moeten zijn;
 • Het wordt aangeraden om te telewerken als dat mogelijk is.

Horeca, sport en cultuur zijn de hoofdsectoren waarvoor belangrijke beslissingen zijn genomen…

Horecasector:

De sector mag gedeeltelijk heropenen.  Speelhallen (bv. casino's), banket- en receptiezalen zullen echter pas op 1 juli opnieuw open mogen.  Wat betreft de banket- en receptieruimtes zal dit mogelijk zijn met een maximum van 50 personen, onder dezelfde voorwaarden als de catering.  Nachtclubs mogen nog niet opengaan voor eind augustus, omdat er geen veiligheidsafstand kan worden voorzien.
Naast deze uitzonderingen zullen alle andere horecagelegenheden zoals cafés, bars en restaurants opnieuw opengaan, volgens een zeer nauwkeurig protocol.
De hoofdlijnen van dit protocol zijn onder andere:

 • Een afstand van 1m50 tussen de tafels;
 • Maximaal 10 personen per tafel;
 • Elke klant moet aan zijn eigen tafel blijven zitten;
 • De obers moeten een masker dragen;
 • Alle horecagelegenheden mogen tot één uur 's morgens openblijven, net zoals de nachtwinkels. 

Culturele sector:

Vanaf 8 juni mogen culturele activiteiten zonder publiek worden hervat.  Voorstellingen met publiek - inclusief bioscopen - kunnen vanaf 1 juli worden hervat, maar altijd volgens precieze regels met betrekking tot het beheer van het publiek, zoals het respecteren van de veiligheidsafstand in het publiek en maximaal 200 aanwezigen.
De organisatie van de activiteiten moet zodanig worden gepland dat te grote bijeenkomsten, bijvoorbeeld buiten de zaal, worden vermeden.
Wanneer mensen deelnemen aan culturele - maar ook vrijetijdsactiviteiten - is het dragen van een masker te allen tijde aan te bevelen.
Sportieve en nu ook culturele activiteiten die worden georganiseerd en begeleid door een verantwoordelijke zijn beperkt tot 20 personen in juni en 50 personen in juli, met inachtneming van de veiligheidsafstanden.
In deze twee sectoren - maar niet alleen daar - zullen de zeer geleidelijke heropening en de daarmee samenhangende voorwaarden de rendabiliteit bemoeilijken.  Op federaal en regionaal niveau werken we, naast de uitbreiding of aanpassing van de generieke maatregelen ter ondersteuning van de economie, momenteel aan een reeks gerichte maatregelen om bepaalde sectoren te helpen.

Sportsector:

Vanaf 8 juni kunnen de contactloze sportactiviteiten worden hervat, indoor en outdoor, amateur of professioneel, competitie en training.  Sportzalen en fitnessruimtes mogen ook heropenen, mits het protocol in acht wordt genomen.
Maar:

 • Contactsporten (bv. judo, boksen, voetbal enz.) moeten altijd beperkt blijven tot "contactloze" trainingen;
 • Wat de sportfaciliteiten betreft, zullen de protocollen ook moeten worden gevolgd.  Kleedkamers en douches zullen nog steeds niet toegankelijk zijn;
 • Zwembaden, sauna's en wellnesscentra moeten in dit stadium gesloten blijven.

Nog wat de sport betreft, is alles vanaf 1 juli weer toegestaan, op voorwaarde dat de protocollen worden nageleefd.
Zowel in de culturele sector als de sportsector zal vanaf 1 juli een zittend publiek van maximaal 200 personen - ongeacht de grootte van de zaal - zijn toegestaan, met inachtneming van de veiligheidsafstanden en altijd met strikte naleving van de protocollen.
 

Erediensten:

Religieuze erediensten of levensbeschouwelijke bijeenkomsten mogen vanaf 8 juni worden hervat, met inachtneming van onder meer de volgende regels:

 • De veiligheidsafstand moet worden nageleefd met een maximum van 100 personen;
 • Vanaf juli wordt dit aantal uitgebreid tot 200, naar analogie met de culturele en sportsector;
 • Rituelen met fysiek contact blijven verboden.

Reizen:

Vanaf 8 juni is het mogelijk om in België uitstappen van één of meerdere dagen te doen.
Vanaf 15 juni zal België zijn grenzen openen voor reizen naar en vanuit de Europese Unie, met inbegrip van het Verenigd Koninkrijk en de vier andere Schengenlanden (Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen).
Elk land beslist echter zelf of het zijn grenzen al dan niet opent.  Om de situatie in het land van bestemming te kennen, is het daarom raadzaam de website van Buitenlandse Zaken te raadplegen. e voorwaarden voor reizen buiten Europa moeten nog worden vastgesteld in het licht van de evolutie van de gesprekken op Europees niveau.

Vrije tijd en ontspanning:

Vrijetijds- en ontspanningsactiviteiten zijn toegestaan vanaf 8 juni, met uitzondering van conferenties, pretparken en binnenspeeltuinen, die pas vanaf 1 juli mogen worden heropend.

Bijeenkomsten:

Culturele en vrijetijdsactiviteiten moeten zodanig worden georganiseerd dat bijeenkomsten worden vermeden.  Het dragen van een masker is te allen tijde aan te bevelen.
Bijeenkomsten (bv. kermissen, dorpsfeesten etc.) blijven tot 1 augustus verboden en mogen dan geleidelijk aan weer worden hervat.

Grote massa-evenementen zullen daarentegen tot en met 31 augustus verboden blijven, zoals eerder aangekondigd.
Aan het begin van de zomer zal een online evaluatie-instrument beschikbaar worden gesteld voor organisatoren die willen weten of ze een evenement kunnen organiseren en onder welke voorwaarden.

Fases 4 en 5 van onze afbouwstrategie vinden plaats in juli en augustus, als de epidemiologische situatie het toelaat.

25 mei 2020

Stand van zaken betreffende het asielcentrum binnen onze BIN-omschrijving:

UPDATE  25 mei 2020:

Sinds enkele weken wordt opnieuw gewerkt aan het pand voor het geplande asielcentrum aan de Putsesteenweg in Kalmthout. Door de coronacrisis lagen de werkzaamheden er een tijd stil.  Fedasil, de federale overheidsdienst, wil er een tijdelijke opvang van 120 asielzoekers onderbrengen gedurende anderhalf jaar. De gemeente gaat niet akkoord met de locatie.  Zowel het pand als de ligging ervan, maken een kwaliteitsvolle opvang heel moeilijk.

Stillegging werken:

Ondanks de gemeentelijke bezwaren werkt de eigenaar in opdracht van Fedasil verder aan de omvorming van het gebouw tot asielcentrum. De werken werden er door voorbije maanden al twee keer stilgelegd door de burgemeester. Eerst werd zeer onoordeelkundig te werk gegaan met het verwijderen van gevaarlijk asbest. Vervolgens werd een bouwmisdrijf vastgesteld door de aanleg van een betonverharding in de tuin voor het gebouw zonder vergunning. Voor bijkomende werken aan het pand vraagt de eigenaar nu opnieuw géén vergunning aan.  Ook daarmee gaat de gemeente niet akkoord.

Geen vergunning:

De dienst ruimtelijke ordening van de gemeente Kalmthout kreeg een ‘melding’ van de eigenaar van het pand. Hij wil er een aantal bijkomende werken uitvoeren: tijdelijk sanitair met zuiveringstorens plaatsen en een nieuwe noodtrap vanaf de 1ste verdieping. De eigenaar diende daarvoor geen vergunningsaanvraag in.  Dat is nochtans verplicht bij dergelijke werkzaamheden.  De geplande werken werden enkel gemeld door de eigenaar. 
Met een melding bij de dienst ruimtelijke ordening kan men bepaalde werkzaamheden (stedenbouwkundige handelingen) indienen waarvoor geen omgevingsvergunning vereist is, bv. het plaatsen van een carport of bijgebouwen kleiner van 40 m².  Dat is hier absoluut niet het geval.  Het college van burgemeester en schepenen heeft daarom geen akte genomen van die melding, waardoor de bijkomende werken niet mogen worden uitgevoerd.

Strijdig met voorschriften:

De geplande werken zijn strijdig met de ruimtelijke voorschriften die gelden op het perceel. Die bepalen dat de bebouwde oppervlakte op het terrein niet mag uitgebreid worden.  Dat gebeurt hier duidelijk wel. Ze voorzien ook een constructie in de bufferzone op het terrein.  Die geldt enkel voor bomen en beplanting en vormt zo een natuurlijke buffer naar de omliggende buren. De plaatsing van bijkomende ondergrondse putten van elk 10 000 liter zal bovendien schade veroorzaken aan de bomen op het terrein.

Niet brandveilig:

De brandweer ging ter plaatse voor een eerste controle op brandveiligheid.  Die rondgang leverde duidelijke tekortkomingen op. De brandweer meldde dat de inrichting momenteel nergens voldoet aan de vereiste bepalingen voor compartimentering. Ook de noodzakelijke evacuatiewegen zijn verre van in orde.  Het gebouw is dus nog lang niet brandveilig. Het spreekt voor zich dat de veiligheid van bewoners, personeel en de woningen vlakbij van cruciaal belang is.

Geen inzage in dossier:

Het gemeentebestuur vroeg bij Fedasil ook alle documenten op in verband met de gunning voor het uitbaten van het tijdelijk asielcentrum aan de firma G4S Care. Dat kan in het kader van de openbaarheid van bestuur waaraan elke overheid moet voldoen. De gemeente wil weten hoe ze tot die locatie zijn gekomen en welke afspraken er zijn gemaakt, zowel financieel als organisatorisch.  Die vraag leverde zo goed als niets op. De gemeente ging daarom in beroep bij de bevoegde Commissie voor de toegang tot bestuursdocumenten.  Hun oordeel was helder: Fedasil voldoet niet aan de wettelijke opdracht tot openbaarmaking. De commissie adviseert hen daarom om alsnog de nodige documenten aan de gemeente ter beschikking te stellen.  Maar ook na dit advies kreeg gemeente Kalmthout nog geen extra informatie.

Buitenspel:

De gemeente Kalmthout voelt dat de verantwoordelijken van het asielcentrum (opdrachtgever Fedasil, uitbater G4S Care en de eigenaar) er alles aan doen om de gemeente buitenspel te zetten in de lopende procedures om het asielcentrum operationeel te krijgen.  Het gemeentebestuur aanvaardt niet dat al die plannen op een onveilige en onreglementaire manier worden georganiseerd. De gemeente Kalmthout is niet gekant tegen de humanitaire opdracht van Fedasil.  Wél tegen hun plannen om een klein, aftands gebouw op een zeer ongunstige ligging in te richten als tijdelijk asielcentrum voor 120 bewoners. 
De toekomst van het geplande asielcentrum is daarom onzeker.

(Bron: gemeente Kalmthout)

14 mei 2020Afbouw: opstart van fase 2 vanaf 18 mei

Op woensdag 13 mei is de Nationale Veiligheidsraad (NVR), uitgebreid met de ministers-presidenten, opnieuw bijeengekomen.
De NVR heeft op basis van het verslag van de experts van de GEES beslist om vanaf 18 mei fase 2 van het afbouwplan op te starten.

In deze fase gaat het vooral over de geleidelijke heropstart van de lessen voor bepaalde leerlingen in het basis- en secundair onderwijs onder strikte organisatorische voorwaarden. De kleuterscholen blijven in dit stadium gesloten en het hoger onderwijs heeft het einde van het academiejaar al georganiseerd samen met de gemeenschapsoverheden.

Een tweede aspect in deze fase is cultuur.
De NVR heeft beslist dat musea en culturele bezienswaardigheden - historische gebouwen en monumenten, kastelen, citadellen - vanaf 18 mei weer open kunnen, op voorwaarde dat ze een online of telefonisch ticketingsysteem opzetten en de nodige maatregelen nemen om te vermijden dat het te druk wordt. Bibliotheken blijven open, onder dezelfde voorwaarden als nu. 
Wat het economische leven betreft – daar is beslist dat de contactberoepen in deze fase hun activiteit kunnen hernemen, onder bepaalde voorwaarden.
Zo moeten ze werken op afspraak, een mondmasker of mondneusbescherming dragen (personeel en klanten) en moeten ze de veiligheidsafstand tussen de klanten respecteren.
Verder mogen er - met instemming van de lokale overheden - opnieuw markten worden georganiseerd.
Die markten mogen maximaal 50 kramen hebben, er moet een circulatieplan worden opgesteld en de veiligheidsafstand moet altijd gerespecteerd worden.
Het dragen van een masker of mondneusbescherming is verplicht voor de marktkramers en hun personeel en wordt ook voor klanten sterk aanbevolen.

Tot slot zijn er nog een aantal andere beslissingen genomen met betrekking tot sport en vrije tijd.
Trekpleisters in de natuur, zoals dierenparken, zullen ook weer open mogen gaan, op voorwaarde dat ze een online of telefonisch ticketingsysteem invoeren om de toegang voor het publiek te beperken, een circulatieplan opstellen en dat cafetaria's en restaurants gesloten blijven, net als attracties en speeltuinen.
Reguliere sporttrainingen en -lessen in de buitenlucht en in clubverband mogen worden hervat, als ze de veiligheidsafstand respecteren en als er een coach aanwezig is.
De groepen mogen niet groter zijn dan 20 personen en sportclubs mogen alleen heropenen op voorwaarde dat alle maatregelen worden genomen om de veiligheid van de sporters te waarborgen.

Wat huwelijken en begrafenissen betreft, zal het mogelijk zijn om vanaf 18 mei een maximum van 30 personen te ontvangen op plechtigheden, onder bepaalde voorwaarden, waaronder het respecteren van de veiligheidsafstand. Het is echter niet toegestaan om na de plechtigheid een receptie te organiseren.

De volgende stap in het afbouwplan zal niet vóór 8 juni plaatsvinden.  En na fase 3 zullen er nog meer fases volgen.
Er zijn veel activiteiten die weer opstarten en dat heeft een impact op de contacten tussen mensen.
Het is de bedoeling om mensen gespreid in de tijd hun gewoontes weer te laten opnemen, om dat zo veilig mogelijk te kunnen doen.

Het gedetailleerde plan voor de geleidelijke afbouw van alles wat sport en cultuur is, zal worden gecommuniceerd zodra er een akkoord over is met de GEES.
Hetzelfde geldt voor de geleidelijke hervatting van de toeristische activiteiten en de heropening van restaurants, terrassen en cafés.

We zullen ook moeten bekijken in welke fase en onder welke voorwaarden we de sociale contacten kunnen uitbreiden, zomerstages en jeugdkampen kunnen laten doorgaan, erediensten kunnen laten hernemen en manifestaties en evenementen van diverse omvang kunnen laten doorgaan.

We kunnen u nu al zeggen dat alle culturele, sportieve, toeristische en recreatieve evenementen verboden zijn tot en met 30 juni.

7 mei 2020Afbouw: fase 1b vanaf maandag 11 mei: uitbreiding van de sociale contacten en opening van de winkels onder voorwaarden

Op woensdag 6 mei is de Nationale Veiligheidsraad, uitgebreid met de ministers-presidenten, bijeengekomen om de nieuwe fase van de afbouwstrategie, namelijk fase 1b, die op 11 mei van start gaat, te valideren, te vervolledigen en te verduidelijken.  De experts hebben groen licht gegeven voor deze nieuwe fase naar aanleiding van een aantal gunstige criteria op dit moment, namelijk het aantal ziekenhuisopnames per dag, de gemiddelde trend van deze ziekenhuisopnames die lager is dan de voorgaande weken, het aantal bedden op intensieve zorg, testing en tracing.  Deze criteria zullen een rol blijven spelen bij de geleidelijke afbouw. 
Om tegemoet te komen aan de eenzaamheid en de moeilijkheden die de fysieke afstand met zich meebrengt, heeft de Nationale Veiligheidsraad in de eerste plaats beslist om vanaf aanstaande zondag een verdere uitbreiding van de sociale contacten toe te staan.
Op dit moment is het mogelijk om buiten af te spreken met twee mensen - altijd dezelfde -, voor een wandeling of om samen te sporten.  Deze mogelijkheid is nog steeds van toepassing.

Vanaf 10 mei mag elk gezin thuis maximaal vier personen - altijd dezelfde - ontvangen.

Om het aantal contacten te beperken om de verspreiding van het virus niet te bevorderen, verbinden de bezoekers zich ertoe slechts met één gezin af te spreken.
Het doel is om het aantal gezinnen (mensen onder hetzelfde dak) die mekaar ontmoeten tot een minimum te beperken en een zo groot mogelijke wederkerigheid te garanderen.
En dit onder de volgende voorwaarden:

 • De veiligheidsafstand moet uiteraard worden nageleefd met de bezoekers.
 • Als mensen een tuin of terras hebben, is het beter om dit bezoek buiten te organiseren.
 • Het is duidelijk dat geen bezoek kan worden toegestaan als een gezinslid of één van de bezoekers ziek is.
 • Speciale aandacht moet worden besteed aan oudere en kwetsbare mensen.

Dit systeem maakt het ook makkelijker om op te sporen wie met wie contact heeft gehad mocht één van de personen besmet zijn met Covid-19.
We zullen de mogelijkheden om deze contacten uit te breiden blijven evalueren terwijl we de verschillende fasen doorlopen.  Dit zal niet tegen 18 mei mogelijk zijn.
Op 11 mei zullen we ook de winkels heropenen.  Deze heropening zal - net als altijd - moeten plaatsvinden met strikte inachtneming van de volgende regels:

Net als voor de winkels die al open zijn – zal slechts 1 klant per 10m² worden toegestaan en dit voor maximaal 30 minuten.  Een uitzondering wordt gemaakt voor kleinere winkels.

 • Elke klant wordt ten zeerste aanbevolen om in de winkels bescherming te dragen die de neus en de mond bedekt.  In ieder geval moet de veiligheidsafstand worden gerespecteerd.
 • Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de gezondheid en de veiligheid van hun werknemers en moeten alles in het werk stellen om veilige werkomstandigheden te garanderen.

Om drukte te vermijden, zal iedereen zijn boodschappen alleen moeten doen.  Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen jonger dan 18 jaar - zij mogen door een ouder worden begeleid - en voor mensen die hulp nodig hebben. Het is ook aan te raden om naar de winkels te gaan die zich in een stad of gemeente in de buurt van uw huis of werkplek bevinden. 
Daguitstapjes en toeristische activiteiten blijven verboden.  Ook bijeenkomsten zijn nog altijd verboden.
De lokale autoriteiten zullen ervoor zorgen dat de veiligheidsafstand in de openbare ruimte wordt gehandhaafd en zullen de nodige maatregelen nemen. Er moet voorrang worden gegeven aan mensen ouder dan 65 jaar, mensen met beperkte mobiliteit en aan het zorgpersoneel.

U mag gebruik maken van het openbaar vervoer als u geen alternatief heeft.  Het doel is om degenen die er het meest nood aan hebben, toegang te geven tot het openbaar vervoer.
Contactberoepen buiten de medische en paramedische zorg mogen helaas hun activiteit nog niet hernemen.

Ook de markten zullen in deze fase niet kunnen worden hervatAlleen individuele marktkramen (food en non-food) zullen worden toegestaan, en dit door de lokale autoriteiten en op de gebruikelijke locaties. Zoals overal zal de veiligheidsafstand moeten worden gerespecteerd.

Helaas zullen de cafés, bars, restaurants en de feest-, recreatieve, culturele en toeristische plaatsen ook in deze fase gesloten blijven.

De volgende fase is op dit moment voorzien voor 18 mei.

De gemeenschappen en de onderwijswereld werken al samen om te zorgen voor een geleidelijke hervatting van de lessen in het basis- en het secundair onderwijs.In de tussentijd zullen we samen met de deskundigen de haalbaarheid en de voorwaarden bepalen voor:

 • De hervatting van de markten; 
 • De heropening van musea, bibliotheken, dierentuinen etc.;
 • De heropening van beroepen met fysiek contact zoals kappers;
 • De uitbreiding van het aantal aanwezigen op bruiloften en begrafenissen;
 • De hervatting van de sporttrainingen in open lucht. De hervatting van sport- en culturele evenementen zal ook door de experts worden geanalyseerd op basis van de door de bevoegde ministers voorgelegde werkzaamheden, teneinde een nauwkeuriger tijdschema voor de verschillende fasen te kunnen voorstellen;
 • De kwestie van de daguitstappen, de tweede verblijven of de vakantiewoningen zal aan de orde komen tijdens de voorbereiding van fase 3 (geschatte datum: 8 juni).

28 april 2020

We bevinden ons allen in de grip van COVID-19.  Dit houdt in dat we onze persoonlijke vrijheden verregaand moeten inperken. We mogen niet meer samenkomen met vrienden of familie.  Onze ouderen in de woonzorgcentra worden geïsoleerd.  Dit zijn zware tijden voor iedereen.
Politiediensten worden erop uitgestuurd om te controleren wie al dan niet de coronamaatregelen respecteert.

Er zijn gelukkig ook tekenen van solidariteit…
Talloze Belgen zetten zich op dit moment in voor anderen die het moeilijk hebben.
Van boodschappen doen voor buren of de hond uitlaten, tot gewoonweg sociaal contact houden.
Hebt u ook nood aan hulp of sociaal contact (op afstand), laat het ons dan zeker weten! Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès

Coronavirus : België heeft z’n exitstrategie vastgelegd:

Op basis van een advies van de Groep van Experts belast met de Exit Strategie (GEES) is de Nationale Veiligheidsraad vrijdag 24 april bijeengekomen in het Egmontpaleis om de exitstrategie uit de coronacrisis te bepalen. Ter herinnering, de federale regering en de regeringen van de deelstaten hebben sinds 12 maart samen een reeks maatregelen genomen om de verspreiding van COVID-19 in ons land te beteugelen. 
Bemoedigende indicatoren zoals de vermindering van het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames of het afvlakken van de curve van overlijdens, maken het nu mogelijk om zeer geleidelijk te gaan afbouwen.
Maar de overheid benadrukt dat het virus nog altijd op ons grondgebied aanwezig is en gevaarlijk blijft.

De strikte inperkingsmaatregelen zullen zeker van kracht blijven tot en met 3 mei.

Daarna zou België kunnen beginnen met de afbouw van de maatregelen, als de omstandigheden het toelaten.Het is belangrijk te benadrukken dat bepaalde regels van kracht blijven, ongeacht de afbouwfase waarin we ons bevinden.

Het betreft regels als:

 • Het beperken van contacten tussen mensen;
 • Het respecteren van veilige afstanden;
 • Goede hygiënische reflexen, ook wel "barrièregebaren" genoemd.

 

16 april 2020

Update bericht 16 april ivm het corona-virusOp de site van Bin's Kalmhout kan u de laatste berichten terugvinden van BE-Alert ivm het Corona-virus

8 april 2020

Opnieuw grote drugsvangst aan de grens

      

Sinds de coronacrisis zet onze politiezone dagelijks mobiele ploegen in om de gesloten grensovergangen tussen België en Nederland te controleren. Vrijdag werd er aan de grens een transactie opgemerkt waarbij er grote boodschappentassen werden overgeladen tussen twee Belgische voertuigen, een BMW en een Volkswagen.
Beide voertuigen reden weg na de transactie.  De politie wilde de BMW laten stoppen d.m.v. een blokkade. De bestuurder nam de vlucht maar belandde in de gracht in de Zwanenberg in Kalmthout.  De VW Golf stopte zonder meer.  In totaal werd er 12,5 kg cannabis aangetroffen. Eén van de verdachten was reeds gekend voor drugsfeiten.  Beide verdachten, twee neven van 23 jaar, werden overgedragen aan het parket. 
De bestuurder van de BMW was 300 euro beloofd om de drugs naar Gent te brengen. 
De Politie Zone Grens blijft alert en zal ook de komende weken ploegen (anoniem) blijven inzetten.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

2 april 2020

Drugsvangsten aan de grens

Sinds de coronacrisis staan er vaste controleplaatsen aan de grote grensovergangen tussen België en Nederland.  Al de andere grensovergangen zijn afgesloten.
Buiten die vaste controleplaatsen zetten we ook losse ploegen (vaak anoniem) in.  Dit resulteerde tot meerdere drugsvangsten…

 • Een 21-jarige man uit Antwerpen, die met een speedpedelec vanuit Nederland kwam, werd betrapt met 221 gram marihuana op zak.
 • Twee verdachte voertuigen werden opgemerkt die uit de richting van Nederland kwamen.  Na controle bleek een sportzak met 18 kilo marihuana in het voertuig te zitten.  Beide verdachten werden voorgeleid bij de Hasseltse onderzoeksrechter die hen onmiddellijk heeft aangehouden.  Het ging hier over een 49-jarige man en een 31-jarige man, allebei afkomstig uit Ham.
 • Twee personen wandelden de grens over komende uit Nederland.  Zij droegen een winkeltas.  Na controle wordt er 600 gram marihuana aangetroffen.  De verdachten betroffen twee twintigers afkomstig uit Mortsel en Lint.  Beide personen werden voorgeleid bij de Onderzoeksrechter te Antwerpen.

Er werden ook kleinere hoeveelheden in beslag genomen bij personen die via sluipwegen en paadjes de grens over wandelden. Bij één verdachte werd er een verboden wapen aangetroffen. 
De politiezone Grens zal ook de komende weken extra (anonieme) ploegen blijven inzetten.

Cybercrime valse watergroepfacturen !!!

We merken sinds enkele dagen dat er veel slachtoffers bestookt worden met e-mails met het onderwerp "Eind jaarafrekening", zogenaamd afkomstig van de Watergroep. 
Dit zijn frauduleuze berichten die u doen geloven dat u een bedrag moet overmaken om uw eindfactuur te betalen.
Meer hierover (en andere cybercrimes) via deze link naar cybercrime op onze site: www.pzgrens.be/cybercrime

BIN Kijk Uit

28 maart 2020

Update bericht 27 maart ivm het corona-virusOp de site van Bin's Kalmhout kan u de laatste berichten terugvinden van BE-Alert ivm het Corona-virus

BIN Kijk Uit

26 maart 2020

Verschillende inbraken aan de grens

Op 25 maart werden de politiediensten ter plaatse gevraagd voor 5 feiten te Essen in het gehucht ‘Den Uil’. De feiten zijn gebeurd tussen 24/03/20, 18:30 uur en 25/03/20, 08:15 uur.

 • Het ging over 4 feiten zonder braak, gezien de stallen en loodsen waar werd ingebroken niet slotvast waren.
 • 1 feit met braak aan de deur.
 • Bij 1 ruit van een voertuig dat geparkeerd stond in een loods werd glasbraak gepleegd.

Bij alle diefstallen werd werkmateriaal gestolen. De politie konden verschillende schoenafdrukken vaststellen. Vermoedelijk komen de daders te voet van over de grens. 
Gelieve alert te zijn en uw loods, tuinhuis, stal, ... slotvast achter te laten!!!

Wees voorzichtig met misbruik door criminelen

Ook in deze tijden proberen criminelen helaas misbruik te maken van de situatie. Wees voorzichtig aan wie u informatie geeft en toegang verleent tot uw woning! Iemand die zich uitgeeft als vrijwilliger om in uw woning te helpen zou wel eens heel andere bedoelingen kunnen hebben. Ook cybercriminelen misbruiken het Coronavirus.  Wees voorzichtig met sms- en/of e-mail berichten! Reageer nooit op verdachte berichten en klik al zeker niet op de link in deze berichten!

Hebt u de Politie Zone Grens nodig, ziehier de aangepaste werkwijze:

Het coronavirus heeft ook een aantal gevolgen voor de werking van de onthaalkantoren bij de Politie Zone Grens: 
De onthaalburelen van Essen en Wuustwezel zullen woensdagmiddag niet meer open zijn, d.w.z. dat je in Essen en Wuustwezel elke weekdag terecht kan enkel in de voormiddag van 9 tot 12 uur.
Kleine, niet-dringende aangiften kunnen vanaf heden ook digitaal.  Stuur je aangifte door naar nietdringend@pzgrens.be.  Scan wél de voorzijde van uw identiteitskaart in en steek deze in bijlage met de mail.
Voor de wachtruimte, in ons centraal onthaalkantoor van Kalmthout op de Kapellensteenweg 32, is er een beperking ingesteld voor het aantal bezoekers in het kader van “social distance”. 
Er mogen slechts 2 mensen tegelijkertijd in de wachtruimte aanwezig zijn.  Indien er nog mensen aankomen, vragen we hen om buiten te wachten of later terug te komen. 
Dit zijn geen prettige maatregelen, maar wij hopen zo bij te kunnen dragen in de aanpak van de coronacrisis.

Waar kan je terecht voor de officiële informatie over het corona-virus

Het is overal in het nieuws en iedereen heeft er vragen over.  Voor officiële informatie over het Coronavirus COVID-19 kan je op volgende plekken terecht:

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

23 maart 2020

De federale politie waarschuwt voor valse medicijnen en andere middelen tegen het coronavirus!!!

Criminelen proberen goedgelovige burgers op te lichten met valse geneesmiddelen, medische hulpstukken en voedingssupplementen die zogezegd het coronavirus kunnen verhelpen of verlichten.Dat meldt de federale politie, die burgers voor die oplichtingspogingen waarschuwt. “Door de huidige coronacrisis zitten heel wat burgers met bezorgdheden of een gevoel van angst”, zegt de federale politie.
“Criminelen trachten bovendien opzettelijk onrust te zaaien rond het coronavirus in ons land om consumenten online op te lichten.”
“Malafide websites verkopen bijvoorbeeld valse geneesmiddelen, medische hulpstukken en supplementen. Ze beweren dat deze producten en geneesmiddelen het virus kunnen verhelpen of minstens verlichten.” 
Het gaat onder meer om mondmaskers, niet-toegelaten vaccins, luchtreinigers, voedingssupplementen en essentiële oliën, waarvan de aanbieders beloven dat ze bescherming bieden tegen het coronavirus of het zelfs genezen.

Schadelijk:
“De werking van deze producten is vaak niet of nog niet bewezen, en mogelijk hebben zij zelfs schadelijke neveneffecten”, gaat de federale politie verder. “We roepen iedereen op om voorzichtig te zijn en medische producten enkel te kopen via een internetapotheek die erkend is door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Je vindt de lijst van erkende online apotheken op hun website.” Eerder waarschuwde ook Europol-topvrouw Catherine De Bolle voor het verontrustende fenomeen van nagemaakte medicijnen, dat nu recent in de lift zit door de coronacrisis. 
Zij sprak concreet over bijvoorbeeld koortswerende middelen zoals paracetamol die dan vals blijken te zijn. “Een ander aspect is dat criminelen via e-mail producten te koop aanbieden, maar in werkelijkheid uit zijn op je privédata. Je moet zeer goed opletten met de e-mails die je krijgt”, waarschuwde ze in ‘Knack’.

Populair:
Een recente studie van het ‘Europees Agentschap voor Intellectuele Eigendommen’ (EUIPO) en de ‘Europese Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling’ (OESO) toont aan dat geneesmiddelen op de tiende plaats staan in de lijst van meest populaire nagemaakte producten, met een totale waarde van 4,4 miljard dollar, aldus nog de federale politie.

BIN Kijk Uit

19 maart 2020

Informatie na evaluatie BIN-Oproepstatistiek 17/03

De geïmplementeerde software in het systeem van BE-Alert laat ons toe om wat oproepgegevens te evalueren en uit te lichten.
Zo kunnen we uit de gedownloade database van de laatste oproep d.d. 17 maart het volgende vaststellen:

 • 120 leden/pers. hebben de oproep VOLLEDIG beluisterd
 • 8 leden/pers. hebben de oproep slechts gedeeltelijk beluisterd
 • 104 leden/pers. hebben de oproep beluisterd én bevestigd = 50,49 %
 • 80 leden/pers. hebben de oproep beluisterd zonder te bevestigen (kan ook opgenomen zijn op voicemail of antwoordapparaat) = 38,83 %
 • 22 leden/pers. hebben hun GSM of telefoon NIET OPGENOMEN = 10,68 %
 • 88 leden/pers. hebben op het einde van het bericht bevestigd met het cijfer 1  -->  CORRECT
 • 16 leden/pers. op het einde van het bericht bevestigd met de cijfers 21  -->  ??? (kan misschien ook geaccepteerd zijn; vermits 16 + 88 = 104 leden/pers. die de oproep hebben beluisterd én bevestigd)
 • 8 leden/pers. hebben op het einde van het bericht bevestigd met het cijfer 2  -->  FOUT
 • 1 lid/pers. heeft op het einde van het bericht bevestigd met de cijfers 22  -->  FOUT

Nog enkele zaken nuttig om weten:

 1. Een binnengekomen BIN-oproep op een voicemail/antwoordapparaat wordt 2x na elkaar opgenomen.

Het eerste gedeelte van de oproep kan je niet volledig beluisteren, omdat op het moment van opnemen uw eigen ingesproken boodschap wordt afgespeeld en op datzelfde moment loopt reeds het bandje van de oproep door ‘BE-Alert’.

Indien je -na het beluisteren van het 1ste onvolledige bericht van BE-Alert- nog eventjes blijft verder luisteren, kan je na 6 à 7 seconden het volledige 2de opgenomen bericht wél volledig beluisteren!

 1. Bij het beluisteren van BIN-berichten die opgenomen zijn op je voicemail/antwoordapparaat is het uiteraard NIET MEER NODIG om nog af te sluiten met het cijfer 1.
 2. Sla het nummer voor BIN-oproepen +32 477 77 77 55 op in uw GSM of telefoon onder de naam: “BIN-Alarm” of “BIN-Oproep”, zodat u het direct kan aflezen op uw scherm indien u zo’n oproep ontvangt.
 3. Dit BIN-oproepnummer (+32 477 77 77 55) dient enkel om uzelf te bereiken.  Dit kan door u dus NIET worden opgebeld.

Met communicatieve en 'uitkijkende' groet,

BIN Kijk Uit

18 maart 2020

FEEDBACK opstarten BIN-alarm voor feiten op 17/03

BIN’s die werden opgestart: BIN Kijkuit, BIN Bloemendaal, BIN Leopold, BIN Vogelenzang en BIN Guido Gezelle
Datum en uur van de oproep: 17 maart 2020 omstreeks 22:55u

Relaas van de feiten:

Op bovenvermelde datum en uur werden deze BIN’s opgestart naar aanleiding van een melding inzake verdachte gedragingen. Een bewoonster van de Turfvaartlaan zag twee personen dewelke zich verdacht gedroegen. Wanneer onze ploegen ter plaatse gingen en nazicht deden in de omgeving konden ze ter hoogte van de Lindenlaan twee personen aantreffen dewelke aan de beschrijving voldeden.
Toen deze personen onze ploeg zagen, hebben ze hun fietsen achtergelaten en zijn gaan lopen richting Kalmthoutse Heide. De speurhond en de helicopter werden ter plaatse gevraagd.  Bij de zoeking met de speurhond werd er al snel een rugzak gevonden van de verdachten.  Hierin werd inbrekersmateriaal aangetroffen.
Aangezien de verdachten waren gaan lopen in de Kalmthoutse Heide was het voor de helicopter zeer moeilijk om een spoor van de verdachten te vinden. Onze ploegen deden nog verder nazicht in de omgeving, dit echter zonder resultaat.  De fietsen welke door de verdachten werden achtergelaten bleken na onderzoek te zijn gestolen bij een inbraak te Essen.

De PZ Grens onderzoekt de feiten verder!
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be
------------------------------------------------------------------------------------------------------

We blijven onze leden aanmoedigen om ELKE verdachte toestand onmiddellijk te melden bij de politie op het nummer 03/620.29.29 
PS.  De BIN-oproep van gisteravond kan u andermaal beluisteren via het geluidsfragment.
Vergeet NOOIT om iedere binnenkomende BIN-oproep te bevestigen door op het cijfer 1 te klikken.

Hieronder de statistiek van de oproep…

BIN Kijk Uit

14 maart 2020

Laatste berichten ivm het corona-virusOp de site van Bin's Kalmhout kan u de laatste berichten terugvinden van BE-Alert ivm het Corona-virus

BIN Kijk Uit

11 maart 2020

Stand van zaken betreffende het asielcentrum binnen onze BIN-omschrijving:

UPDATE: 11 maart 2020

Op bevel van de politiezone Grens werden de werken aan het asielcentrum vandaag voor een tweede keer stilgelegd. Bij een inspectiebezoek werden 2 bouwmisdrijven vastgesteld.  De eigenaar voerde deze werken uit zonder de noodzakelijke vergunning.

Op dinsdag 10 maart vond er een inspectiebezoek plaats aan de werken van het geplande asielcentrum aan de Putsesteenweg. Politie, brandweer en de gemeentelijke bouwdienst stelden er twee stedenbouwkundige misdrijven vast. Het betreft specifieke werkzaamheden waarvoor geen vrijstelling van omgevingsvergunning is voorzien bij een tijdelijke, collectieve opvang.

Zo werd er een betonverharding voor het gebouw van ca. 350 m² aangelegd.  Voordien was dat gedeelte van het perceel voornamelijk onverhard. Voor deze werken werd geen omgevingsvergunning aangevraagd of verleend, hoewel dit voor deze betonverharding verplicht is. Volgens de voorschriften van het gemeentelijk RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) ‘Woonbos’ kunnen op die plaats enkel waterdoorlatende verhardingen toegelaten worden. Bovendien bedraagt de maximum oppervlakte van een verharding 250 m², zo bepaalt het RUP. 
Deze voorschriften hebben een bindend karakter en bepalen dat het niet-bebouwde deel van het perceel een boskarakter met groene invulling moet krijgen.

foto van de site na werken betonverharding

Tegelijk werd vastgesteld dat in het gebouw verschillende delen van binnenmuren werden weggehaald. Deze hadden een steunfunctie en worden nu gestut.  Voor deze stabiliteitswerken was een voorafgaande omgevingsvergunning vereist.  Ook die werd niet aangevraagd door de eigenaar. Op basis van deze vaststellingen werd een PV opgemaakt door de lokale politie, aangevuld met technisch verslag van de gemeentelijke bouwdienst. De PZ Grens legde de werken vervolgens vandaag opnieuw stil.  Op politiebevel mag er dus niet verder gewerkt worden aan het gebouw en de omgeving. 
Conform de gerechtelijke procedure wordt het PV door de politiediensten bezorgd aan het parket en aan de gewestelijk stedenbouwkundig inspecteur van de Vlaamse overheid. Die moet vervolgens oordelen over het verder stilleggen van de werkzaamheden aan het asielcentrum. 
Als dat wordt bekrachtigd, kan de eigenaar pas verder met de werken na het indienen en mogelijks verkrijgen van een omgevingsvergunning.

BIN Kijk Uit

4 maart 2020

BE-Alert test mail

Naar aanleiding van een berichtje van ‘BE-Alert’, op deze eerste donderdag van de maand (dit keer via e-mail), doen wij nogmaals een warme oproep om u alsnog online te registreren indien u dat tot op heden nog niet hebt gedaan. Om je in te schrijven ga naar de website: https://www.be-alert.be/nl en klik op de button “Schrijf je in op BE-Alert”; of klik op onderstaande afbeelding…

Ook wijzigingen van uw E-mail of telefoongegevens kan je via de website aanpassen!
Bekijk het introductiefilmpje via YouTube: https://youtu.be/2Rts-ASs3dY, of op de website van ‘BE-alert’!

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hieronder de tekst van het berichtje, vandaag ontvangen omstreeks 14:34 uur.

Onderwerp: TEST BE-Alert provincie Antwerpen

Geachte mevrouw, Geachte heer,

Het afgelopen jaar sloten heel wat mensen zich aan bij BE-Alert, het nationale systeem dat u per SMS, e-mail of telefoon verwittigt bij een noodsituatie.  In provincie Antwerpen staat de teller op 152.018 inschrijvingen bij BE-Alert. Heel hartelijk dank voor uw registratie!
Overheden kunnen en mogen elke eerste donderdag van de maand BE-Alert-testberichten versturen. Vandaag testen we in de provincie Antwerpen enkel en alleen een BE-Alert-melding via e-mail. 
BE-Alert kan burgers ook verwittigen via een telefoonoproep of SMS. Wanneer zetten we welk communicatiekanaal in?

 • In een reële noodsituatie combineren overheden verschillende communicatiemiddelen om de alarmering van de burger te garanderen: telefoonoproep, SMS en/of e-mail. Een SMS (of telefoonoproep) gebruiken we om burgers snel en gericht te verwittigen tijdens een noodsituatie. We kiezen dan om alle geregistreerden binnen een bepaald gebied te alarmeren, of om enkel specifieke doelgroepen te alarmeren (zoals schooldirecties). E-mail zetten we tijdens een noodsituatie veelal als bijkomend alarmeringskanaal in.
 • Is de situatie bijzonder acuut en moeten we alle aanwezige personen in een bepaalde regio bereiken en niet enkel die zich registreerden, dan kan de overheid ook een 'alert-SMS’ uitsturen. In dit geval stuurt BE-alert een SMS naar alle actieve GSM-toestellen in een bepaalde zone: iedereen in de buurt van het incident of het gevaar zal dan een SMS ontvangen.
 • Sommige steden of gemeenten zetten BE-Alert ook preventief in om hun burgers te informeren over zaken van algemeen belang, bv. hoe zich voor te bereiden op een aangekondigde storm of om u op de hoogte te brengen van grootschalige wegenwerken met sterke mobiliteitsimpact. Dit gebeurt meestal via e-mail.

Kijk na of uw profiel op BE-Alert nog up-to-date is. U kan uw persoonlijke gegevens op elk moment aanvullen of wijzigen. Bovendien kan u tot vijf adressen registreren. Voeg dus naast uw thuisadres ook zeker het adres van uw werkplaats en andere belangrijke adressen toe (bv. familie) via www.be-alert.be/nl.

De sterke stijging van het aantal inschrijvingen op BE-Alert in 2019 doet me bijzonder veel plezier. Blijf actief familie en vrienden aansporen om zich te registeren. Laat ons samen streven naar 75 procent geregistreerde 16-plussers op BE-Alert. Een snelle en efficiënte verwittiging van zoveel mogelijk burgers is immers van groot belang in noodsituaties.

Andermaal, hartelijk dank en vriendelijke groet,

Cathy Berx,

Gouverneur van de provincie Antwerpen

BIN Kijk Uit

3 maart 2020

Feedback na opstarten BIN:

BIN’s die werden opgestart:  Dennendael – Withoefse Heide – Guido Gezelle – Kijkuit – Vogelenzang
Datum en uur van de oproep:  02 maart 2020 om 21.40 u

Relaas van de feiten:

Op bovenvermelde datum en uur werden deze BIN’s opgestart naar aanleiding van een inbraak in een woning gelegen aan de Guido Gezellelaan te Kalmthout. Wanneer onze ploegen ter plaatse gaan stellen ze vast dat er braak werd gepleegd op een raam van de living, links van de woning, door het glas te breken. Een raam aan de achterzijde werd open gezet om een vluchtweg te creëren.  De woning werd doorzocht.  Voorlopig is het enige nadeel juwelen. Onze ploegen deden nazicht in de omgeving maar dit zonder resultaat.  De PZ Grens onderzoekt de feiten verder.

Het geluidsfragment van deze BIN-oproep kan u hier beluisteren.

Hieronder ook een overzicht van de statistiek m.b.t. deze oproep van BIN Kijkuit alleen…

Wij stellen vast dat toch nog 33% van onze leden de oproep wél hebben beluisterd, maar deze niet hebben afgesloten door te bevestigen met het cijfer ‘1’. Vergeet dit aub niet te doen, dit spaart op onnodige kosten voor uw BIN.  Bij bevestiging met het cijfer ‘1’ wordt u immers niet meer terug opgebeld.

Nog 2 andere meldingen van inbraak in onze buurt, waarbij géén BIN werd opgestart wegens tijdsverschil tussen daad en vaststelling:

Op 02/03/2020 krijgt de ‘Politie Zone Grens’ melding van een inbraak aan de Kapellensteenweg te Heide. Het glas van een raam in de living achteraan de woning, werd ingeslagen.  Een raam aan de voorzijde werd opengezet door de daders. Woning werd volledig doorzocht.  Nadeel is voorlopig onbekend.  Feiten zijn gebeurd op 02/03/20 tussen 14:30 en 22 uur.

Alsook…

Op 28/02/2020 krijgt de ‘Politie Zone Grens’ melding van een poging inbraak aan de Beeklei te Heide. Het cilinderslot van de voor- en zijdeur werd afgebroken.  De daders zijn echter niet binnen geraakt, er is dus geen verder nadeel. Feiten zijn gebeurd op 28/02/20 tussen 09:30 uur en 16 uur.

De PZ Grens onderzoekt deze feiten verder.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

28 februari 2020

Een nieuwe website van ALLE BIN’s in Kalmthout nu online:

Webmaster -tevens bestuurslid- van BIN-Kijkuit, Marco De Meulder, heeft in samenspraak met de gemeente en de andere BIN’s in onze heidegemeente een website ontwikkeld waarop IEDERE inwoner van Kalmthout nu uitgebreide informatie kan terugvinden over de praktische zaken die een BIN aanbelangen, o.m. welke straten tot welk BIN behoren en wie je bvb kan contacteren om lid te worden.  Ook een aanvraagformulier voor afwezigheidtoezicht kan je hier downloaden.

In Kalmthout zijn er in totaal 16 BIN’s, waarvan enkele reeds een eigen website hadden (zoals BIN-Kijkuit).  De gegevens die daar op staan zijn in principe hetzelfde voor alle BIN’s, met uitzondering van de zonegebonden informatie zoals het nieuws, het stratenplan en de respectievelijke bestuursleden.  Om het overzichtelijk te houden werd er door meerdere BIN-coördinatoren besloten om dit alles te laten samensmelten op één website…

https://www.binkalmthout.be/

Goed aanbod van de VREG? Dat is verdacht

Kreeg jij ook een telefoontje van 'de VREG' met de melding dat ze een beter energieaanbod hebben voor jou?  Dan hang je wellicht met oplichters aan de lijn!  Laat je niet doen en wees altijd voorzichtig. Een alerte inwoner uit de ‘Politiezone Zara’ meldde dat hij onlangs werd opgebeld door iemand die zich voordeed als medewerker van de VREG, de Vlaamse Energieregulator.De beller zei een beter voorstel te hebben voor een nieuwe energieleverancier en vroeg om de computer aan te zetten zodat hij een voorstel kon doormailen. Gelukkig vertrouwde het slachtoffer het zaakje niet en na enkele kritische vragen verbrak de oplichter zelf de verbinding.
De VREG laat weten dat ze zelf nooit burgers opbelt om te veranderen van energieleverancier: "Als een burger ons belt voor een leveranciersvergelijking dan bezorgen we een volledig overzicht van alle contracten die de leveranciers aanbieden.  Maar omwille van onze onafhankelijkheid mogen we geen specifieke leverancier aanraden aan burgers."  (Bron: pz Zara)

Een oproep van een onbekend (buitenlands) nummer? Bel NIET terug

Een klassieker onder de online oplichtingmethoden is Wangiri-fraude.  Wan… wat?  “Wangiri” komt uit het Japans.  "Wan" komt van het Engelse telwoord ‘one’ en verwijst naar die ene keer dat de telefoon rinkelt.  "Giri" verwijst naar de afbreking van de oproep en komt van ‘kiru’, het Japanse woord voor snijden. Oplichters proberen je nieuwsgierigheid op te wekken en hopen dat je terugbelt naar hun nummer.
Wanneer je dat doet, kom je op een dure telefoonlijn uit.  De oplichters proberen je zo lang mogelijk aan de praat te houden, waardoor dit al snel kan uitdraaien tot een héél kostelijk telefoontje. 
Ga niet in op deze telefoontjes (en sms'jes).  Bel zelf dus ZEKER NIET terug naar een buitenlands nummer dat je niet kent.  Als mensen je echt nodig hebben, zullen ze zelf wel terugbellen. (Bron: PZ voorkempen)

NIEUW !!! Keuzemenu 112

Vanaf 11 februari voerde België een keuzemenu in voor de noodnummers 112 en 101. In een noodsituatie kan je zowel 112 als 101 bellen om één van de drie hulpdiensten (brandweer, ambulance of politie) te bereiken. In alle gevallen word je geholpen, ook als je geen of de verkeerde keuze zou maken. Eén keuzemenu voor de twee noodnummers: 
Ongeacht of je 112 of 101 belt, laat het keuzemenu je toe om te kiezen welke hulp je nodig hebt: van de brandweer, de ambulance of de politie. Zodra de keuze gemaakt is, word je in contact gebracht met een operator van de noodcentrale die onmiddellijk de hulpdiensten kan sturen die je nodig hebt.

Dit keuzemenu maakt het gemakkelijker om in noodsituaties een keuze te maken en helpt vermijden dat je oproep wordt doorgeschakeld van 112 naar 101 (of vice versa). Het menu lijkt op dat van de app 112 BE, waarmee je via een icoon de hulp kiest (ambulance, brandweer of politie) die je nodig hebt.  Zowel via de app 112 BE als het keuzemenu word je onmiddellijk in contact gebracht met de bevoegde noodcentrale.

Ter herinnering: in België raadt de FOD Binnenlandse Zaken aan om voor dringende hulp van een ambulance of de brandweer naar het nummer 112 te bellen.  Voor de politie kan je ook naar 101 bellen. 
Achter deze twee nummers gaan twee verschillende noodcentrales met verschillende processen voor de behandeling van noodoproepen schuil: één voor medische hulp en de brandweer, de andere voor de politie. Indien je vóór het invoeren van het keuzemenu naar 112 belde om hulp te vragen van de politie, moest je worden doorgeschakeld naar het noodnummer 101.  Door deze doorschakeling kon je kostbare tijd verliezen. Hoe dan ook, je zal in alle gevallen geholpen worden indien je naar de noodnummers 112 of 101 belt.  Ook als het niet lukt om een keuze te maken, of als je de verkeerde keuze zou maken krijg je een operator aan de lijn. Het keuzemenu is een gebruiksvriendelijk hulpmiddel om je efficiënter en sneller te helpen. 
Het werkt op een gelijkaardige manier als de app 112 BE, namelijk door een eenvoudige keuze aan te bieden tussen ambulance, brandweer of politie voordat je een operator aan de lijn krijgt. Als je een smartphone hebt, kan je de app 112 BE ook als alternatief gebruiken voor het keuzemenu (zie verder in deze mail).

Hoe werkt het menu?

Vanaf 11 februari 2020 moet je het volgende doen als je dringend hulp nodig hebt van een ambulance, de brandweer of de politie:

 1. Bel naar het noodnummer 112 of 101
 2. Luister naar de boodschap: « Noodcentrale, voor ziekenwagen of brandweer > druk 1 en voor politie > druk 2 »
 3. Maak je keuze: 1 of 2
 4. Indien je geen keuze maakt herhaalt de boodschap zich: « Noodcentrale, voor ziekenwagen of brandweer > druk 1 en voor politie > druk 2.  Blijf aan de lijn.  We verbinden u door »
 5. Blijf aan de lijn: een operator zal uw oproep beantwoorden.

Eerst hoor je dus het keuzemenu.  Zodra je je keuze valideert door op 1 of 2 te drukken word je doorgeschakeld naar een operator van de noodcentrale die je nodig hebt. Indien je geen keuze maakt, wordt de boodschap één keer herhaald en word je daarna automatisch doorgeschakeld naar de noodcentrale die territoriaal bevoegd is. Indien je een verkeerde keuze maakt, word je -net zoals voorheen- door de operator naar de juiste noodcentrale doorgeschakeld. PS.  In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hoor je de boodschap in het Nederlands én het Frans.  In de provincie Luik hoor je het keuzemenu in het Frans én het Duits.

Heb je de app 112 BE al?Het belangrijkste voordeel van deze app is dat je de noodnummers niet moet onthouden en je deze dus ook niet kan vergeten als je in paniek bent. Via de app klik je op het icoontje van ziekenwagen, brandweer of politie, afhankelijk van welke keuze je nodig hebt.  Je wordt na je keuze verbonden met de bevoegde noodcentrale zonder het keuzemenu te horen. Als je meerdere diensten tegelijk nodig hebt, bijvoorbeeld zowel de ziekenwagen als de politie, kan je best “ziekenwagen of brandweer” kiezen zodra er sprake is van een medisch noodgeval. Maar ook als je een verkeerde keuze maakt zal de operator je altijd verder helpen. 
Als je de app 112 BE gebruikt met een smartphone, raden we aan om je wifi of mobiel internet aan te zetten (maar ook zonder internetverbinding kan je de app 112 BE zeker gebruiken). De indicatie van de plaats waar je je bevindt wordt dan via sms gestuurd naar de noodcentrale in plaats van via internetverbinding.  De operatoren krijgen zo al een indicatie van waar u zich bevindt.
Natuurlijk blijven de noodcentrales ook bereikbaar via vaste telefoon en GSM.

Lokalisatie:
De noodcentrales kunnen je dankzij deze app makkelijker terugvinden.  Op een afgelegen plaats, in het midden van een bos of een ingewikkeld netwerk van autostrades kan je vaak zelf niet meteen doorgeven waar je bent. De app stuurt je positie naar de noodcentrale zodra je belt en stuurt daarna elke 30 seconden een update van je positie.  De app kan zo een kostbare tijdswinst opleveren. 
Heb je de noodcentrale(s) gebeld en reageer je daarna niet meer, laten de noodcentrale(s) je smartphone rinkelen zodat de hulpdiensten je makkelijker kunnen terugvinden en helpen.
De app 112 BE is een belangrijk hulpmiddel om de locatie te bepalen maar de operator zal steeds de locatie verifiëren.  Het is namelijk mogelijk dat iemand vanop een andere locatie belt om een noodgeval te melden (bijvoorbeeld een zoon of dochter die belt voor zijn of haar moeder die op een andere plaats woont en die hem/haar heeft laten weten dat ze onwel is).  Wees dus niet verwonderd als de operator je vraagt om het adres dat hij op zijn scherm ziet te bevestigen als de plaats waarnaar de hulpdiensten zich moeten begeven.

Chatfunctie:
Doven, slechthorenden en mensen met een spraakstoornis kunnen eenvoudig in de app aangeven dat zij niet kunnen telefoneren.  Zij kunnen dan via berichten met de noodcentrale communiceren. Als je niet doof of slechthorend bent en geen spraakstoornis hebt, zal de noodcentrale slechts uitzonderlijk de chatfunctionaliteit activeren als de operator de oproeper niet kan verstaan. Dit kan bijvoorbeeld als er te veel achtergrondlawaai is of als de oproeper geen van de landstalen of Engels praat.  Berichten in een andere taal worden automatisch vertaald voor de operator en omgekeerd. Berichten versturen duurt echter langer dan praten en de operator kan bijvoorbeeld ook niet even gemakkelijk instructies geven hoe iemand te reanimeren als dit nodig zou zijn bijvoorbeeld.

Extra informatie:
De registratie in de app brengt, behalve bovenstaande toepassingen, nog een aantal voordelen met zich mee.  Je kan bepaalde medische info doorgeven, zoals hartproblemen, allergieën (aan medicatie), epilepsie, diabetes… De operator heeft deze informatie nog voordat je iets gezegd hebt en kan dit doorgeven aan de hulpdiensten die ter plaatse komen.

Download en registreer:
Met een goede Internetverbinding duurt het maar ‘112 seconden’ om de app op je smartphone te downloaden, te installeren en je te registreren. Hiervoor ga je naar de ‘app store’ of ‘play store’ op je smartphone, je geeft “app 112 BE” in als zoekopdracht en je download de app.Na installatie zet je deze best meteen op het onthaalscherm van je smartphone zodat je deze makkelijk kan terugvinden als je in nood bent. 
Daarna moet je je enkel nog registreren.  Deze registratie bestaat uit slechts 2 schermen met een aantal korte vragen. 
We hopen natuurlijk dat je de app nooit nodig zal hebben, maar registreer je toch maar opdat ook jij de noodcentrales via app kan contacteren als jij, je familie of je vrienden dringend hulp nodig hebben.

Opgelet: de app “112 BE” werkt enkel in België.

BIN Kijk Uit

18 februari 2020

Informatie voor onze leden betreffende de komst van een asielcentrum binnen onze BIN-omschrijving!

Dat de komst van een asielcentrum in onze buurt de gemoederen fel heeft doen oplaaien, is intussen algemeen bekend. De komst van dit asielcentrum zou dan ook een serieuze impact hebben op de woon- / leefomgeving en de veiligheid in onze buurt en BIN. Wij gaan ons niet uitspreken over het al dan niet opvangen van deze mensen, maar dat de locatie -en de erbarmelijke staat van de gebouwen- niet voldoen om dit asielcentrum daar te organiseren staat buiten kijf.
Bovendien heeft de gemeente en het OCMW reeds tal van (kleinschalige) opvang in onze gemeente voorzien onder het Locaal Opvang Initiatief, het zogenaamde ‘LOI’! Ondermeer 10 woningen en studio’s (verspreid over de gemeente) bieden momenteel plaats aan een 25-tal asielzoekers en tot voor kort waren dat er zelfs nog een 40-tal. 
Als verantwoordelijke van BIN-Kijkuit wil ik onze leden dan ook graag een overzicht en de stand van zaken op dit ogenblik mededelen…

Woensdag 5 februari 2020:

‘Fedasil’ heeft beslist om een tijdelijk asielcentrum te openen in een leegstaand schoolgebouw dat grenst aan het domein van de school ‘Wilgenduin’ aan de Putsesteenweg in Kalmthout.Het pand deed vroeger dienst als opleidingscentrum en bestaat enkel uit grote lokalen.  De staat van het gebouw is erbarmelijk, absoluut niet geschikt voor deze grootschalige opvang.
Het gebouw is in handen van de Gentse ondernemer Frank De Palmenaere die aan de overkant ook al een -fel besproken en gecontesteerd- appartementsgebouw bezit. Het oude opleidingscentrum ‘ACTA’ staat al vele jaren leeg en is onderkomen.  Er is nauwelijks sanitair en er zitten gaten in de muren en het dak.  Het is ook zéér slecht geïsoleerd en er ontstaat schimmel op de muren.
Er zouden 120 asielzoekers worden opgevangen voor een periode van (minimum) 1 jaar tot 2x verlengbaar met 3 maanden -> of 1,5 jaar in totaal.  De regering heeft eind januari het licht op groen gezet, maar de gemeente Kalmthout werd pas later op de hoogte gebracht. Volgens het gemeentebestuur is het terrein absoluut niet geschikt.  Niet alleen door de staat van het gebouw, maar ook door de ligging. Het perceel is immers onderdeel van een open, gemeenschappelijk terrein met andere gebruikers, op verschillende eigendommen.
Er is niet alleen een appartementenblok met 25 private woongelegenheden, maar het grenst ook aan tuinen van een aantal woningen in de Vogelenzangstraat, Cuylitshofstraat en Putsesteenweg. Het gebouw zelf zit ingesloten in een woonomgeving, heeft nauwelijks een buitenruimte én ligt vlakbij de drukke Putsesteenweg, zonder aanwezig openbaar vervoer, fiets- of voetpaden. De voorbije dagen begonnen de eerste aannemers reeds aan herstellingswerken, want over 2 maanden zouden de asielzoekers daar moeten toekomen.
Het gemeentebestuur volgt de zaak van nabij op en ondertussen laat het zich juridisch bijstaan om na te gaan of het de beslissing van de regering en Fedasil nog kan aanvechten. Zij zullen er in alle geval op toezien dat alle regels gevolgd worden.  De brandweer zal ondermeer nog een technische keuring uitvoeren van het gebouw.

Maandag 17 februari 2020:

De voorbereidende werken voor de inrichting van een tijdelijk opvangcentrum voor 120 asielzoekers in Kalmthout zijn stilgelegd.  De burgemeester heeft het pand laten verzegelen. De federale regering wil dat centrum openen in het voormalige ACTA-gebouw aan de Putsesteenweg en daarvoor waren al werkzaamheden begonnen in het leegstaande gebouw. Nu blijkt dat er tijdens die werken asbest foutief verwijderd is.  In het gebouw werd op verscheidene plaatsen asbest gevonden, die zit aan de oude ramen en rond de pilaren. Buiten het gebouw is bovendien een deel van het terrein verontreinigd door foutief verwijderde asbesthoudende elementen. 
Dit werd vastgesteld door een gespecialiseerde firma (die de site inspecteerde in opdracht van de gemeente) en die verwijdering gebeurde duidelijk niet volgens de opgelegde veiligheidsregels. Nu moet de hele zone worden gesaneerd.  Pas na een bodemanalyse zal duidelijk worden of de verontreiniging opgelost zal kunnen worden. Het is duidelijk dat hier de openbare gezondheid van de onmiddellijke omgeving in het gedrang komt.  De eigenaar van het gebouw gaat hierbij zeer onoordeelkundig te werk en dat kan uiteraard niet zijn. Ook de aanpalende buren stelden deze verontreiniging vast en lieten dat afgelopen weekend weten.  Ook zij vrezen uiteraard voor hun gezondheid én die van de toekomstige bewoners. 
Maandag j.l. werd de hele site verzegeld door de ‘Politie Zone Grens’.  Op de maandelijkse gemeenteraad van 17/02 werd dit dan ook officieel gecommuniceerd. 
Voorlopig zullen er bijgevolg geen werken meer plaatsvinden om het pand verder in te richten als asielcentrum.

Wordt vervolgd.

BIN Kijk Uit

18 december 2019

Fictieve incasso ... echte oplichting !

Heb jij een brief, e-mail of telefoon gekregen van een incassobureau zonder dat je weet waarvoor?  Dan ben je niet alleen. De Economische Inspectie van de FOD Economie wordt overstelpt door meldingen over frauduleuze incassobureaus. Ze zetten consumenten op een agressieve wijze onder druk om onterechte rekeningen te betalen.
In 2018 kreeg de Economische Inspectie 849 meldingen over valse incassobureaus.  De eerste acht maanden van 2019 kreeg ze al meer dan 1.900 meldingen. Meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar dus.  In 240 van deze meldingen deelden de melders mee dat zij financiële schade geleden hadden, en dit voor een totaal van bijna 150.000 euro.

Hoe gaan deze oplichters te werk?

De werkwijze van valse incassobureaus is meestal dezelfde…
Nietsvermoedende consumenten worden telefonisch benaderd met een aanbod voor bijvoorbeeld de huur van een huisje, een goedkope reis, korting op producten of voor het innen van vermeende belastingschulden. Vaak is er helemaal geen contract: consumenten hebben gezegd dat ze alleen informatie over de aanbieding willen ontvangen en hebben dus niet ingestemd met het aanbod. 
Maar soms zijn consumenten ook niet eens benaderd en gaat het dus om een compleet verzonnen contract. 
Toch bellen de oplichters maanden of jaren later de consument op omdat er nog een rekening openstaat, die ondertussen opgelopen is tot honderden euro's. Consumenten worden herhaaldelijk gebeld, gemaild en voelen zich zwaar onder druk gezet om te betalen, zonder dat het incassobureau ingaat op de mededeling van de consument dat de rekening onterecht is.
Uit de meldingen blijkt dat het taalgebruik steeds agressiever en dwingender wordt en dat de oplichters dreigen met bevoegdheden die ze niet hebben, zoals de inzet van deurwaarders of een beslaglegging. Een onbekende vrouw deelde mij telefonisch mee dat er een openstaande factuur was die binnen de drie dagen betaald moest worden, anders zou het dossier overgemaakt worden aan een deurwaarder.
Het initiële bedrag was 100 euro, maar dit liep door allerlei administratiekosten op tot 481 euro.  Ze luisterde niet naar mijn mededeling dat ik het schuldeisende bedrijf totaal niet ken en er zeker niets gekocht heb.

Wat kan je doen als je gecontacteerd wordt?

 • Kijk allereerst na of je het bedrijf kent en of je bij hen inderdaad een onbetaalde schuld hebt.
 • Een incassobureau moet altijd verplicht ingeschreven zijn bij de ‘FOD Economie’ voordat zij hun activiteiten mogen uitvoeren.  Ga op de kruispuntenbank na of het incassobureau ingeschreven is.
 • Is het incassobureau niet ingeschreven bij de FOD Economie?  Betaal de rekening dan zeker niet, ook niet wanneer het incassobureau dreigt met hoge kosten, deurwaarders of andere maatregelen.  Laat je niet onder druk zetten!
 • Hang de telefoon op wanneer het incassobureau je blijft lastig vallen.  Indien je e-mails of brieven ontving, betwist die dan.  De betwisting gebeurt het best per e-mail met ontvangstbevestiging of per aangetekende brief, waarin je al jouw argumenten aanhaalt.  Je kunt een modelbrief terugvinden op de website van ‘FOD economie’.
 • Weet dat een beslaglegging alleen via een deurwaarder en niet via een incassobureau kan gebeuren.  De inbeslagname van meubilair/goederen kan enkel na de officiële betekening van een dwangbevel door de deurwaarder bij je thuis.  Zij wordt nooit per e-mail verzonden.

Heb je toch betaald?

 • Licht jouw bank zo snel mogelijk in.
 • Meld valse incassobureaus op het ‘Meldpunt van de FOD Economie’ via https://meldpunt.belgie.be.  Kies voor "Factuur / betalingsverzoek / betaling" en vervolgens voor "Aanmaningsbrief ontvangen van incassobureau, advocaat of gerechtsdeurwaarder" en je krijgt aan het einde van jouw melding meteen advies en informatie over welke stappen je nog kan ondernemen en wie je daarbij kan helpen.
 • Doe aangifte bij de Lokale Politie in je buurt.

BIN Kijk Uit

16 december 2019

BIN-collega en coördinator Frans Steegmans overleden:

 

Frans Steegmans was coördinator van BIN-De Greef en overleed plots op 1 december j.l. Op 24 maart 2019 was hij 80 jaar geworden. Dit jaar was hij ook nog betrokken bij de organisatie van ons “2daagse pop-up café”. Hij zal als BIN-coördinator opgevolgd worden door Hans Buitendijk.
BIN-Kijkuit biedt haar oprechte gevoelens van medeleven aan aan de familie van Frans.

Nieuwjaar!  Feest!  Vrienden!  Vuurwerk!

 Je bent van plan om tijdens de overgang van oud naar nieuw samen met vrienden knetterend vuurwerk af te steken met voetzoekers, vuurpijlen, Romeinse kaarsen en ander vuurwerk? Dan hoeven we je niet te vertellen dat je die veilig moet gebruiken.  Vorig jaar vielen er 24 zwaargewonden, vooral jonge mannen, door vuurwerk dat tijdens oudejaarsnacht werd afgestoken. 
Waar mag je vuurwerk afsteken?  Welke voorzorgen neemt je best?

Sinds mei 2019 geldt er in Vlaanderen een algemeen verbod op vuurwerk.  De gemeente kan echter uitzonderingen toelaten voor geluidsarm vuurwerk, dit met een schriftelijke toestemming.

Wensballonen en voetzoekers mogen zeker niet.  De gemeenten Essen, Kalmthout en Wuustwezel hebben dezelfde regels laten opnemen in de GAS-wetgeving.
Gedurende het jaar is vuurwerkgebruik verboden.  Afwijkingen zijn mogelijk indien men geluidsarm vuurwerk gebruikt, dit via een professionele firma doet en enkel in het kader van een evenement.

Je moet dit 6 weken op voorhand aanvragen en je moet dus een toelating krijgen van het college van burgemeester en schepenen.
Vuurwerkgebruik tijdens oudejaarsnacht is ook verboden maar afwijkingen zijn mogelijk van 31 december 23u59 tot 1 januari 00:30u, indien men geluidsarm vuurwerk gebruikt. 
Je moet dit wel vooraf aanvragen bij het college van burgemeester en schepenen.

Heb je een toelating: kies dan een geschikte afsteekplaats: een open en droge plek uit de buurt van gebouwen en wagens, en niet in een park of andere groene zone.

 • Schiet het vuurwerk enkel af als er weinig tot geen wind is.
 • Houdt toeschouwers op voldoende afstand van de afsteekplaats.
 • Breng dieren naar een veilige plaats.  Vooral honden en paarden zijn bang van vuurwerk en kunnen panikeren.
 • Steekt u het vuurwerk af?  Wees dan de vuurwerk-BOB en blijf nuchter.  Lees eerst de gebruiksaanwijzingen zodat u goed weet hoe het vuurwerk werkt.
 • Zorg dat het vuurwerk stevig en rechtop staat en gebruik aansteeklonten om het aan te steken.  Lont aangestoken?  Verlaat dan zo snel mogelijk de lanceerplaats.
 • Werkt het vuurwerk niet?  Wacht minstens een half uur vooraleer terug te keren en steek nooit opnieuw een lont aan die niet heeft gewerkt.
 • Na de knallen: doof de gloeiende resten, ruim de afsteekplaats op en vier veilig 2020 !!!

Donkere dagen!

 We willen de aandacht van onze BIN-leden nogmaals vestigen op de periode die nu aan de gang is.  Het is ’s morgens veel later licht en ’s avonds valt de duisternis vroeg in. Potentiële daders kennen deze toestand en weten dat er soms te weinig aandacht is van bewoners voor deze situatie, zij maken er dankbaar gebruik van. Vele bewoners maken in de vroege avond de toegangsdeur niet slotvast, soms in afwachting van de thuiskomst van de kinderen of andere medebewoners.
Terwijl andere huisgenoten druk bezig zijn wordt de aandacht hierdoor soms wat afgeleid. Weet dat daders slechts enkele minuutjes nodig hebben om hun slag te slaan.  Meestal hebben zij dit ook voorbereid.  Wees alert! Heb je zicht op de woning van je buren, merk je tijdens een avondwandeling iets verdachts op van welke aard ook, aarzel niet en verwittig de politie. 
Eén keer te veel gebeld is beter dan éénmaal niet gebeld.  Alleen samen kunnen wij de veiligheid garanderen !!!

 

BIN Kijk Uit

4 november 2019

Twee verdachten opgepakt na inbraak in Kalmthout

Op zondag 3 november werd in de avond een inbraak gepleegd in de ‘Zwartvenlaan’ in Kalmthout. Kort na de melding aan de politie konden de uitgestuurde ploegen een voertuig in de omgeving doen stoppen. 
Er werd een grondige controle gedaan van het voertuig en de 2 inzittenden. Er werd voldoende bewijsmateriaal gevonden om de personen te koppelen aan de inbraak. 
De 2 verdachten (van buitenlandse origine, één van 25 en één van 38) werden overgedragen aan het parket van Antwerpen voor verder onderzoek. 
Zij zullen voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter.

BIN Kijk Uit

29 oktober 2019

Terug naar het winteruur, donkere dagen komen eraan!

Afgelopen weekend wijzigde ons tijdsysteem van zomer- naar wintertijd.
Naast het terug wennen aan deze situatie brengt dit ook mee dat het in de late namiddag al begint te schemeren en we vroeger met donkerte geconfronteerd worden. Minder eerbare burgers durven hiervan wel eens gebruik maken en gaan in de late namiddag of vroege avond reeds op stap om je woning te bezoeken en proberen er binnen te geraken. Het moet gezegd dat wij het tijdens die periode niet altijd ernstig nemen wat betreft het slotvast maken van deuren en hiervoor minder aandacht hebben dan tijdens de nachtelijke uren. 
Toch is het belangrijk en willen wij jullie aansporen om hieraan wel de nodige aandacht te besteden!

Het “BIN POP-UP café” verliep succesvol!

Gepaard gaande met de nationale actie “1 Dag Niet” organiseerden enkele Kalmthoutse BIN’s samen “2 Dagen Niet BIN POP-UP café” in een leegstaand winkelpand op het Willy Vandersteenplein in Heide.
We konden daarvoor een leegstaand winkelpand gebruiken, ons ter beschikking gesteld door bouwfirma Jos Dejongh. Er werden standen opgesteld rond veiligheid samen met de lokale Politie Zone Grens, de gemeente, de brandweer en het BIN kenniscentrum. Buiten was zowel de brandweer als de politie actief en konden de kinderen nog genieten van een leuk springkasteel.
Een 170 belangstellenden brachten een bezoek aan onze gelegenheid.
Iedereen was welkom en werd ontvangen als een gast (met een GRATIS drankje) en ingelicht over het buurtinformatienetwerk in onze gemeente. De brandweer werd druk bevraagd over het ‘verplicht plaatsen van rookmelders’ vanaf 1 januari 2020. Buiten ging de politie over tot het markeren van in totaal 167 fietsen. 
Voor de verschillende Kalmthoutse BIN’s werden 15 nieuwe leden ingeschreven, voor ‘BIN Kijkuit’ zelf waren dat er 2. De organiserende BIN’s Kijkuit, Withoefse Heide, Leopold, Bezemheide, De Greef en Industrie Bosduin danken hun leden die de moeite namen om een bezoekje te brengen aan het Pop-up Café.
Dit evenement is zeker voor herhaling vatbaar!

BIN Kijk Uit

18 oktober 2019

Bin Pop-Up Café

In het kader van de nationale actie '1 Dag Niet' was Bin KijkUit ook aanwezig als één van de deelnemende Bin's aan de Bin-Pop-Up.
Hieronder vindt u een reportage die werd uitgezonden op de regionale zender ATV:

https://atv.be/nieuws/inbraakpreventie-tussen-pot-en-pint-86673

BIN Kijk Uit

15 oktober 2019

FEEDBACK (zonder opstarten BIN-alarm) voor feiten op 15/10

Datum en uur van melding bij de politie: 15/10/2019 om 16:10u

Relaas van de feiten:

Op 15/10/2019 krijgt de politie melding van een poging inbraak in de Kinderwelzijnstraat. Bewoners komen thuis en stellen vast dat er werd getracht in te breken. Aan de achterdeur stelt de politie 2 inkepingen vast ter hoogte van het slot. De daders zijn niet binnen geraakt, er is dus geen verder nadeel. Het gebeuren zelf situeert zich tussen 14/10/19 te 21 uur en 15/10/19 te 14 uur, tijdens afwezigheid bewoners. De PZ Grens onderzoekt de feiten.

Omdat de melding bij politie zich voordoet een hele poos na de feiten, is het BIN-alarm niet van toepassing geweest.

PS.  We blijven onze leden aanmoedigen om ELKE verdachte toestand onmiddellijk te melden bij de politie op het nummer 03/620.29.29 of 101

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

9 oktober 2019

UITNODIGING: Kom iets drinken, kom eens een babbeltje doen en ontdek veiligheidstips! ​

Dat is in een notendop wat wij u willen aanbieden op 18 en 19 oktober in ons “2 dagen POP-UP BIN-CAFE” op het Willy Vandersteenplein in Heide-Kalmthout.
De activiteit kadert in de nationale actie “1dag niet” en wordt door verschillende Kalmthoutse BIN’s georganiseerd of mee ondersteund. Dankzij het bouwbedrijf Jos Dejongh kunnen wij een voor die gelegenheid een leegstaand winkelpand gebruiken.Buiten (op de parking vóór het winkelpand) wordt een afgebakende zone gecreëerd. In deze zone zal de brandweer aanwezig zijn met een preventiewagen, markeert de politie fietsen en wordt aan de kinderen gedacht door er een springkasteel te plaatsen. In het winkelpand zelf zal je enkele standen vinden: politie – brandweer – BIN-Kenniscentrum – Kalmthoutse BIN’s – gemeente Kalmthout. 
Aan deze standen kan je informatie inwinnen rond veiligheid.  Daarnaast zal het winkelpand ook 2 dagen dienst doen als (praat)café. 
Als je ons bezoekt krijg je alvast een gratis bonnetje waarmee iets kan drinken. 
Eén van de doelstellingen is dat burgers in deze ruimte elkaar kunnen ontmoeten en indien zij dat wensen wat langer kunnen blijven zitten voor een babbel en nader kennismaking. 
Leer je buren kennen, ook dat is één van de speerpunten als men over diefstalpreventie praat.

Waarom moet jij ook eens langskomen?

In de eerste plaats omdat wij als burgers samen willen werken met politie en gemeentebestuur om inbraken in woningen te voorkomen. Het is aangewezen om hier bestendig aandacht voor te hebben en kennis te maken met nieuwigheden op het vlak van preventie. Daarnaast is ook de sociale samenhang van burgers belangrijk, door binnen een ruime tijdspanne een trefpunt te voorzien willen wij hieraan voldoen. 
Onze boodschap gaat ook naar de jonge gezinnen, zij zijn de grote doelgroep die wij iets minder kunnen overtuigen dan ouderen. Toch is dit ook voor hen belangrijk en geven wij de gelegenheid om met hun kinderen een kijkje te komen nemen, vandaar een springkasteel dat wij ter beschikking hebben dankzij de firma ‘4@LL’ uit Kalmthout.

Het fietsen markeren:

Ook preventie tegen fietsdiefstallen staat op de agenda.  De lokale politie zone Grens zal fietsen markeren op de volgende plaatsen en tijdstippen:

 • Woensdag 16 oktober van 14u tot 20u;  plein aan de Bibliotheek, Driehoekstraat, Centrum.
 • Vrijdag 18 oktober van 11 tot 21u;  Willy Vandersteenplein, Heide.
 • Zaterdag 19 oktober van 8u30 tot 12u;  marktplein Kalmthout-Dorp.
 • Zaterdag 19 oktober van 13u30 tot 17u;  Willy Vandersteenplein, Heide.

De gemeente geeft een speciale folder uit rond de Kalmthoutse BIN’s.

Ter gelegenheid van “1dag niet” geeft het Kalmthoutse gemeentebestuur een folder uit waarin de burgers de nodige info vinden rond de 17 BIN’s die actief zijn in Kalmthout
Naast een korte omschrijving van wat een BIN is vindt je er een plannetje waarop je kan zien of je in een BIN-zone woont en hoe men kan aansluiten bij het BIN waarin je woont.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Braschaat

BIN Kijk Uit

6 oktober 2019

Opgelet voor “spoofing”! (kan ook in onze zone opduiken)

Het parket Antwerpen en de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen willen waarschuwen voor een mogelijk geval van ‘spoofing’. Op 11,12 en 13 september 2019 kregen verschillende inwoners van Brasschaat telefoon van personen die zich uitgaven als leden van de 'federale politie in Deurne'.
Ze deelden mee dat er inbrekers werden onderschept en dat er foto's werden teruggevonden van de getelefoneerden hun woning. Er werden dan vragen gesteld, zoals de aanwezigheid van een kluis of cash geld in de woning. Eén van de vijf gebruikte oproepnummers is het algemene nummer van FGP Antwerpen, maar niemand heeft met dit nummer gebeld. 
Een tijd geleden had er al een burger meegedeeld dat hij regelmatig bij nacht door datzelfde nummer werd gebeld.
Allicht gaat het hier dan ook om ‘spoofing’.  Dat is het fenomeen waarbij via technologische hulpmiddelen een valse identiteit wordt aangenomen, bijvoorbeeld via e-mail, website, IP-adres of telefoonnummers. Het parket raadt aan om NOOIT gegevens door te geven via de telefoon zonder te controleren of het wel degelijk over politie gaat.
Politiemensen in uniform of in burger moeten zich altijd kunnen legitimeren.  Bij twijfel kan men steeds contact opnemen met de lokale politie: 03.620.29.29.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Brasschaat

BIN Kijk Uit

4 juli 2019

Inbreker opgepakt na zoekactie in Kalmthout.

In Kalmthout heeft de ‘Politiezone Grens’ dinsdagnacht 2 juli een vermoedelijke inbreker kunnen arresteren. De arrestatie werd voorafgegaan door een zoekactie waarbij ook een speurhond werd ingezet. Rond 23:00 u hoorde een bewoner van de Drieslei in Kalmthout gestommel in zijn woning. Toen hij ging kijken wat er aan de hand was, bleek er niemand meer aanwezig.
Niet veel later kwam een gelijkaardige melding uit een woning wat verderop. De politie heeft dan een zoekactie op touw gezet met bijstand van een speurhond. 
De verdachte kon worden aangetroffen in een achtertuin, waar hij zich had verstopt.

De man werd gearresteerd.  Het gaat om een 32-jarige die ingeschreven is in Antwerpen en die bij ons gekend is voor diefstal. Hij werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden voor poging tot inbraak. Er is een gerechtelijk onderzoek opgestart om te achterhalen of de man nog in aanmerking komt voor andere feiten.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

26 juni 2019

Weet u fraudeurs te herkennen? Wees fraude te slim af

Fraude komt in vele vormen en de technieken die gebruikt worden, worden steeds ingenieuzer. Wees oplichters te snel af en trap niet in de val. Hieronder lichten we enkele veel voorkomende vormen van fraude toe.

Factuurfraude

Factuurfraude is een oplichtingstechniek waarbij facturen (of andere betalingsverzoeken) uit mensen hun postbus worden gestolen, om deze later identiek na te maken. De factuur lijkt als 2 druppels water op de oorspronkelijke factuur, met één uitzondering. In de meeste gevallen wordt de bankrekening  en/of het te factureren bedrag gewijzigd. De ontvanger merkt niets van de wijziging en schrijft het te betalen bedrag over naar de verkeerde rekening. Pas nadat de bestemmeling reageert op een rappel van de benadeelde ondernemer komt de fraude aan het licht.

Telefoonfraude

Telefoonfraude komt voor onder verschillende vormen. We sommen even de belangrijkste op

Gebeld door onbekend buitenlands nummer

Je toestel rinkelt zo kort dat je geen tijd hebt om op te nemen. Gaat het om een onbekend nummer, met een prefix van een ander land (bv. +252, +37, +88)? Bel dan zeker niet terug! Anders kom je terecht op een buitenlands betaalnummer. Vervolgens houden ze je zo lang mogelijk aan de lijn, bijvoorbeeld met het verzinsel dat je iets won. De kosten van zo'n gesprek lopen snel hoog op en zijn voor jouw rekening.

Sms met vraag te bellen naar onbekend nummer

Sms gekregen, zogezegd van je bank, met de vraag om op een link te klikken omdat anders je bankkaart zou vervallen? Of omdat je weer een wedstrijd gewonnen zou hebben. Ga er absoluut niet op in. Bij twijfel kan je altijd je bank rechtstreeks contacteren, maar nooit klikken of bellen naar nummers uit 'verdachte' sms'en.

Oproep over (gewonnen) wedstrijd

Krijg je een telefoontje om deel te nemen aan een wedstrijd, of omdat je iets won? Geef dan zeker geen vertrouwelijke gegevens telefonisch door (zoals de nummer van je visakaart). De kans is groot dat de wedstrijd niet echt is, en dat ze zo je gegevens proberen te bemachtigen. Haak onmiddellijk in en blokkeer het nummer als het kan. Dien eventueel klacht in bij de politie en geef het door aan de Ombudsdienst voor Telecommunicatie.

Bankfraude

Met deze nieuwe vorm van oplichting plunderen oplichters via een valse website van betaaldienst Tikkie (ABN Amro) spaarrekeningen. Vooral op tweedehandssites (zoals Marktplaats.nl) wordt naar potentiële slachtoffers gezocht. Bij de nationale Fraudehelpdesk in Nederland melden zich dagelijks ‘enkele tientallen’ slachtoffers van de Tikkiefraude. In België zijn er voorlopig nog geen slachtoffers bekend.

De werkwijze is zeer doordacht. Wordt er een deal gesloten, dan vraagt de koper (de oplichter) aan de telefoon het bankrekeningnummer van de verkoper (het slachtoffer), zodat het geld kan worden overgemaakt. Daarna merkt de koper echter fijntjes op dat hij slechte ervaringen heeft met Marktplaats, vanwege fraude. Hij verzoekt de verkoper vriendelijk om ‘puur uit voorzorg’ via de Tikkie-app van de Nederlandse bank ABN Amro één cent over te maken. “Opdat hij zeker weet dat naam en rekeningnummer met elkaar overeenstemmen.”

De reden voor zo’n betaalverzoek klinkt plausibel en daarom trappen ook veel mensen in de val. Vervolgens stuurt de koper (oplichter) via WhatsApp een link, waarmee de verkoper snel die ene cent kan overboeken. Die link lijkt echt op die van ABN Amro, maar is in werkelijkheid vals. Met de gegevens die worden ingetikt in de nep app, krijgen de criminelen toegang tot de bankrekeningen van de verkopers en boeken zo geld over op hun eigen rekening.

CEO-fraude

Bij deze manier van fraude wordt misbruik gemaakt van de bereidheid van werknemers om snel taken uit te voeren in opdracht van het hogere management. De oplichters kennen de organisatie goed en de e-mails lijken daarom heel overtuigend.

Cybercriminelen contacteren een onderneming (via e-mail, maar ook telefonisch) met de vraag een belangrijke betaling uit te voeren naar hun bankrekening. Hiervoor gebruiken ze de identiteit van de CEO, CFO of een andere vertrouwde persoon binnen het bedrijf. Ze vragen een medewerker van de financiële dienst om een dringende betaling uit te voeren. De kans bestaat dat de medewerker die onder druk staat of die de procedures onvoldoende kent, deze betaling effectief uitvoert. Ondernemingen die benaderd werden door CEO-fraudeurs, kunnen dit melden op cert@cert.be.

BIN Kijk Uit

25 juni 2019

Inbraken op Diesterweg in Kalmthout opgelost.

Donderdag 20 juni werd een 37-jarige inwoner uit Wuustwezel opgepakt op verdenking van enkele inbraken.
Tussen 22 april en 20 mei 2019 werden er drie inbraken gepleegd in de lokalen van de speelpleinwerking op het domein Diesterweg in Kalmthout. Talrijk materiaal dat gebruikt werd voor de speelpleinwerking werd gestolen. Na grondig onderzoek en door samenwerking tussen de gemeente Kalmthout en de Politiezone Grens werd een spoor gevonden naar de mogelijke verdachte.

Op vraag van de onderzoeksrechter werd er afgelopen donderdag overgegaan tot een huiszoeking bij de verdachte. Daar werden verschillende gestolen goederen teruggevonden. Na verhoor van de verdachte werd een bijkomende huiszoeking uitgevoerd en kon er nog gestolen materiaal teruggevonden worden.

De gemeente Kalmthout heeft de gestolen goederen terug in ontvangst kunnen nemen zodat de speelpleinwerking deze zomermaanden vlekkeloos kan doorgaan. De verdachte werd vrijdag voorgeleid voor de onderzoeksrechter, die zijn aanhouding heeft bevestigd. Vandaag, dinsdag 25 juni, diende hij te verschijnen voor de raadkamer.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

24 juni 2019

FACTUUR BETAALD?  OF TOCH NIET?

Heeft u een factuur ontvangen én betaald, maar krijgt u een aantal weken later een aanmaning in de bus?  Dan bent u wellicht slachtoffer van een vervalste factuur. De Economische Inspectie stelt vast dat er opnieuw een verhoging is van het aantal meldingen over factuurfraude en wil zowel de consumenten als de bedrijven hiervoor waarschuwen.

“De facturen waren correct, van een Franse leverancier waar we regelmatig goederen aankopen. Twee maanden geleden ontving ik een e-mail met de melding dat hun rekeningnummer was gewijzigd en dat de bankgegevens in bijlage waren toegevoegd. Kort nadien kreeg ik een telefoontje en werd mij gevraagd of ik de e-mail goed had ontvangen en wanneer ik de volgende betaling zou uitvoeren. 
Enige tijd later belde hij nogmaals, maar hij was steeds heel vriendelijk.  Wat later kreeg ik een aanmaning van de leverancier wat ik vreemd vond. Ik nam telefonisch contact op en kwam er zo achter dat zij helemaal geen nieuw rekeningnummer hadden en bijgevolg al twee maanden geen betalingen van ons hadden ontvangen.”  Thomas  (fictieve naam)

Factuurfraude is fraude waarbij oplichters een factuur vervalsen: ze onderscheppen de papieren of elektronische factuur en wijzigen het rekeningnummer. Als de ontvanger deze vervalste factuur betaalt, betaalt hij dus de oplichters. Factuurfraude komt in alle sectoren voor maar uit onze gegevens blijkt dat vooral de bouwsector geviseerd wordt (ongeveer 4 op de 5 slachtoffers zijn bedrijven).
In 2018 konden we spreken van een belangrijke daling ten opzichte van 2017 (van 200 naar 71 meldingen bij de FOD Economie) maar dit jaar kregen we op een half jaar tijd evenveel meldingen dan in heel 2018. 
Een slachtoffer is nu gemiddeld meer dan 20.000 euro kwijt ten opzichte van 7.100 euro in 2018.

Hoe gaan oplichters te werk?

De facturen worden op verschillende manieren onderschept.  Zo kunnen ze uit uw persoonlijke brievenbus of postkamer worden gestolen. De originele factuur wordt ingescand en de gegevens van de leverancier worden met speciale software aangepast. In andere gevallen voegen oplichters een brief bij die vermeldt dat het rekeningnummer is gewijzigd of kleven ze een sticker op de enveloppe of op de factuur “Opgelet, gewijzigd rekeningnummer”. Daarna versturen ze de aangepaste factuur naar het slachtoffer. 
Er is ook meer en meer sprake van digitale factuurfraude waarbij elektronische facturen vervalst worden (dit jaar alleen al zijn er al 35 meldingen). Een hacker dringt bijvoorbeeld binnen in het informaticasysteem van een leverancier en wijzigt het rekeningnummer op de facturatiemails. 
Of hij besmet het informaticasysteem met een virus, waardoor hij vanop afstand in het systeem of in e-mails een rekeningnummer kan aanpassen.

3 vuistregels om niet in de val te lopen:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=34&v=ipw48YZ-v5c

Betaalde u toch een vervalste factuur?

Neem eerst eens contact op met de leverancier.  Misschien is er gewoon een vergissing in het spel en heeft hij onterecht een aanmaning of betalingsherinnering gestuurd. Is dat niet het geval, contacteer dan zo snel mogelijk de betrokken banken (uw bank en de bank van het rekeningnummer naar waar u hebt overgeschreven) om de fraude te melden. 
Uw bank vraagt aan de bank van het rekeningnummer van de oplichters om het geld terug te storten. 
Deze bank tracht ook de overschrijving te blokkeren of blokkeert de rekening zodat geldafhalingen door de oplichters niet meer mogelijk is. 
Meld het op: meldpunt.belgie.be (optie “vervalste factuur”). 
U krijgt aan het einde van uw melding meteen advies en informatie over welke stappen u nog kunt ondernemen en wie u daarbij kan helpen. Bent u slachtoffer van hacking?  Doe dan ook aangifte bij de Lokale Politie in uw buurt.
Bron:  FOD Economie - Factuurfraude

BIN Kijk Uit

17 april 2019

Fietsmarkeringsessies door de PZ Grens

BIN Kijk Uit

2 april 2019

1 APRIL is nu voorbij, maar laat je ook op andere momenten in het jaar niet vangen !!!

Ken je online vrienden / Oprechte liefde of bedrog?

Fraude komt overal voor. Ook op sociale media en datingsites.  Vaak lijken oplichters zó betrouwbaar, dat het niet eens zo moeilijk is om met iemands geld te gaan lopen. Ze proberen mensen in de val te lokken door een vertrouwensband op te bouwen en in te spelen op gevoelens.  Maar uiteindelijk vragen ze om geschenken, je persoonlijke gegevens en vooral: geld.
Dit jaar ontving de FOD Economie al 382 meldingen over vriendschapsfraude. In meer dan de helft van de gevallen betaalden de slachtoffers aan de oplichters, in totaal voor een bedrag van bijna 4 miljoen euro.  In één geval verloor het slachtoffer zelfs 500.000 euro.

Vier vuistregels om jezelf te beschermen.  Leer je iemand nieuw kennen via sociale media of op een datingsite of -applicatie?  Wees op je hoede en ga na of je nieuwe vriend(in) wel te vertrouwen is:

 • Ga de echtheid van zijn of haar profiel na en vraag voldoende info aan je nieuwe kennis of geliefde, zodat je weet met wie je te doen hebt.
 • Vertrouw niet zomaar iedereen en houd persoonlijke informatie voor jezelf.
 • Wees op je hoede voor "zielige" verhalen waarbij je nieuwe kennis de emotionele toer opgaat en je probeert te overtuigen om geld te bezorgen.
 • Maak nooit zomaar geld over aan iemand die je eigenlijk niet kent.  Als iemand je te mooi lijkt om waar te zijn, dan is hij/zij dat meestal ook.

Zelf een verdacht profiel gezien dat je vals lijkt, of op zoek naar meer informatie en tips?  Dan kun je terecht op de website ‘www.temooiomwaartezijn.be

Infomoment met en over de wijkwerking:

Een infomoment met de wijkwerking Kalmthout gaat door op dinsdag 23 april van 13 tot 15u in het ontmoetingscentrum “De groten uitleg”, Kerkeneind tegenover de Kerk. 
Wijkagenten An Loos en Danielle De Moor zullen jullie vragen beantwoorden.

Noteer in uw agenda:

 • Vrijdag 14 juni: namiddag rond computercriminaliteit, organisatie ‘Lokale politie Zone Grens’, meer info volgt later.
 • Donderdag 24 oktober: BIN-café in zaal ’t Centrum te Heide, met scholenproject in het kader van “1dag niet” (onder voorbehoud).

BIN Kijk Uit

26 maart 2019

Resultaten grensoverschrijdende actie met Nederland:

In de nacht van 23 op 24 maart hielden de politiezone ‘Grens’ samen met de Nederlandse teams ‘Roosendaal’ en ‘Weerijs’ opnieuw een grensoverschrijdende actie in het kader van woninginbraken en grensoverschrijdende criminaliteit.
Tijdens de actie werden er dynamische controles in het grensgebied uitgevoerd.  Dit steeds met gemengde patrouilles (telkens een Belgische met een Nederlandse agent).

Resultaten in België:

 •  In Essen-Wildert worden twee verdachten opgemerkt die pogen in een woning in te breken.  Perimeters worden ingenomen door de patrouilles en een kortstondig toezicht opgezet aan een vlakbij gelegen station.  Het BIN werd opgestart. Jammer genoeg kunnen de daders niet gevat worden;
 •  Persoon wordt bij heterdaad gevat na het aanbrengen van graffiti;
 •  Belgisch voertuig neemt de vlucht - PV opgemaakt voor begane overtredingen;

Resultaten in Nederland:

 •  1 Persoon geïntercepteerd die per bromfiets de vlucht nam - PV opgesteld;
 •  27-jarige Algerijn wordt in Nispen staande gehouden gezien zijn betrokkenheid bij het plegen van erfvredebreuk en een poging woninginbraak;
 •  Gemengde patrouille controleert persoon die geseind staat voor DNA afname en inreisverbod in België;

       Zie ook: http://www.noordernieuws.be/man-aangehouden-wegens-poging-woninginbraak

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

25 maart 2019

Artikel uit "De Zondag" van 24 maart 2019:

Klik hier voor de PDF versie van het artikel 

BIN Kijk Uit

24 maart 2019

Resultaten grensoverschrijdende actie met Nederland:

In de nacht van 20 op 21 maart hielden de Belgische politiezones ‘Grens’ en ‘Noorderkempen’ samen met de Nederlandse teams ‘Roosendaal’ en ‘Weerijs’ een grensoverschrijdende actie in het kader van woninginbraken en grensoverschrijdende criminaliteit.  Er was ook bijstand van de Federale politie, de Koninklijke Marechaussee, de Landelijke eenheid en de Federale overheidsdienst Douane en Accijnzen. 
Tijdens de eerste helft van de actie waren er twee statische controlelocaties bij de grensovergang van Wernhout/Wuustwezel en de grensovergang van Nispen/Essen.
Tijdens de tweede helft van de actie werd er dynamisch gereden in het grensgebied. Dit steeds met gemengde patrouilles (telkens een Belgische met een Nederlandse agent).

Resultaten in België:

 •  3 bekeuringen voor het rijden onder invloed van alcohol;
 •  4 bekeuringen voor onverzekerd rijden;
 •  2 bekeuringen voor rijden met rode diesel in de tank;
 •  1 geldboete geïnd van 400 euro;
 •  1 geldboete geïnd van 6.000 euro;
 •  2 bekeuringen voor opiumbezit minder dan 3 gram;
 •  1 bekeuring voor verboden wapenbezit (mes);
 •  1 Nederlander met een elektronische enkelband aangetroffen in België;
 •  1 bekeuring vanwege het rijden met een rijverbod;
 •  5 processen-verbaal voor diverse verkeersovertredingen;
 •  5 bekeuringen voor het weigeren van bloedproef/speekseltest.

Resultaten in Nederland:

 •  1 Nederlands voertuig buiten gebruik gesteld en weggetakeld omdat de eigenaar zijn boetes niet kon betalen;
 •  1 Belg beboet voor het bezit van een gebruikershoeveelheid softdrugs;
 •  2 bekeuringen uitgedeeld voor verkeersovertredingen;
 •  2 maal een rijverbod opgelegd;
 •  1 persoon aangehouden omdat deze nog 17 dagen hechtenis uit moet zitten;
 •  1 persoon ter plekke DNA afgenomen omdat deze een oproep hiertoe genegeerd heeft;
 •  1 mes in beslag genomen;
 •  2 Albaniërs aangehouden door de Landelijke Eenheid voor inklimming;
 •  1 openstaande boete geïnd van 126 euro;
 •  2 dagvaardingen uitgereikt voor het rijden onder invloed met een rijontzegging van 6 en 4 maanden.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

15 maart 2019

Fraude via ‘phishing’ (zoals het online ontfutselen van bankcodes) komt meer en meer voor. De fraudedossiers zijn in 2018 verdrievoudigd in vergelijking met 2017.

Sociale media…

De oplichters verzamelen bankcodes of andere persoonlijke gegevens door zich voor te doen als een bank, maar ook als de politie, een telecomoperator of een geïnteresseerde koper op een zoekertjessite.
Ze doen dat door in een mail (of sms) of een berichtje op sociale media (zoals ‘Whatsapp’) een link te leggen naar een valse website, waar het slachtoffer dan nietsvermoedend de cijfercode van zijn bankkaart intikt, waarmee de fraudeurs dan de bankrekening kunnen plunderen.
De stijging van het aantal phishing-gevallen is vooral te wijten aan de manier waarop de criminelen te werk gaan.  Ze stelen herhaaldelijk kleinere bedragen, maar aan het einde van de rit hebben ze veel buit gemaakt. In totaal gingen de fraudeurs vorig jaar aan de haal met meer dan 8 miljoen euro.  In 2017 was dat ‘nog maar’ 2,5 miljoen euro.

Geef fraudeurs geen kans…

Je moet goed opletten wil je niet het slachtoffer worden van phishing.  Net zoals gauwdieven die hun kans schoon zien als je even afgeleid bent, rekenen phishingcriminelen erop dat je er je hoofd niet bij hebt. De banken geven volgende tips mee: speel de fraudeurs niet in de kaart en doe je betalingen dan ook nooit impulsief; geef nooit je pincode of codes om te internetbankieren via E-mail, sociale media, sms of telefoon; typ altijd zélf het webadres van je bank in je browser of open zelf de app van je bank.  Ga er niet naartoe via een onveilige link.

Als je toch bankgegevens hebt doorgegeven, moet je onmiddellijk ‘Card Stop’ verwittigen (www.cardstop.be of 070 344 344) en je bankkaart laten blokkeren.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

13 februari 2019

Diefstal met braak in woning te Essen-Wildert !!!

Maandag 11 februari rond 22.00 uur was er een inbraak via het schuifraam van een woning te Essen-Wildert. De dader botste echter op de bewoner van het pand waarbij er een schermutseling ontstond.De dader overmeesterde de bewoner en nam de vlucht met de inhoud van de portemonnee.  De bejaarde bewoner raakte hierdoor licht gewond.
Na verwittiging van de politie werd er een zoekactie opgezet.  De speurhond kwam ter plaatse maar de zoeking in de achtertuinen leverde niets op. Het labo werd ter plaatse gevraagd voor verder onderzoek.  Er werd slachtofferopvang voor de bewoners voorzien.

Enige tijd later merkte een politieploeg een fietser op, rijdende op de Achterbroeksteenweg richting Kalmthout. Wanneer de politieploeg de persoon wilde controleren gooide de man zijn fiets weg en nam te voet de vlucht. Hierop werd een nieuwe zoekactie met de speurhond opgezet.  Kort nadien werd de vluchter opgepakt ter hoogte van het Kruisbos.
De 32-jarige verdachte werd gearresteerd en overgedragen aan het parket van Antwerpen voor verder onderzoek.
De buit werd terug bezorgd aan het slachtoffer.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

12 februari 2019

Criminaliteitscijfers:

Onlangs werden de criminaliteitsgegevens bekend gemaakt. Wij filterden er de voornaamste gegevens uit. Wilje meer zien, dan kan he hiervoor terecht op de website van de politie www.pzgrens.be

Noodsirenes verdwijnen:

Tot voor kort beheerde het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken een sirenenetwerk met ongeveer 570 sirenes.
Bij noodsituaties, vb. een nucleaire site, konden ze deze inzetten om de bevolking te verwittigen.
Om mee te zijn met de tijd heeft het Crisiscentrum beslist om het sirenenetwerk af te bouwen en te vervangen door modernere kanalen.  Sinds 1 januari 2019 is het sirenenetwerk niet meer actief in België.
“BE-alert” is het nieuwe systeem om de bevolking te alarmeren aan de hand van boodschappen via gesproken berichten (op vaste telefoon of gsm), sms, e-mail of sociale media.
Het afgelopen anderhalf jaar is BE-alert al bijna 50 keer met succes ingezet.  Al 456 gemeenten en 503.000 adressen zijn geregistreerd.
Bovendien kunnen met BE-alert alle aanwezigen in een bepaalde zone een sms ontvangen, zelfs als ze niet geregistreerd zijn.
Je moet jezelf registreren om in het systeem opgenomen te worden.   Dat doe je via de website www.be-alert.be. Hier vind je ook meer informatie over hoe BE-alert werkt.
Ook het verwittigingsysteem van het BIN werkt via BE-alert maar een aparte registratie om alle info van BE-alert te ontvangen blijft noodzakelijk!

Opgelet met "Keyless" autosleutels:

Bij een ‘keyless’ systeem moet een autosleutel geen fysiek contact meer maken met de auto om die te openen of te starten.
De sleutel zendt een signaal uit dat door de auto wordt opgepikt en herkend.  Het volstaat dus om de sleutel op zak te hebben om de auto te openen en te kunnen rijden.
Autodieven spelen daar nu handig op in.  Ze scannen de straten met een speciaal toestel.
Pikken ze ergens een signaal op van een keyless autosleutel, dan kunnen ze dat versterken, of minstens zo gebruiken dat ze de auto kunnen openen zonder dat het alarm afgaat, en ermee wegrijden. Vallen ze onderweg stil, dan hebben ze uiteraard wel een probleem.  Maar de auto stelen als de sleutel ergens in de buurt is, blijkt dus een koud kunstje te zijn. Heb je zo'n keyless systeem?  Bewaar de autosleutel dan niet te dicht bij de voordeur of de straatzijde van je huis.  Als de sleutel ver genoeg van de straat verwijderd ligt, kan het signaal niet worden opgepikt.
Je kan je autosleutel ook in een bakje van zilverpapier leggen, dat houdt het signaal ook tegen.

Download een interessante APP:

112.be

Met de app ‘112 BE’ kan je met je smartphone nog efficiënter de hulpdiensten bereiken.  Je hoeft de nummers van politie, brandweer of ziekenwagen niet meer te onthouden, zo vergeet je ze niet als je in paniek bent. Eén klik op het icoontje van de juiste hulpdienst volstaat om een oproep tot stand te brengen.
Een andere troef die levensreddend kan zijn is de lokalisatiefunctie.  Zodra er via de app verbinding wordt gemaakt met de hulpdienst stuurt de app elke 30 seconden je exacte GPS-coördinaten door naar de noodcentrale. Dit levert voor de hulpdiensten enorme tijdswinst op wanneer je bijvoorbeeld iets voor hebt in een bos of bij een ingewikkeld netwerk van autostrades. Voor doven en slechthorende, of voor mensen met een spraakstoornis, bestaat er in de app een chatfunctie.
Hopelijk heb je dit nooit nodig maar het is belangrijk deze toch op je smartphone te installeren.  Je kan dit via Play Store (Android) of de App Store (Apple).
Antwoord op enkele korte vraagjes en voorzie meteen een sneltoets op je startscherm.
Let wel: de app 112 BE werkt alleen in België !

 

BIN Kijk Uit

 

22 december 2018

Vanwege het BinKijkUit-bestuur:

BIN Kijk Uit

22 december 2018

Opgepast voor phishingmails: cybercriminelen profiteren van pakjesperiode !!!

De kans is groot dat u deze dagen een bericht in uw mailbox ontvangt waarin Bpost, Colruyt en andere (zogezegde) afzenders in vlekkeloos Nederlands vragen om gegevens te verifiëren. Maar in werkelijkheid gaat het vaak om criminelen die allerlei gegevens proberen af te troggelen waaronder kredietkaartgegevens, adressen en geboortedata.

“Beste klant, onze pakketbezorger heeft geprobeerd een pakket bij u af te leveren. Het adres wat bij ons staat genoteerd, is helaas een niet bestaand adres”:  zulke berichten overtuigen mensen er vaak van dat ze enkele gegevens nogmaals moeten indienen en/of verifiëren.  Zeker als de logo’s lijken te kloppen.  De mails bevatten vaak zelfs een knop om ‘af te melden’ en links naar sociale media.  Kortom, ‘phishingmails’ worden beter en beter.  En dus ook moeilijker te omzeilen. De verzamelde data worden doorverkocht aan derden.  Of er wordt rechtstreeks geld afgetroggeld via aanmaningen tot betalen.

Een tweede vorm van zulk bedrog zijn mails die een korting- of cadeaubon bevatten.  Zo zijn er momenteel niet alleen mails van Bpost die circuleren, maar ook in naam van Colruyt worden er mails rondgestuurd.
“Wij raden klanten aan om goed naar de mailadressen te kijken.  Colruyt zal trouwens nooit kortingsbonnen sturen”:  aldus Hanne Poppe, woordvoerster van Colruyt Group.

Het Centrum voor Cybersecurity België krijgt zo dagelijks ongeveer 2.000 meldingen van verdachte mails.  En rond de feestdagen circuleren er beduidend meer zogenaamde ‘phishingmails’. Dan is de kans immers veel groter dat consumenten erop ingaan omdat ze een pakje online bestelden.

Laat je niet vangen:
Al worden de ‘phishingmails’ beter, zijn er toch nog enkele kenmerken die verraden dat het om een verdachte mail gaat.

Enkele tips

 • Controleer de afzender: gaat het om een vertrouwd mailadres of niet?  --> Een onduidelijk mailadres dat je niet kent, betekent niet veel goeds.
 • Naar waar leiden de links waar je op moet klikken?  --> Als ze je doorverwijzen naar sites waar je gratis gadgets kan winnen, is het dikwijls te mooi om waar te zijn.
 • Bevat het bericht taalfouten?  --> Dan is dat meestal het werk van cybercriminelen.
 • Word je persoonlijk aangesproken?  --> Een algemene of vage aanspreektitel wantrouw je beter.
 • Bankinstanties vragen nooit om gevoelige informatie of gegevens via mail te verzenden.
 • Moet je met een ongebruikelijke betaalmethode betalen zoals Paypal en Western Union?  --> Dan neem je best contact op met organisaties zoals het Centrum voor Cybersecurity in België alvorens te betalen.

Bron: Het Nieuwsblad

PS.  Verdachte mails kan je (zonder er verder op te reageren) steeds doorsturen naar:  verdacht@safeonweb.be

BIN Kijk Uit

4 december 2018

Update inzake vorige Bin Flash d.d. 30/11

Bij navraag aan het parket hebben wij vernomen dat de twee verdachten van Chileense afkomt, dewelke werden overgedragen aan het parket van Antwerpen voor verder onderzoek, door de onderzoeksrechter werden aangehouden. Er werd eveneens bijkomend onderzoek verricht in de omgeving van het station, waar onze ploegen nog verschillende gestolen goederen hebben kunnen aantreffen.

Momenteel zijn het donkere dagen en gaat er vanuit de politie veel aandacht naar woninginbraken en toezicht bij handelaars. Maar het is van groot belang dat elke burger ook de nodige veiligheidsmaatregelen neemt. Kijk daarom zeker naar de preventiepagina op de website: www.pzgrens.be en vraag bvb diefstalpreventief advies aan.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

30 november 2018

FEEDBACK na BIN-ALARM op 29 november

Naam BIN’s die werden opgestart:

BIN De Beek 
BIN De Kievit - De Ster
BIN Vogelenzang
BIN Kijkuit
BIN Bloemendaal

Datum en uur van de oproep: 29/11/2018 om 19:13u en 23:33 uur

Relaas van de feiten:

Op 29 oktober 2018 om 19:13 uur werd, naar aanleiding van een inbraak in een woning gelegen in Heuvel te Kalmthout, bovenvermelde BIN’s opgestart. Bij thuiskomst ziet een bewoner van in de verte 2 personen van zijn oprit komen.  Aan de woning bemerkt bewoner dat de schuifdeur van de keuken openstaat. In de woning werden op het eerste zicht een laptop en een handtas gestolen. Bewoner gaat nog naar de straat kijken maar de 2 personen waarvan sprake zijn verdwenen richting centrum.  Het nummer 101 wordt opgeroepen voor melding.

Juist op dat moment was er een grote controleactie bezig aan de grensovergang tussen Essen en Nispen. De aanwezige ploegen van Politiezone Grens, Team Roosendaal en Team Weerijs starten onmiddellijk een grote zoekactie in Kalmthout.  De speurhond van de Federale Politie werd eveneens ingezet. Omstreeks 20:15 uur kon de eerste verdachte opgepakt worden in de velden achter de Zoete Dreef, onder een mesthoop. De tweede verdachte kon nog onder de radar blijven, zelfs voor de politiehelikopter die is komen assisteren.  De zoektocht werd opgeheven maar enkele ploegen bleven discreet in de omgeving.
Zij konden omstreeks 23 uur de tweede verdachte aantreffen aan het station van Kijkuit waar hij opnieuw de vlucht nam.  Na een korte achtervolging kon ook hij gearresteerd worden.

Beide verdachten van Chileense afkomst worden vandaag overgedragen aan het Parket van Antwerpen voor verder onderzoek.

PS.  We blijven onze leden aanmoedigen om ELKE verdachte toestand onmiddellijk te melden bij de politie op 03/620.29.29 of 101

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

27 november 2018

Inbrekers draaien overuren deze maand: zo gaan ze te werk !!!

Zowel inbrekers als politieagenten draaien overuren tijdens deze lange en donkere dagen. Zo blijkt uit politiestatistieken dat het aantal inbraken tijdens de maand november vlotjes wordt opgetrokken tot 5.000, dat zijn er zo’n 144 per dag. Maar maakt u zich vooral geen zorgen want als u weet hoe de dievenbendes te werk gaan, bent u ze alvast een stapje voor.

We lijsten enkele trucs op en hoe u zich kan wapenen...

Tip 1:  sluit alle deuren

Het belangrijkste kenmerk van geoefende inbrekers is dat ze niet veel tijd spenderen aan een inbraak.  Hoe langer ze erover doen, hoe groter de kans dat ze betrapt worden. Inbrekers breken sloten open op slechts een half minuutje tijd.  Daarna doorzoeken ze zo snel mogelijk de kamers, op zoek naar het meest kostbare bezit van het huishouden: geld en/of juwelen. Door alle deuren in het huis te sluiten, verliest een inbreker kostbare seconden en geeft hij het wellicht sneller op.  Verdedig uw huis dus met gesloten deuren én ramen.

Tip 2:  trap niet in de val

Typisch voor grote dievenbendes, waartoe enkele ‘Roma-clans’ behoren, is dat ze ook vrouwen en kinderen inzetten. Zij worden minder vaak verdacht van een mogelijke inbraakpoging en dat wordt handig ingezet, voornamelijk in appartementsblokken waar ze makkelijk kunnen snuisteren en verkennen. Ze kloppen aan op deuren: als mensen opendoen vragen ze om een glas water, komt er geen antwoord breken ze de deur open.  En zo snel is het gebeurd. 
Zulke (kleine) dieven slaan vaak hun slag in appartementsblokken in grote steden zoals Antwerpen en Brussel. Ook worden vrouwen ingezet op straat om ‘makkelijke’ oudere slachtoffers te misleiden.  Zo vragen ze bijvoorbeeld om hulp of de weg waarna ze hen hartelijk bedanken met een knuffel. Op die manier kunnen ze intussen portefeuilles uit tassen graaien en zelfs juwelen stelen.  Die verbergen ze vervolgens in hun beha’s, en ze verdwijnen zo snel als ze tevoorschijn kwamen.

Tip 3:  let op voor afleidingsmanoeuvres

Geoefende dieven gebruiken tal van technieken om slachtoffers te misleiden en politieagenten te dwarsbomen. Een bende zet bijvoorbeeld iemand in op straat om mensen uit hun huis te lokken waarna de anderen ongestoord via de voordeur binnen kunnen dringen. Aangezien ze slechts enkele minuten nodig hebben, kan de buit al snel gemaakt worden.  Daarna stappen ze simpelweg terug in de auto die de bewoners zonet afleidde. Bovendien pakken ze het vaak zo aan dat de nummerplaten niet gespot worden.

Nog enkele vrijblijvende weetjes

Uit cijfers blijkt dat dieven bijna nooit hun slag slaan op weekdagen tussen zes en negen uur ’s avonds.  Vrijdag- en zaterdagavonden zijn wel immens populair. Wellicht omdat velen dan het weekend inzetten en niet thuis zijn. Daarbij gebeuren de meeste inbraken van vijf uur ’s avonds tot middernacht.  Maar ook in de namiddagen stijgt het risico behoorlijk.

November is een populaire maand voor dievenbendes, maar december is nog geliefder.  Verstop die kerstcadeaus dus maar extra goed !!!

Bron: Het Nieuwsblad

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

8 november 2018

Nieuwe vorm van oplichting via studenten !!!

Criminelen zijn steeds op zoek naar nieuwe technieken en slachtoffers…
Momenteel proberen criminele organisaties dit te doen via studenten.  Zij beloven hen een grote som geld als zij een week hun bankkaart en pincode mogen lenen. De daders gebruiken dan die bankrekening voor het doorsluizen van grote sommen geld van hun slachtoffers naar hun eigen rekeningen zodat de dader uit het vizier kan blijven.De studenten worden wijs gemaakt dat ze zich geen zorgen hoeven te maken en dat zij niets hoeven te vrezen. Niets is minder waar; de rekeningen en de bijhorende namen komen dan direct in beeld bij de politie.
Deze studenten worden dan verhoord als zogenaamde ‘muilezel’, maar zij zullen ook mee voor de rechtbank moeten verschijnen aangezien ze bewust hun bankkaart afgestaan hebben.

Wij hebben via enkele middelbare scholen van onze politiezone vernomen dat er daadwerkelijk jongeren worden aangesproken om hieraan deel te nemen. Politiezone Grens voert momenteel onderzoek in deze zaak, maar wij willen ook mogelijke ‘slachtoffers’ bij voorbaat verwittigen. 
Wij willen daarom iedereen duidelijk informeren dat er in het verleden al verschillende ‘muilezels’ zelf hebben moeten opdraaien voor de kosten en de bedragen die werden doorgesluisd. En het beloofde geld zijn ze natuurlijk ook kwijt.

Als een verhaal te mooi is om waar te zijn, is het meestal ook niet waar!

Deze boodschap zal ook naar alle middelbare scholen in onze politiezone worden gestuurd.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

7 november 2018

Opgelet voor valse deur-aan-deurverkopers !!!

Politiezone Antwerpen heeft op korte tijd meerdere meldingen ontvangen over deur-aan-deurverkopers die zich voordoen als medewerkers van ‘Engie’ of ‘Securitas’. Ze proberen bij mensen thuis binnen te raken, zogezegd om de ketel na te kijken of om een alarminstallatie te verkopen.
De politie vermoedt dat het gaat om listige dieven en maant aan tot voorzichtigheid.
‘Engie’ benadrukt dat het niet op deze manier te werk gaat.  ‘Securitas’ biedt zijn diensten zelfs helemaal niet via deur-aan-deurverkoop aan particuliere klanten aan. Wees op je hoede als men je aan de deur zaken probeert te verkopen.  Meestal gaat het om vlotte praters die mensen gemakkelijk kunnen overtuigen. Vraag hen altijd om zich te identificeren.
Let ook goed op met informatie die je hen geeft.  Bijvoorbeeld over het al dan niet aanwezig zijn van een alarminstallatie, zwakke punten in je woning of wanneer je niet thuis bent.

Ongerust ?  Bel 101

Bij ongerustheid of discussie: bel de politie op het nummer 101. En voel je nooit verplicht om iemand binnen te laten of iets te kopen, hoe opdringerig verkopers soms ook zijn.  Meer informatie vind je op de website van BeSafe.

Elk najaar, bij de verandering naar het winteruur, maakt Politie Antwerpen alle Antwerpenaars bewust van het belang van inbraakpreventie d.m.v. een sensibiliserende en activerende campagne. Een inbreker raakt je huis sneller en makkelijker binnen dan je denkt.  Check www.tipstegeninbraak.be voor meer tips om een inbraak te voorkomen!

(bericht : Politie Antwerpen)

BIN Kijk Uit

28 oktober 2018

Organisatie BIN-café verliep naar wens!

Het was niet drummen om binnen te komen in ons BIN café afgelopen donderdag maar toch kunnen de BIN’s: ‘Kijkuit’, ‘Leopold’, ‘Bezemheide’ en ‘Withoefse Heide’ tevreden terugblikken op een geslaagde organisatie. De 80 aanwezigen konden dit enkel maar beamen.  Zij konden op die avond luisteren naar deskundige uitleg van de standhouders, informatie opdoen in de verschillende standen en samen met buren genieten van een drankje. En na een inhaalbeweging vorig jaar (182 fietsen) mocht de politie opnieuw 55 fietsen markeren aan de ingang van zaal ‘t Centrum.

Ook belangrijk is de samenwerking tussen de verschillende BIN’s, bestuursleden groeien zo meer naar elkaar toe en halen uit een dergelijk evenement de nodige kracht om zich te blijven inzetten voor de BIN-gemeenschap. Anderzijds moet gezegd dat er wel wat BIN-leden waren die hun weg NIET hebben gevonden naar zaal ‘t Centrum.  Misschien voor velen te begrijpen wegens werkzaamheden binnen of buiten de gezinsomstandigheden.
Toch doen we een warme oproep naar deze mensen om in de toekomst eens een dergelijk evenement te komen bezoeken.  Afspraak volgend jaar eind oktober! 

We willen bij deze ook onze welgemeende dank betuigen aan de standhouders: de Gemeente Kalmthout, de Politiezone Grens, de Brandweer Zone Rand, het Bin-Kenniscentrrum, de Computer- en Internetbeveiligingsfirma KVPC, Slotenmaker Mifra en de Alarminstallaties van de firma Omnium Protecta. 
Onder de aanwezigen werd die avond tevens een professionele tablet verloot.  Roger Van Rossem, wonende in de zone van BIN-Bezemheide, was de gelukkige winnaar!

   

Horen, zien en bellen!

Tijdens de wintermaanden zien we vaak een toename van het aantal woninginbraken en diefstallen uit voertuigen. De politie levert extra inspanningen door controleacties uit te voeren en te patrouilleren in inbraakgevoelige wijken. De politie kan echter niet overal tegelijk aanwezig zijn.  Daarom doen zij graag een beroep op u als inwoner. Sociale controle is het beste wapen in de strijd tegen inbraken.  Merk je iets dat niet klopt, verwittig meteen de politie.

Iets verdachts gezien? Bel 101

Aarzel niet om 101 te bellen als je iets verdachts opmerkt.  De politie kan dan onmiddellijk nazicht doen en zo de pakkans vergroten. Meestal ken jij de voertuigen van je buren of mensen die er regelmatig op bezoek komen, maar ook hun gedrag. Het noodnummer 101 is 24/24u bereikbaar en staat in rechtstreeks contact met de politieploegen op het terrein. 
Mails of berichten via Facebook of Twitter worden niet permanent opgevolgd en zijn dus niet geschikt voor dringende meldingen. Blijkt er achteraf toch niets aan de hand, niemand zal het je kwalijk nemen en de politie heeft in elk geval de info gekregen om uw melding verder te controleren.

Wat is verdacht?

 • Onbekenden die rondlopen in de buurt van je woning of die van je buren;
 • Onbekenden die woningen of voertuigen in de gaten houden;
 • Vreemde gedragingen van onbekende personen in je buurt;
 • Onbekenden die bij je aanbellen en vreemde vragen stellen;
 • Een onbekend voertuig dat traag rijdt en waarvan de inzittenden bijzonder veel aandacht hebben voor woningen of geparkeerde voertuigen.

Wat meld je?

 • Geef zoveel mogelijk informatie door: de juiste plaats en omstandigheden waarin de gedragingen zich voordoen;
 • Beschrijving van de betrokken personen: aantal, geslacht, leeftijd, huidskleur, postuur, lengte, kleding, opvallende kenmerken (littekens, tatoeages, juwelen, ...);
 • Beschrijving van het voertuig: nummerplaat, type voertuig, kleur, merk, opvallende kenmerken (belettering, stickers, schade,...);
 • Looprichting van de persoon of rijrichting van het voertuig;
 • Indien je voetsporen of andere sporen vindt, raak deze dan niet aan.  Houdt huisdieren op afstand en bescherm de voetsporen door bijvoorbeeld een doos over de voetafdruk te plaatsen.

Alvast bedankt om mee uit te kijken!

ANPR-camera’s weldra een belangrijk wapen in de strijd tegen diefstallen!

Steeds meer wordt er gedacht aan het plaatsen van ANPR-camera’s op het openbaar domein.  Ook in de gemeente Kalmthout, in nauw overleg met de politiezone Grens, denkt men hieraan. Meer en meer wordt aangetoond dat dit ook een efficiënte manier kan zijn in de strijd tegen woninginbraken. Door het bestendig en automatisch controleren van de voertuigen die deze camera voorbijrijden kan de politie zeer snel reageren wanneer een verdachte in de buurt is. Wij geven graag een voorbeeld mee van onze confraters uit de politiezone Noord:

Verdacht voertuig: 
De nummerplaat van het verdachte voertuig werd door het ‘Goudi’-team, dat zich richt op de controle van malafide goudhandelaars in en rond de Antwerpse stationsbuurt, opgepikt door een ANPR-camera. Tijdens het nazicht bleek dat de nummerplaat gelinkt kon worden aan de inbraak in Kapellen. De Antwerpse politie besloot het voertuig via het cameranetwerk in het oog te houden en kon het voertuig aantreffen in een ondergrondse parking. Er werd even toezicht gehouden aan het voertuig, waarna de verdachten gevat konden worden.  Het betrof twee Chileense mannen van 44 en 22.

Buit gevonden: 
In het voertuig werd buit gevonden van verschillende inbraken, waaronder die in Kapellen. 
Vermoedelijk waren de twee verdachten in Antwerpen om hun buit te verkopen. 
Het ‘Goudi’-team onderzoekt aan de hand van camerabeelden of één van de goudwinkels in de stationsbuurt in aanmerking komt voor mogelijke heling. 
De twee verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

26 september 2018

BIN-café in volle voorbereiding!

Donderdag 25 oktober organiseren wij voor de 3de maal een BIN-Café, dit in het kader van de nationale actie “1 DAG NIET”!
Dit jaar zijn het de BIN’s: Kijkuit, Leopold, Bezemheide en Withoefse Heide die hun krachten hiervoor bundelen. 
Vanaf 19.30 uur nodigen wij alle geïnteresseerden uit naar de parochiezaal.  (‘Nieuwsbrief’ dienaangaande volgt binnenkort).
Daar zijn verschillende standen die rond het thema veiligheid de aandacht trekken en de nodige informatie verstrekken. De BIN’s verwelkomen alle aanwezigen met een drankje en een versnapering.
Daarnaast is het een ideale gelegenheid om de mensen uit je buurt, je straat, je wijk, beter te leren kennen.
Zorg dat je vrij bent die avond om het BIN-Café te bezoeken.  De inkom is GRATIS.
Als extraatje wordt er dit jaar een professionele tablet verloot onder de aanwezigen.

Weldra weer een nieuwe BIN in Kalmthout!

Binnen het Industriegebied Bosduin in Kalmthout is momenteel een BIN-Z in oprichting. Naar aanleiding van verschillende diefstallen is daar het onveiligheidsgevoel sterk gestegen. 
Na een informatievergadering werd er besloten een BIN-Z op te richten en deze te koppelen aan de BIN-Z Bosduin Kapellen die al actief is in de Industriezone op het grondgebied van de gemeente Kapellen.
De oprichting komt niets te vroeg want vorige week gebeurde er tijdens één en dezelfde nacht nog 3 zware inbraken.

BIN Kijk Uit

7 september 2018

Diefstal uit tuinhuizen, garages, stallen, … !!!

De laatste tijd hebben de politiediensten verschillende diefstallen en poging diefstallen uit tuinhuizen, loodsen garages en berghokken vastgesteld. De dader(s) hadden het vooral gemunt op werkmateriaal en fietsen.  Een aantal tuinhuizen waren niet slotvast en dus vrij toegankelijk. 
Beveiliging van tuinhuizen wordt vaak over het hoofd gezien maar meestal zijn er toch ook waardevolle voorwerpen aanwezig, zoals fietsen, elektrisch gereedschap, tuingereedschap, e.d. Daar kunnen inbrekers ook hulpmiddelen vinden die het inbreken vergemakkelijken, zoals ladders, boormachines, schroevendraaiers, enzomeer.

Hierbij een aantal tips om uw tuinhuis, garage, loods, … , te beveiligen:

 • Zorg dat uw bijgebouwen afgesloten kunnen worden.
 • Plaats eventueel schrikverlichting.
 • Zorg dat waardevolle voorwerpen aan het zicht onttrokken zijn.

Tevens willen wij erop wijzen dat er gratis gebruik kan gemaakt worden van onze dienst Diefstalpreventie.
Een aanvraag hiervoor kan gebeuren via de website, uw wijkagent of bij het onthaal op het politiekantoor.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

1 september 2018

In België worden jaarlijks ongeveer 32.000 mensen bestolen door zakkenrollers. Soms handelen ze alleen, maar meestal werken ze in team, waarbij 1 iemand je afleidt, terwijl de ander je besteelt en de 3e met de buit gaat lopen.

Enkele tips

 • Sluit je handtas en draag hem tussen je arm en je lichaam.
 • Draag je rugzak vooraan op drukke plaatsen.
 • Hang niets aan je stoel op restaurant, in de trein, op café, …

Maak je smartphone, tablet of laptop waardeloos voor dieven en activeer de blokkeerfunctie van je toestel.

 • Smartphone of tablet: zet via instellingen de functie 'zoek (of vind) mijn telefoon of tablet’ aan. Via de website van je merk of besturingssysteem kan je nu je apparaat terugvinden.
 • Windows laptop: op laptops die draaien op Windows 10 kan je de locatiefunctie aanzetten via je instellingen. Ga naar ‘Bijwerken en beveiligen’ en klik vervolgens op ‘Mijn apparaat zoeken’. De locatiefunctie is niet beschikbaar op laptops met oudere versies van Windows.
 • Apple Mac: op een Apple Mac ga je naar het Apple menu, klik daarna op ‘Systeemvoorkeuren’ en ‘iCloud’. Zet daar de functie ‘Zoek mijn Mac’ aan.
 • Vaak kan je je toestellen ook onbruikbaar maken voor dieven door anti-diefstalfuncties te activeren via het instellingenmenu. Zo kan je je persoonlijke data wissen en je apparaat blokkeren op afstand.

Wat doe je als je portefeuille wordt gestolen?

 • Ga  naar het politiebureau om het feit of de diefstal aan te geven en om een klacht in te dienen.
 • Bel Card Stop om uw bank- en kredietkaarten te blokkeren op het nummer 070 344 344 (dag en nacht bereikbaar).
 • Bel naar Doc Stop (00800 2123 2123) als je identiteitskaart werd gestolen.

Wat als je smartphone of tablet wordt gestolen?

 • Activeer de lokalisatie- en antidiefstalfuncties van je toestel.
 • Ga niet zelf op zoek naar de dief, maar breng de lokalisatiegegevens naar de politie.
 • Verwittig je operator zodat deze je telefoonnummer en toestel kan blokkeren.
 • Wijzig alle codes en paswoorden die je via je toestel gebruikte.

Deze informatie is afkomstig van de Federale diensten van de gouverneur van Antwerpen:  www.ibz.be

 

BIN Kijk Uit

27 augustus 2018

FEEDBACK na BIN-ALARM

BIN’s die werden opgestart:  BIN Kijkuit + BIN De Kievit / De Ster
Datum en uur van de oproep: 20 augustus 2018 om 12:07 uur

Relaas van de feiten:

Op 20 augustus 2018 om 12:07 uur werden, naar aanleiding van de verdwijning van 2 kinderen (7 en 12 jaar), bovenvermelde BIN’s opgestart. De kinderen maakten deel uit van een gezin dat pas in de directe omgeving van de Kalmthoutse Heide was komen wonen. De 2 kinderen waren omstreeks 09:00 uur met de fiets richting Kalmthoutse Heide gereden.

Omdat de ouders na 3 uur tevergeefs zoeken de kinderen niet meer konden vinden en deze onbekend waren in hun nieuwe leefomgeving, werden onze diensten om 11:51 uur van deze verdwijning in kennis gesteld. Gezien het risico bestond dat zij mogelijk verdwaald waren op de Kalmthoutse Heide werd onmiddellijk een doorgedreven opsporingsactie opgezet.  Met inzet van verschillende lokale politieploegen, federale politie (helikopter), Natuur & Bos, brandweer en Nederlandse politie konden de kinderen door een lokale politieploeg gezond en wel worden aangetroffen in Heide-Kalmthout.
De kinderen verklaarden dat ze na een omgevingsverkenning hun nieuwe (t)huis niet konden terugvinden.

PS.  We blijven onze leden aanmoedigen om ELKE verdachte toestand onmiddellijk te melden bij de politie op 03/620.29.29

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

2 augustus 2018

5 diefstallen uit voertuigen in Kalmthout !!!
Naar aanleiding van 5 diefstallen uit voertuigen van het merk Volkswagen in onze politiezone sturen wij deze preventietips…

Dieven richten zich voornamelijk op relatief kleine voorwerpen die vaak in de wagen achtergelaten worden en die dieven gemakkelijk kunnen meenemen, zoals een gsm, gps, laptop, fototoestel, zonnebril, enz. Sommige dieven gaan gericht op zoek naar onderdelen uit de auto: een vaste gps, een autoradio of zelfs een airbag. Airbags worden vooral gestolen aan de kant van de bestuurder, omdat ze daar het snelst te demonteren zijn.  Later worden ze dan doorverkocht als wisselstukken. Momenteel zien wij dat het vooral de ingebouwde gps-toestellen van het merk Volkswagen zijn die gestolen worden.

Diefstal voorkomen:
U kunt er natuurlijk ook voor zorgen dat uw auto niet aantrekkelijk is om uit te stelen…

 • Parkeer bij voorkeur in een garage of een andere veilige, drukbezochte en goed verlichte plaats.
 • Sluit uw wagen altijd goed af: niet alleen de portieren, maar ook de ramen, het open dak en het kofferdeksel.  De bedoeling hiervan is niet alleen om het de dief moeilijk te maken; als u de wagen open laat en er wordt iets gestolen zonder sporen van braak, zal uw verzekeringsmaatschappij dat niet aanzien als diefstal.
 • Neem altijd uw boordpapieren mee, want die zijn –ook zonder de auto– geld waard voor criminelen.
 • Verwijder altijd uw gps en gps-houder uit de auto en veeg de zuignapafdruk uit.
 • Verwijder ook alle andere waardevolle spullen.  Om te laten zien dat er niets in de auto zit, kunt u ook het handschoenkastje open laten staan.
 • Schakel altijd de bluetooth en wifi-functie van uw gps, laptop of gsm uit.  Op die manier voorkomt u dat potentiële dieven het signaal opvangen en achterhalen dat er een waardevol toestel in uw wagen verborgen ligt.
 • Voorwerpen die toch in de auto moeten blijven liggen, legt u het best al bij uw vertrek in de koffer en niet pas op de plaats van aankomst.
 • Houd een inventaris bij van serienummers van al uw waardevolle voorwerpen.
 • Gebruik de pincode op uw gps-toestel.

Wat moet u weten als u toch slachtoffer wordt?

 • Doe steeds aangifte bij de politie.
 • Blokkeer uw bank- en kredietkaarten via CARDSTOP 070 344 344.
 • Blokkeer uw identiteitsdocumenten via DOCSTOP 00800 2123 2123.
 • Verwittig uw verzekeraar.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

30 juli 2018

Diefstal met braak in woning op de Putsesteenweg te Kalmthout !!!

Relaas van de feiten:

Op 30/07/2018 krijgt de PZGrens melding van een diefstal uit een leegstaande woning gelegen op de Putsesteenweg te Kalmthout. De achterdeur van de woning werd met een koevoet opengebroken ter hoogte van het slot. Aangezien de woning onbewoond en bijna geheel leeg was, werd er enkel een oude microgolfoven gestolen. 
De feiten moeten gebeurd zijn tussen 15/06/2018 en 30/07/2018. Wegens de té lange tijdspanne tussen feiten en melding bij politie werd het BIN-alarm niet opgestart.

De PZ Grens onderzoekt verder de feiten.

BIN Kijk Uit

17 juli 2018

Wijzigingen in bestuur + fotosessie

Op 29 juni l.l. kwam het huidige en tevens voltallige bestuur van BIN-KIJKUIT samen in het nieuwe “Hotel Jerom” op de Putsesteenweg, vlak bij de parking van de heide. De bedoeling was om enerzijds kennis te maken met de zaakvoerders van dit mooie hotel, tevens te informeren naar de mogelijkheden om in de toekomst daar onze bijeenkomsten te organiseren. Het hotel ligt immers binnen onze BIN-omschrijving.
Anderzijds hadden we met een fotograaf op die locatie afgesproken om nieuwe foto’s te maken; immers sedert de laatste fotosessie waren er in ons bestuur reeds 2 wijzigingen doorgevoerd.

Hieronder een mooie foto van het voltallige bestuur, getrokken vóór het Natuur Educatief Centrum, met vlnr…

 • De Meulder (Putsesteenweg)
 • Livens (Nieuwstraat)
 • Peeters (Kinderwelzijnstraat)
 • Van Briel: penningmeester (Cuylitshofstraat)
 • Haes: coördinator (Kijkuitstraat)
 • Vollebregt (Kijkuitstraat)
 • De Bondt (Rozendreef)
 • Quirynen (Heibloemlaan)

Piet, Marco, Ludwig, Marcial, Wim, François, Philippe en Patrick, netjes op een rij vóór het onlangs geopende ‘Hotel Jerom’

BIN Kijk Uit

16 juli 2018

Maak je huis inbraakveilig tijdens je afwezigheid:

Zomer.  Vakantie.  Eindelijk op reis!  Je gaat er een tijdje tussenuit en je laat je dagelijkse leven achter ... maar ook je huis.  De zomervakantie is een periode waarin woninginbraken vaker voorkomen.
Maak je woning, samen met ons, klaar voor je afwezigheid.  Zo kan je met een gerust hart op reis vertrekken.  Een inbraak kan je nooit helemaal uitsluiten.  Maar je kan het de inbreker wel heel wat moeilijker maken…

 • Sluit alle vensters en buitendeuren af en zorg ervoor dat de sleutel niet meer aan de binnenkant van de deur zit.  De inbreker kan zo gewoon door een deur terug naar buiten, kan meer en grotere spullen meepakken...  Hij houdt namelijk rekening met hoe gemakkelijk hij opnieuw weg geraakt als hij een huis kiest.
 • De achterkant van je woning is het meest kwetsbaar:  installeer een tuinpoortje dat op slot kan, ook al is dat maar een meter hoog.  Erover springen met gestolen spullen is moeilijk.  En de buren weten ook meteen dat er iets mis is als iemand erover springt.
 •  Laat een bewoonde indruk achter: laat iemand je brievenbus leeg maken en het gras afrijden of de rolluiken openen en sluiten.  Gebruik ook lampen met timers.
 •  Verwittig ook je buren en familie en vraag zeker afwezigheidtoezicht aan bij de politie .  Daarover lees je meer verderop in dit artikel.
 •  Help de inbreker niet!!  Laat geen ladder slingeren en sluit je tuinhuis af.  Inbrekers gebruiken zelfs tuinmeubelen als opstap.  Als ze zien dat die op slot liggen, weet de inbreker ook dat je ermee   bezig bent geweest.  Dat schrikt af.
 • Maak een inventaris op:  merk, type en serienummer zijn dikwijls niet voldoende.  Zet er je rijksregisternummer op en maak foto’s.  Zo kunnen teruggevonden spullen geïdentificeerd worden.
 • Wees discreet op sociale media over je vakantie.  Let ook op met antwoordapparaten en automatische e-mailberichten.

Nog meer tips vind je op de website https://www.besafe.be/nl/veiligheidstips-voor-een-zorgeloze-vakantie
 
Onze politiezone zet extra in op preventie en controle tijdens de zomermaanden.  Je kan bij hen terecht voor diefstalpreventief advies en afwezigheidstoezicht . Voor diefstalpreventief advies maak je een afspraak met een gespecialiseerde adviseur.  Die komt gratis bij je langs om tips op maat te geven. Samen met de adviseur maak je een rondgang door en rond je huis. Hij wijst je op mogelijke tekortkomingen of risico’s.  Achteraf overloop je alles nog even met hem. Je krijgt ook een handige brochure met tal van tips.
Diefstalpreventief advies is er niet enkel voor wanneer je op vakantie vertrekt.  Het advies is ook handig als je gaat bouwen of verbouwen. Zo weet je waarop je moet letten als het gaat over woningveiligheid.  En je kan met meer kennis onderhandelen bij leveranciers van deuren, ramen of andere zaken die te maken hebben met de veiligheid van je woning.
Ben je voor korte of langere tijd afwezig?  Dan kan je afwezigheidtoezicht aanvragen bij de politiezone Grens.  Je vraagt het toezicht best digitaal aan.  Dat doe je via de website of je mobiele telefoon. Het is belangrijk dat je de aanvraag zo volledig en juist mogelijk invult.
Aanvraag gedaan en op reis vertrokken?  Dan houdt de wijkinspecteur je woning extra in de gaten.  Ook de interventieploegen houden een oogje in het zeil wanneer ze geen dringende opdracht hebben.
Daarnaast krijg je, als je opnieuw thuis bent, specifieke feedback met informatie over het uitgevoerde toezicht: er stond nog een raam open, je brievenbus werd niet leeggemaakt, enz...

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be 
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -
 info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

26 juni 2018

Opgepast voor online Fraude - Phishing en Smishing

In het 1ste kwartaal van 2018 was er een forse stijging van het aantal fraudes via internetbankieren (60% meer in vergelijking met 2017). In bijna alle gevallen vissen (Phishing) de fraudeurs naar bancaire codes van de consument om geld te stelen van diens rekening.Dagelijks worden er valse berichten de wereld ingestuurd met de bedoeling je te laten klikken. Zo gebruiken cybercriminelen frequenter WhatsApp als medium voor phishingberichten (zoals recent Efteling geeft 5 gratis tickets weg aan 500 gezinnen).

Steeds vaker wordt ook SMS gebruikt om berichten te versturen die valse links bevatten met de bedoeling mensen op te lichten. Deze nieuwe vorm van online fraude kreeg de naam ‘Smishing of ook SMS-phishing’.
Wat te doen tegen deze poging tot oplichting? klik hier

Febelfin roept daarom de burgers op om uw bancaire codes nooit te delen via e-mail, telefoon of sociale media. Op die manier heeft u zélf de sleutels in handen om zich te beschermen tegen Phishing/Smishing.
Belangrijk om te weten: een bank vraagt haar klant nooit zelf naar diens pincode of codes voor internetbankieren via e-mail, telefoon of sociale media.

Laat je nooit meer vangen!
Hoe herken je die valse mails en hoe maak je het onderscheid met betrouwbare berichten? Slimme cybercriminelen kunnen je echt doen twijfelen. Je vindt hier een aantal tips om te beoordelen of je een bericht kan vertrouwen. 

Valse berichten (ook valse sms-berichten) kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be

BIN Kijk Uit

30 mei 2018

Nieuwe phishingmails

Vrijdag 25 mei trad de GDPR in werking. Dat is een geheel van regels om de gegevens van Europese burgers beter te beschermen. Bedrijven die onder de nieuwe GDPR regelgeving vallen, moeten hun privacy beleid aanpassen en hun klanten hiervan op de hoogte brengen. Cybercriminelen maken hier handig gebruik van en versturen in naam van bedrijven valse e-mails. Zij doen alsof ze jouw gegevens nodig hebben om aan de GDPR regelgeving te voldoen. Wees hiervoor alert! 

Hoe herken je deze valse berichten?

 • Bedrijven vragen in principe enkel toestemming om je huidige gegevens te bewaren, en niet om nieuwe gegevens door te sturen.
 • Controleer ook zeker het mailadres van de afzender.
 • Zweef tenslotte met je muis over de link om te controleren naar welke website je zal surfen wanneer je op de link zou klikken.

Is de domeinnaam, het woord voor .be, .com, .eu, .org, … en voor de allereerste slash “/”, ook echt de naam van de organisatie?

Ons advies:

 • Open deze berichten niet, stuur ze door naar verdacht@safeonweb.be en verwijder ze.
 • Klik niet op de links of afbeeldingen en open zeker geen bijlagen.
 • Beantwoord de frauduleuze e-mail / bericht niet.

Vul nooit persoonlijke gegevens in.

 Lees meer over phishing via de phishingtest

 

22 februari 2018

Meer informatie over het dag/nacht oproepsysteem bij onze leden!!!

Begin deze maand ontvingen we een nachtelijke oproep betreffende een inbraak in een woning aan de Antoine De Preterlaan te Kalmthout. Ook leden die bij het aanvaarden van het lidmaatschap hebben aangegeven om ’s nachts niet gebeld te willen worden, krijgen deze oproepen door.  Dit gebeurt volledig buiten onze wil om!
Even een woordje uitleg:  het vorige meldingssysteem (Enoxus - tot eind 2016) voorzag dat BIN-leden een keuze konden maken om de dringende oproepen ofwel dag + nacht, ofwel alleen tijdens de dag, te ontvangen. Normaal gezien zou de nieuwe provider (Nextel - sedert begin 2017) de reeds bestaande mogelijkheden overnemen. De firma ‘Nextel’ werkt in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse zaken via het communicatiesysteem BE-alert. Bij het onderhandelen van het contract zijn echter een paar zaken over het hoofd gezien door de mensen die hiervoor de verantwoordelijkheid namen. Onder andere werd het gescheiden meldingssysteem (dag/nacht) niet mee opgenomen in het lastenboek.
Al enkele maanden uiten wij via de provinciale stuurgroep v/d BIN’s en het ‘BIN-Kenniscentrum’ ons ongenoegen over deze mankementen. Aanvankelijk werd er door de overheid gesteld dat dit zou rechtgezet worden bij het instellen van een nieuwe offerte. Thans moeten wij vernemen dat de kostprijs, 30.000 euro, een brug te ver is voor het Ministerie van Binnenlandse zaken.  Men is niet geneigd deze aanpassingen zomaar te laten doen. Een bijkomend probleem is dat niet álle politiezones (destijds) het dag/nacht systeem hebben gepromoot bij hun BIN’s.  Bij ons, in de PZ Grens, gebeurde dit wel. Sommige politiezones zijn de mening toegedaan dat het lidmaatschap bij een BIN inhoudt dat men dag én nacht de BIN-leden moet kunnen bereiken voor de dringende berichten. In onze politiezone tonen we wél begrip voor leden die alleen tijdens de dag willen verwittigd worden en tijdens de nacht geen dringende oproepen willen ontvangen. 
Onlangs werd dit probleem nog maar eens besproken op de coördinatorenvergadering van de gemeente, waar de meeste afgevaardigden van de Kalmthoutse BIN’s rond de tafel zaten met de politie en de burgemeester. Ook tijdens deze vergadering kwam duidelijk naar voor dat we de keuze dag/nacht moeten blijven behouden en er op toezien dat dit (terug) wordt geïmplementeerd bij ‘Nextel’. 
Collega Louis Van den Buys, coördinator van ‘BIN Withoefse Heide’ is, als lid van de provinciale stuurgroep en de vzw ‘BIN-Kenniscentrum’, goed geplaatst om dit probleem mee op te volgen. We gaan dat in elk geval zomaar niet loslaten, maar anderzijds zal het ook niet simpel te verwezenlijken zijn, omdat er een serieus prijskaartje aan hangt. Voor onze leden wil dit zeggen dat voorlopig alle dringende oproepen, zowel overdag als tijdens de nacht blijven uitgezonden worden. 
Mocht je dat écht niet willen, kan je mij dit best melden via een mailtje. Wij zetten je als ‘BIN-lid’ dan even op ‘non-actief’ zodat je geen enkele dringende oproep meer krijgt , noch ’s nachts noch overdag; maar uiteraard nog wél alle E-mailverkeer van ‘BIN KIJKUIT’!. Een andere mogelijkheid is om je GSM ’s avonds, voor het slapen gaan, af te zetten of de luidspreker op ‘stil’. Heb je bij je aansluiting als lid een vast telefoonnummer doorgegeven, dan is dat misschien niet zo simpel, maar je kan het toestel dan misschien wél ver van de slaapkamer achterlaten tijdens je nachtrust!

BIN Kijk Uit

13 februari 2018

Succes voor 1 dag niet 2017

Wij staan erop u te bedanken voor uw enthousiasme tijdens de actiedag '1 dag niet 2017'. Met 617 initiatieven én daarbij nog de acties die niet werden geregistreerd op de website, was deze editie een echt succes. Hiermee zetten we het succes van 2016 verder.
Dit zijn enkele cijfers die het succes van de actie aantonen:

 • 617 preventie-initiatieven;
 • 7417 bezoekers op de websites 1dagniet.be en 1joursans.be in oktober 2017;
 • De Facebook-pagina's tellen 4649 likes;
 • De Twitter-accounts hebben, in totaal, 988 volgers;
 • 9 verschillende kranten hebben over de campagne «1 dag niet» geschreven, met een totaal van 72 artikels;
 • 4 verschillende radiostations hebben informatie verspreid over '1 dag niet' en dit via verschillende reportages gedurende de ganse week;
 • 3 nationale televisiezenders en 7 regionale televisiezenders hebben reportages uitgezonden in hun televisiejournaal. We willen speciale aandacht vestigen op de reportage op RTL-TVI die als eerste punt in het televisiejournaal aan bod kwam.
 • Meer dan 7907 views voor de officiële film 1 dag niet;
 • 459 993 personen bereikt via onze reclame op Facebook.

Noteer de actiedag van 2018 alvast in uw agenda! De campagne zal plaatsvinden van 22 tot 28 oktober 2018, met als hoogtepunt '1 dag niet' op vrijdag 26 oktober.

Deze informatie is afkomstig van FOD Binnenlandse Zaken - Algemene Directie Veiligheid en Preventie - Directie Lokale Integrale Veiligheid – SLIV
Waterloolaan 76 - 1000 Brussel - 
www.besafe.be

BIN Kijk Uit

12 februari 2018

FEEDBACK na BIN-alarm

Naam BIN die werd opgestart:  BIN Kijkuit + BIN Leopold + BIN Withoefse Heide.
Datum en uur van de oproep:  09 februari 2018 om 04.41u

Relaas van de feiten:
Op bovenvermelde datum en uur werd ons BIN opgestart naar aanleiding van een melding inzake diefstal in een woning gelegen in de Antoine De Preterlaan te Kalmthout. De bewoner van de woning werd ‘s nachts gewekt van geluiden die hij hoorde.  In eerste instantie dacht hij dat het zijn zoon was die de trap opging.
Wanneer hij hoorde dat er iemand de trap terug afliep ging hij kijken. Op de trap stelde hij vast dat het niet zijn zoon was die de trap afliep maar een onbekende. Wanneer deze de bewoner opmerkte is de verdachte via de woonkamer en de garage gaan lopen. Aangezien de verdachte zeer stil was bij het gaan lopen bestaat het vermoeden dat de verdachte geen schoenen aanhad. En aan de bouw van de verdachte te zien betrof het mogelijk een vrouw. Onze ploegen gaan ter plaatse en vragen om een speurhond.  Deze doet mee nazicht in de omgeving van de woning. Op een afstand van 20 meter van de woning worden door de speurhond een paar schoenen aangetroffen die vermoedelijk van de verdachte zijn. Deze worden in beslag genomen met het oog op een DNA-test.  De verdachte kan helaas niet meer worden aangetroffen. Uit de woning werden 2 portefeuilles en een iPhone gestolen! De PZ Grens onderzoekt verder de feiten.

Nota:  We blijven onze leden aanmoedigen om ELKE verdachte toestand onmiddellijk te melden bij de politie op 03/620.29.29

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be 
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -
 info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

1 februari 2018

DRIE diefstallen uit voertuigen in Kalmthout !

Inhoud voertuig populair bij dieven.

Sommige dieven hebben het niet gemunt op uw wagen zelf, maar op de inhoud ervan. Een GSM, GPS, laptop, fototoestel, zonnebril ... het zijn relatief kleine voorwerpen die vaak in de wagen achtergelaten worden en die dieven vrij gemakkelijk kunnen meenemen. Het stelen van airbags, ingebouwde GPS-toestellen en ander specifiek materiaal … dieven gaan steeds meer op zoek naar onderdelen uit de auto.Tegenwoordig zijn het vooral airbags en ingebouwde GPS-toestellen van het merk BMW en Volkswagen die gestolen worden.Later worden ze doorverkocht.

Hoe voorkom je een diefstal uit je voertuig?  Enkele tips:

 • Parkeer bij voorkeur in een afgesloten garage of zet je auto uit het zicht.
 • Indien je op verplaatsing bent, parkeer bij voorkeur in een beveiligde parking of op een andere veilige, druk bezochte en goed verlichte plaats.
 • Sluit uw wagen steeds goed af: niet alleen de portieren maar ook de ramen, eventueel het open dak en het kofferdeksel.  De bedoeling hiervan is niet alleen de dief het moeilijk te maken; als u de wagen open laat en er wordt iets gestolen zonder sporen van braak, zal uw verzekeringsmaatschappij dat niet aanzien als diefstal.
 • Neem altijd uw boordpapieren mee, want die zijn - ook zonder de auto - geld waard voor criminelen.
 • Verwijder altijd uw GPS en GPS-houder uit de auto en veeg de zuignapafdruk uit.
 • Verwijder alle andere waardevolle voorwerpen uit de auto (GSM, laptop, tablet, fototoestel, ...)
 • Schakel altijd de bluetooth en wifi-functie van uw GPS, laptop of GSM uit.  Op die manier voorkomt u dat potentiële dieven het signaal opvangen en achterhalen dat er waardevolle toestellen in uw wagen verborgen liggen.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be 
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -
 info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit