Nieuws

9 oktober 2019

UITNODIGING: Kom iets drinken, kom eens een babbeltje doen en ontdek veiligheidstips! ​

Dat is in een notendop wat wij u willen aanbieden op 18 en 19 oktober in ons “2 dagen POP-UP BIN-CAFE” op het Willy Vandersteenplein in Heide-Kalmthout.
De activiteit kadert in de nationale actie “1dag niet” en wordt door verschillende Kalmthoutse BIN’s georganiseerd of mee ondersteund. Dankzij het bouwbedrijf Jos Dejongh kunnen wij een voor die gelegenheid een leegstaand winkelpand gebruiken.Buiten (op de parking vóór het winkelpand) wordt een afgebakende zone gecreëerd. In deze zone zal de brandweer aanwezig zijn met een preventiewagen, markeert de politie fietsen en wordt aan de kinderen gedacht door er een springkasteel te plaatsen. In het winkelpand zelf zal je enkele standen vinden: politie – brandweer – BIN-Kenniscentrum – Kalmthoutse BIN’s – gemeente Kalmthout. 
Aan deze standen kan je informatie inwinnen rond veiligheid.  Daarnaast zal het winkelpand ook 2 dagen dienst doen als (praat)café. 
Als je ons bezoekt krijg je alvast een gratis bonnetje waarmee iets kan drinken. 
Eén van de doelstellingen is dat burgers in deze ruimte elkaar kunnen ontmoeten en indien zij dat wensen wat langer kunnen blijven zitten voor een babbel en nader kennismaking. 
Leer je buren kennen, ook dat is één van de speerpunten als men over diefstalpreventie praat.

Waarom moet jij ook eens langskomen?

In de eerste plaats omdat wij als burgers samen willen werken met politie en gemeentebestuur om inbraken in woningen te voorkomen. Het is aangewezen om hier bestendig aandacht voor te hebben en kennis te maken met nieuwigheden op het vlak van preventie. Daarnaast is ook de sociale samenhang van burgers belangrijk, door binnen een ruime tijdspanne een trefpunt te voorzien willen wij hieraan voldoen. 
Onze boodschap gaat ook naar de jonge gezinnen, zij zijn de grote doelgroep die wij iets minder kunnen overtuigen dan ouderen. Toch is dit ook voor hen belangrijk en geven wij de gelegenheid om met hun kinderen een kijkje te komen nemen, vandaar een springkasteel dat wij ter beschikking hebben dankzij de firma ‘4@LL’ uit Kalmthout.

Het fietsen markeren:

Ook preventie tegen fietsdiefstallen staat op de agenda.  De lokale politie zone Grens zal fietsen markeren op de volgende plaatsen en tijdstippen:

 • Woensdag 16 oktober van 14u tot 20u;  plein aan de Bibliotheek, Driehoekstraat, Centrum.
 • Vrijdag 18 oktober van 11 tot 21u;  Willy Vandersteenplein, Heide.
 • Zaterdag 19 oktober van 8u30 tot 12u;  marktplein Kalmthout-Dorp.
 • Zaterdag 19 oktober van 13u30 tot 17u;  Willy Vandersteenplein, Heide.

De gemeente geeft een speciale folder uit rond de Kalmthoutse BIN’s.

Ter gelegenheid van “1dag niet” geeft het Kalmthoutse gemeentebestuur een folder uit waarin de burgers de nodige info vinden rond de 17 BIN’s die actief zijn in Kalmthout
Naast een korte omschrijving van wat een BIN is vindt je er een plannetje waarop je kan zien of je in een BIN-zone woont en hoe men kan aansluiten bij het BIN waarin je woont.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Braschaat

BIN Kijk Uit

6 oktober 2019

Opgelet voor “spoofing”! (kan ook in onze zone opduiken)

Het parket Antwerpen en de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen willen waarschuwen voor een mogelijk geval van ‘spoofing’. Op 11,12 en 13 september 2019 kregen verschillende inwoners van Brasschaat telefoon van personen die zich uitgaven als leden van de 'federale politie in Deurne'.
Ze deelden mee dat er inbrekers werden onderschept en dat er foto's werden teruggevonden van de getelefoneerden hun woning. Er werden dan vragen gesteld, zoals de aanwezigheid van een kluis of cash geld in de woning. Eén van de vijf gebruikte oproepnummers is het algemene nummer van FGP Antwerpen, maar niemand heeft met dit nummer gebeld. 
Een tijd geleden had er al een burger meegedeeld dat hij regelmatig bij nacht door datzelfde nummer werd gebeld.
Allicht gaat het hier dan ook om ‘spoofing’.  Dat is het fenomeen waarbij via technologische hulpmiddelen een valse identiteit wordt aangenomen, bijvoorbeeld via e-mail, website, IP-adres of telefoonnummers. Het parket raadt aan om NOOIT gegevens door te geven via de telefoon zonder te controleren of het wel degelijk over politie gaat.
Politiemensen in uniform of in burger moeten zich altijd kunnen legitimeren.  Bij twijfel kan men steeds contact opnemen met de lokale politie: 03.620.29.29.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Brasschaat

BIN Kijk Uit

4 juli 2019

Inbreker opgepakt na zoekactie in Kalmthout.

In Kalmthout heeft de ‘Politiezone Grens’ dinsdagnacht 2 juli een vermoedelijke inbreker kunnen arresteren. De arrestatie werd voorafgegaan door een zoekactie waarbij ook een speurhond werd ingezet. Rond 23:00 u hoorde een bewoner van de Drieslei in Kalmthout gestommel in zijn woning. Toen hij ging kijken wat er aan de hand was, bleek er niemand meer aanwezig.
Niet veel later kwam een gelijkaardige melding uit een woning wat verderop. De politie heeft dan een zoekactie op touw gezet met bijstand van een speurhond. 
De verdachte kon worden aangetroffen in een achtertuin, waar hij zich had verstopt.

De man werd gearresteerd.  Het gaat om een 32-jarige die ingeschreven is in Antwerpen en die bij ons gekend is voor diefstal. Hij werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden voor poging tot inbraak. Er is een gerechtelijk onderzoek opgestart om te achterhalen of de man nog in aanmerking komt voor andere feiten.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

26 juni 2019

Weet u fraudeurs te herkennen? Wees fraude te slim af

Fraude komt in vele vormen en de technieken die gebruikt worden, worden steeds ingenieuzer. Wees oplichters te snel af en trap niet in de val. Hieronder lichten we enkele veel voorkomende vormen van fraude toe.

Factuurfraude

Factuurfraude is een oplichtingstechniek waarbij facturen (of andere betalingsverzoeken) uit mensen hun postbus worden gestolen, om deze later identiek na te maken. De factuur lijkt als 2 druppels water op de oorspronkelijke factuur, met één uitzondering. In de meeste gevallen wordt de bankrekening  en/of het te factureren bedrag gewijzigd. De ontvanger merkt niets van de wijziging en schrijft het te betalen bedrag over naar de verkeerde rekening. Pas nadat de bestemmeling reageert op een rappel van de benadeelde ondernemer komt de fraude aan het licht.

Telefoonfraude

Telefoonfraude komt voor onder verschillende vormen. We sommen even de belangrijkste op

Gebeld door onbekend buitenlands nummer

Je toestel rinkelt zo kort dat je geen tijd hebt om op te nemen. Gaat het om een onbekend nummer, met een prefix van een ander land (bv. +252, +37, +88)? Bel dan zeker niet terug! Anders kom je terecht op een buitenlands betaalnummer. Vervolgens houden ze je zo lang mogelijk aan de lijn, bijvoorbeeld met het verzinsel dat je iets won. De kosten van zo'n gesprek lopen snel hoog op en zijn voor jouw rekening.

Sms met vraag te bellen naar onbekend nummer

Sms gekregen, zogezegd van je bank, met de vraag om op een link te klikken omdat anders je bankkaart zou vervallen? Of omdat je weer een wedstrijd gewonnen zou hebben. Ga er absoluut niet op in. Bij twijfel kan je altijd je bank rechtstreeks contacteren, maar nooit klikken of bellen naar nummers uit 'verdachte' sms'en.

Oproep over (gewonnen) wedstrijd

Krijg je een telefoontje om deel te nemen aan een wedstrijd, of omdat je iets won? Geef dan zeker geen vertrouwelijke gegevens telefonisch door (zoals de nummer van je visakaart). De kans is groot dat de wedstrijd niet echt is, en dat ze zo je gegevens proberen te bemachtigen. Haak onmiddellijk in en blokkeer het nummer als het kan. Dien eventueel klacht in bij de politie en geef het door aan de Ombudsdienst voor Telecommunicatie.

Bankfraude

Met deze nieuwe vorm van oplichting plunderen oplichters via een valse website van betaaldienst Tikkie (ABN Amro) spaarrekeningen. Vooral op tweedehandssites (zoals Marktplaats.nl) wordt naar potentiële slachtoffers gezocht. Bij de nationale Fraudehelpdesk in Nederland melden zich dagelijks ‘enkele tientallen’ slachtoffers van de Tikkiefraude. In België zijn er voorlopig nog geen slachtoffers bekend.

De werkwijze is zeer doordacht. Wordt er een deal gesloten, dan vraagt de koper (de oplichter) aan de telefoon het bankrekeningnummer van de verkoper (het slachtoffer), zodat het geld kan worden overgemaakt. Daarna merkt de koper echter fijntjes op dat hij slechte ervaringen heeft met Marktplaats, vanwege fraude. Hij verzoekt de verkoper vriendelijk om ‘puur uit voorzorg’ via de Tikkie-app van de Nederlandse bank ABN Amro één cent over te maken. “Opdat hij zeker weet dat naam en rekeningnummer met elkaar overeenstemmen.”

De reden voor zo’n betaalverzoek klinkt plausibel en daarom trappen ook veel mensen in de val. Vervolgens stuurt de koper (oplichter) via WhatsApp een link, waarmee de verkoper snel die ene cent kan overboeken. Die link lijkt echt op die van ABN Amro, maar is in werkelijkheid vals. Met de gegevens die worden ingetikt in de nep app, krijgen de criminelen toegang tot de bankrekeningen van de verkopers en boeken zo geld over op hun eigen rekening.

CEO-fraude

Bij deze manier van fraude wordt misbruik gemaakt van de bereidheid van werknemers om snel taken uit te voeren in opdracht van het hogere management. De oplichters kennen de organisatie goed en de e-mails lijken daarom heel overtuigend.

Cybercriminelen contacteren een onderneming (via e-mail, maar ook telefonisch) met de vraag een belangrijke betaling uit te voeren naar hun bankrekening. Hiervoor gebruiken ze de identiteit van de CEO, CFO of een andere vertrouwde persoon binnen het bedrijf. Ze vragen een medewerker van de financiële dienst om een dringende betaling uit te voeren. De kans bestaat dat de medewerker die onder druk staat of die de procedures onvoldoende kent, deze betaling effectief uitvoert. Ondernemingen die benaderd werden door CEO-fraudeurs, kunnen dit melden op cert@cert.be.

BIN Kijk Uit

25 juni 2019

Inbraken op Diesterweg in Kalmthout opgelost.

Donderdag 20 juni werd een 37-jarige inwoner uit Wuustwezel opgepakt op verdenking van enkele inbraken.
Tussen 22 april en 20 mei 2019 werden er drie inbraken gepleegd in de lokalen van de speelpleinwerking op het domein Diesterweg in Kalmthout. Talrijk materiaal dat gebruikt werd voor de speelpleinwerking werd gestolen. Na grondig onderzoek en door samenwerking tussen de gemeente Kalmthout en de Politiezone Grens werd een spoor gevonden naar de mogelijke verdachte.

Op vraag van de onderzoeksrechter werd er afgelopen donderdag overgegaan tot een huiszoeking bij de verdachte. Daar werden verschillende gestolen goederen teruggevonden. Na verhoor van de verdachte werd een bijkomende huiszoeking uitgevoerd en kon er nog gestolen materiaal teruggevonden worden.

De gemeente Kalmthout heeft de gestolen goederen terug in ontvangst kunnen nemen zodat de speelpleinwerking deze zomermaanden vlekkeloos kan doorgaan. De verdachte werd vrijdag voorgeleid voor de onderzoeksrechter, die zijn aanhouding heeft bevestigd. Vandaag, dinsdag 25 juni, diende hij te verschijnen voor de raadkamer.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

24 juni 2019

FACTUUR BETAALD?  OF TOCH NIET?

Heeft u een factuur ontvangen én betaald, maar krijgt u een aantal weken later een aanmaning in de bus?  Dan bent u wellicht slachtoffer van een vervalste factuur. De Economische Inspectie stelt vast dat er opnieuw een verhoging is van het aantal meldingen over factuurfraude en wil zowel de consumenten als de bedrijven hiervoor waarschuwen.

“De facturen waren correct, van een Franse leverancier waar we regelmatig goederen aankopen. Twee maanden geleden ontving ik een e-mail met de melding dat hun rekeningnummer was gewijzigd en dat de bankgegevens in bijlage waren toegevoegd. Kort nadien kreeg ik een telefoontje en werd mij gevraagd of ik de e-mail goed had ontvangen en wanneer ik de volgende betaling zou uitvoeren. 
Enige tijd later belde hij nogmaals, maar hij was steeds heel vriendelijk.  Wat later kreeg ik een aanmaning van de leverancier wat ik vreemd vond. Ik nam telefonisch contact op en kwam er zo achter dat zij helemaal geen nieuw rekeningnummer hadden en bijgevolg al twee maanden geen betalingen van ons hadden ontvangen.”  Thomas  (fictieve naam)

Factuurfraude is fraude waarbij oplichters een factuur vervalsen: ze onderscheppen de papieren of elektronische factuur en wijzigen het rekeningnummer. Als de ontvanger deze vervalste factuur betaalt, betaalt hij dus de oplichters. Factuurfraude komt in alle sectoren voor maar uit onze gegevens blijkt dat vooral de bouwsector geviseerd wordt (ongeveer 4 op de 5 slachtoffers zijn bedrijven).
In 2018 konden we spreken van een belangrijke daling ten opzichte van 2017 (van 200 naar 71 meldingen bij de FOD Economie) maar dit jaar kregen we op een half jaar tijd evenveel meldingen dan in heel 2018. 
Een slachtoffer is nu gemiddeld meer dan 20.000 euro kwijt ten opzichte van 7.100 euro in 2018.

Hoe gaan oplichters te werk?

De facturen worden op verschillende manieren onderschept.  Zo kunnen ze uit uw persoonlijke brievenbus of postkamer worden gestolen. De originele factuur wordt ingescand en de gegevens van de leverancier worden met speciale software aangepast. In andere gevallen voegen oplichters een brief bij die vermeldt dat het rekeningnummer is gewijzigd of kleven ze een sticker op de enveloppe of op de factuur “Opgelet, gewijzigd rekeningnummer”. Daarna versturen ze de aangepaste factuur naar het slachtoffer. 
Er is ook meer en meer sprake van digitale factuurfraude waarbij elektronische facturen vervalst worden (dit jaar alleen al zijn er al 35 meldingen). Een hacker dringt bijvoorbeeld binnen in het informaticasysteem van een leverancier en wijzigt het rekeningnummer op de facturatiemails. 
Of hij besmet het informaticasysteem met een virus, waardoor hij vanop afstand in het systeem of in e-mails een rekeningnummer kan aanpassen.

3 vuistregels om niet in de val te lopen:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=34&v=ipw48YZ-v5c

Betaalde u toch een vervalste factuur?

Neem eerst eens contact op met de leverancier.  Misschien is er gewoon een vergissing in het spel en heeft hij onterecht een aanmaning of betalingsherinnering gestuurd. Is dat niet het geval, contacteer dan zo snel mogelijk de betrokken banken (uw bank en de bank van het rekeningnummer naar waar u hebt overgeschreven) om de fraude te melden. 
Uw bank vraagt aan de bank van het rekeningnummer van de oplichters om het geld terug te storten. 
Deze bank tracht ook de overschrijving te blokkeren of blokkeert de rekening zodat geldafhalingen door de oplichters niet meer mogelijk is. 
Meld het op: meldpunt.belgie.be (optie “vervalste factuur”). 
U krijgt aan het einde van uw melding meteen advies en informatie over welke stappen u nog kunt ondernemen en wie u daarbij kan helpen. Bent u slachtoffer van hacking?  Doe dan ook aangifte bij de Lokale Politie in uw buurt.
Bron:  FOD Economie - Factuurfraude

BIN Kijk Uit

17 april 2019

Fietsmarkeringsessies door de PZ Grens

BIN Kijk Uit

2 april 2019

1 APRIL is nu voorbij, maar laat je ook op andere momenten in het jaar niet vangen !!!

Ken je online vrienden / Oprechte liefde of bedrog?

Fraude komt overal voor. Ook op sociale media en datingsites.  Vaak lijken oplichters zó betrouwbaar, dat het niet eens zo moeilijk is om met iemands geld te gaan lopen. Ze proberen mensen in de val te lokken door een vertrouwensband op te bouwen en in te spelen op gevoelens.  Maar uiteindelijk vragen ze om geschenken, je persoonlijke gegevens en vooral: geld.
Dit jaar ontving de FOD Economie al 382 meldingen over vriendschapsfraude. In meer dan de helft van de gevallen betaalden de slachtoffers aan de oplichters, in totaal voor een bedrag van bijna 4 miljoen euro.  In één geval verloor het slachtoffer zelfs 500.000 euro.

Vier vuistregels om jezelf te beschermen.  Leer je iemand nieuw kennen via sociale media of op een datingsite of -applicatie?  Wees op je hoede en ga na of je nieuwe vriend(in) wel te vertrouwen is:

 • Ga de echtheid van zijn of haar profiel na en vraag voldoende info aan je nieuwe kennis of geliefde, zodat je weet met wie je te doen hebt.
 • Vertrouw niet zomaar iedereen en houd persoonlijke informatie voor jezelf.
 • Wees op je hoede voor "zielige" verhalen waarbij je nieuwe kennis de emotionele toer opgaat en je probeert te overtuigen om geld te bezorgen.
 • Maak nooit zomaar geld over aan iemand die je eigenlijk niet kent.  Als iemand je te mooi lijkt om waar te zijn, dan is hij/zij dat meestal ook.

Zelf een verdacht profiel gezien dat je vals lijkt, of op zoek naar meer informatie en tips?  Dan kun je terecht op de website ‘www.temooiomwaartezijn.be

Infomoment met en over de wijkwerking:

Een infomoment met de wijkwerking Kalmthout gaat door op dinsdag 23 april van 13 tot 15u in het ontmoetingscentrum “De groten uitleg”, Kerkeneind tegenover de Kerk. 
Wijkagenten An Loos en Danielle De Moor zullen jullie vragen beantwoorden.

Noteer in uw agenda:

 • Vrijdag 14 juni: namiddag rond computercriminaliteit, organisatie ‘Lokale politie Zone Grens’, meer info volgt later.
 • Donderdag 24 oktober: BIN-café in zaal ’t Centrum te Heide, met scholenproject in het kader van “1dag niet” (onder voorbehoud).

BIN Kijk Uit

26 maart 2019

Resultaten grensoverschrijdende actie met Nederland:

In de nacht van 23 op 24 maart hielden de politiezone ‘Grens’ samen met de Nederlandse teams ‘Roosendaal’ en ‘Weerijs’ opnieuw een grensoverschrijdende actie in het kader van woninginbraken en grensoverschrijdende criminaliteit.
Tijdens de actie werden er dynamische controles in het grensgebied uitgevoerd.  Dit steeds met gemengde patrouilles (telkens een Belgische met een Nederlandse agent).

Resultaten in België:

 •  In Essen-Wildert worden twee verdachten opgemerkt die pogen in een woning in te breken.  Perimeters worden ingenomen door de patrouilles en een kortstondig toezicht opgezet aan een vlakbij gelegen station.  Het BIN werd opgestart. Jammer genoeg kunnen de daders niet gevat worden;
 •  Persoon wordt bij heterdaad gevat na het aanbrengen van graffiti;
 •  Belgisch voertuig neemt de vlucht - PV opgemaakt voor begane overtredingen;

Resultaten in Nederland:

 •  1 Persoon geïntercepteerd die per bromfiets de vlucht nam - PV opgesteld;
 •  27-jarige Algerijn wordt in Nispen staande gehouden gezien zijn betrokkenheid bij het plegen van erfvredebreuk en een poging woninginbraak;
 •  Gemengde patrouille controleert persoon die geseind staat voor DNA afname en inreisverbod in België;

       Zie ook: http://www.noordernieuws.be/man-aangehouden-wegens-poging-woninginbraak

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

25 maart 2019

Artikel uit "De Zondag" van 24 maart 2019:

Klik hier voor de PDF versie van het artikel 

BIN Kijk Uit

24 maart 2019

Resultaten grensoverschrijdende actie met Nederland:

In de nacht van 20 op 21 maart hielden de Belgische politiezones ‘Grens’ en ‘Noorderkempen’ samen met de Nederlandse teams ‘Roosendaal’ en ‘Weerijs’ een grensoverschrijdende actie in het kader van woninginbraken en grensoverschrijdende criminaliteit.  Er was ook bijstand van de Federale politie, de Koninklijke Marechaussee, de Landelijke eenheid en de Federale overheidsdienst Douane en Accijnzen. 
Tijdens de eerste helft van de actie waren er twee statische controlelocaties bij de grensovergang van Wernhout/Wuustwezel en de grensovergang van Nispen/Essen.
Tijdens de tweede helft van de actie werd er dynamisch gereden in het grensgebied. Dit steeds met gemengde patrouilles (telkens een Belgische met een Nederlandse agent).

Resultaten in België:

 •  3 bekeuringen voor het rijden onder invloed van alcohol;
 •  4 bekeuringen voor onverzekerd rijden;
 •  2 bekeuringen voor rijden met rode diesel in de tank;
 •  1 geldboete geïnd van 400 euro;
 •  1 geldboete geïnd van 6.000 euro;
 •  2 bekeuringen voor opiumbezit minder dan 3 gram;
 •  1 bekeuring voor verboden wapenbezit (mes);
 •  1 Nederlander met een elektronische enkelband aangetroffen in België;
 •  1 bekeuring vanwege het rijden met een rijverbod;
 •  5 processen-verbaal voor diverse verkeersovertredingen;
 •  5 bekeuringen voor het weigeren van bloedproef/speekseltest.

Resultaten in Nederland:

 •  1 Nederlands voertuig buiten gebruik gesteld en weggetakeld omdat de eigenaar zijn boetes niet kon betalen;
 •  1 Belg beboet voor het bezit van een gebruikershoeveelheid softdrugs;
 •  2 bekeuringen uitgedeeld voor verkeersovertredingen;
 •  2 maal een rijverbod opgelegd;
 •  1 persoon aangehouden omdat deze nog 17 dagen hechtenis uit moet zitten;
 •  1 persoon ter plekke DNA afgenomen omdat deze een oproep hiertoe genegeerd heeft;
 •  1 mes in beslag genomen;
 •  2 Albaniërs aangehouden door de Landelijke Eenheid voor inklimming;
 •  1 openstaande boete geïnd van 126 euro;
 •  2 dagvaardingen uitgereikt voor het rijden onder invloed met een rijontzegging van 6 en 4 maanden.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

15 maart 2019

Fraude via ‘phishing’ (zoals het online ontfutselen van bankcodes) komt meer en meer voor. De fraudedossiers zijn in 2018 verdrievoudigd in vergelijking met 2017.

Sociale media…

De oplichters verzamelen bankcodes of andere persoonlijke gegevens door zich voor te doen als een bank, maar ook als de politie, een telecomoperator of een geïnteresseerde koper op een zoekertjessite.
Ze doen dat door in een mail (of sms) of een berichtje op sociale media (zoals ‘Whatsapp’) een link te leggen naar een valse website, waar het slachtoffer dan nietsvermoedend de cijfercode van zijn bankkaart intikt, waarmee de fraudeurs dan de bankrekening kunnen plunderen.
De stijging van het aantal phishing-gevallen is vooral te wijten aan de manier waarop de criminelen te werk gaan.  Ze stelen herhaaldelijk kleinere bedragen, maar aan het einde van de rit hebben ze veel buit gemaakt. In totaal gingen de fraudeurs vorig jaar aan de haal met meer dan 8 miljoen euro.  In 2017 was dat ‘nog maar’ 2,5 miljoen euro.

Geef fraudeurs geen kans…

Je moet goed opletten wil je niet het slachtoffer worden van phishing.  Net zoals gauwdieven die hun kans schoon zien als je even afgeleid bent, rekenen phishingcriminelen erop dat je er je hoofd niet bij hebt. De banken geven volgende tips mee: speel de fraudeurs niet in de kaart en doe je betalingen dan ook nooit impulsief; geef nooit je pincode of codes om te internetbankieren via E-mail, sociale media, sms of telefoon; typ altijd zélf het webadres van je bank in je browser of open zelf de app van je bank.  Ga er niet naartoe via een onveilige link.

Als je toch bankgegevens hebt doorgegeven, moet je onmiddellijk ‘Card Stop’ verwittigen (www.cardstop.be of 070 344 344) en je bankkaart laten blokkeren.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

13 februari 2019

Diefstal met braak in woning te Essen-Wildert !!!

Maandag 11 februari rond 22.00 uur was er een inbraak via het schuifraam van een woning te Essen-Wildert. De dader botste echter op de bewoner van het pand waarbij er een schermutseling ontstond.De dader overmeesterde de bewoner en nam de vlucht met de inhoud van de portemonnee.  De bejaarde bewoner raakte hierdoor licht gewond.
Na verwittiging van de politie werd er een zoekactie opgezet.  De speurhond kwam ter plaatse maar de zoeking in de achtertuinen leverde niets op. Het labo werd ter plaatse gevraagd voor verder onderzoek.  Er werd slachtofferopvang voor de bewoners voorzien.

Enige tijd later merkte een politieploeg een fietser op, rijdende op de Achterbroeksteenweg richting Kalmthout. Wanneer de politieploeg de persoon wilde controleren gooide de man zijn fiets weg en nam te voet de vlucht. Hierop werd een nieuwe zoekactie met de speurhond opgezet.  Kort nadien werd de vluchter opgepakt ter hoogte van het Kruisbos.
De 32-jarige verdachte werd gearresteerd en overgedragen aan het parket van Antwerpen voor verder onderzoek.
De buit werd terug bezorgd aan het slachtoffer.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

12 februari 2019

Criminaliteitscijfers:

Onlangs werden de criminaliteitsgegevens bekend gemaakt. Wij filterden er de voornaamste gegevens uit. Wilje meer zien, dan kan he hiervoor terecht op de website van de politie www.pzgrens.be

Noodsirenes verdwijnen:

Tot voor kort beheerde het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken een sirenenetwerk met ongeveer 570 sirenes.
Bij noodsituaties, vb. een nucleaire site, konden ze deze inzetten om de bevolking te verwittigen.
Om mee te zijn met de tijd heeft het Crisiscentrum beslist om het sirenenetwerk af te bouwen en te vervangen door modernere kanalen.  Sinds 1 januari 2019 is het sirenenetwerk niet meer actief in België.
“BE-alert” is het nieuwe systeem om de bevolking te alarmeren aan de hand van boodschappen via gesproken berichten (op vaste telefoon of gsm), sms, e-mail of sociale media.
Het afgelopen anderhalf jaar is BE-alert al bijna 50 keer met succes ingezet.  Al 456 gemeenten en 503.000 adressen zijn geregistreerd.
Bovendien kunnen met BE-alert alle aanwezigen in een bepaalde zone een sms ontvangen, zelfs als ze niet geregistreerd zijn.
Je moet jezelf registreren om in het systeem opgenomen te worden.   Dat doe je via de website www.be-alert.be. Hier vind je ook meer informatie over hoe BE-alert werkt.
Ook het verwittigingsysteem van het BIN werkt via BE-alert maar een aparte registratie om alle info van BE-alert te ontvangen blijft noodzakelijk!

Opgelet met "Keyless" autosleutels:

Bij een ‘keyless’ systeem moet een autosleutel geen fysiek contact meer maken met de auto om die te openen of te starten.
De sleutel zendt een signaal uit dat door de auto wordt opgepikt en herkend.  Het volstaat dus om de sleutel op zak te hebben om de auto te openen en te kunnen rijden.
Autodieven spelen daar nu handig op in.  Ze scannen de straten met een speciaal toestel.
Pikken ze ergens een signaal op van een keyless autosleutel, dan kunnen ze dat versterken, of minstens zo gebruiken dat ze de auto kunnen openen zonder dat het alarm afgaat, en ermee wegrijden. Vallen ze onderweg stil, dan hebben ze uiteraard wel een probleem.  Maar de auto stelen als de sleutel ergens in de buurt is, blijkt dus een koud kunstje te zijn. Heb je zo'n keyless systeem?  Bewaar de autosleutel dan niet te dicht bij de voordeur of de straatzijde van je huis.  Als de sleutel ver genoeg van de straat verwijderd ligt, kan het signaal niet worden opgepikt.
Je kan je autosleutel ook in een bakje van zilverpapier leggen, dat houdt het signaal ook tegen.

Download een interessante APP:

112.be

Met de app ‘112 BE’ kan je met je smartphone nog efficiënter de hulpdiensten bereiken.  Je hoeft de nummers van politie, brandweer of ziekenwagen niet meer te onthouden, zo vergeet je ze niet als je in paniek bent. Eén klik op het icoontje van de juiste hulpdienst volstaat om een oproep tot stand te brengen.
Een andere troef die levensreddend kan zijn is de lokalisatiefunctie.  Zodra er via de app verbinding wordt gemaakt met de hulpdienst stuurt de app elke 30 seconden je exacte GPS-coördinaten door naar de noodcentrale. Dit levert voor de hulpdiensten enorme tijdswinst op wanneer je bijvoorbeeld iets voor hebt in een bos of bij een ingewikkeld netwerk van autostrades. Voor doven en slechthorende, of voor mensen met een spraakstoornis, bestaat er in de app een chatfunctie.
Hopelijk heb je dit nooit nodig maar het is belangrijk deze toch op je smartphone te installeren.  Je kan dit via Play Store (Android) of de App Store (Apple).
Antwoord op enkele korte vraagjes en voorzie meteen een sneltoets op je startscherm.
Let wel: de app 112 BE werkt alleen in België !

 

BIN Kijk Uit

 

22 december 2018

Vanwege het BinKijkUit-bestuur:

BIN Kijk Uit

22 december 2018

Opgepast voor phishingmails: cybercriminelen profiteren van pakjesperiode !!!

De kans is groot dat u deze dagen een bericht in uw mailbox ontvangt waarin Bpost, Colruyt en andere (zogezegde) afzenders in vlekkeloos Nederlands vragen om gegevens te verifiëren. Maar in werkelijkheid gaat het vaak om criminelen die allerlei gegevens proberen af te troggelen waaronder kredietkaartgegevens, adressen en geboortedata.

“Beste klant, onze pakketbezorger heeft geprobeerd een pakket bij u af te leveren. Het adres wat bij ons staat genoteerd, is helaas een niet bestaand adres”:  zulke berichten overtuigen mensen er vaak van dat ze enkele gegevens nogmaals moeten indienen en/of verifiëren.  Zeker als de logo’s lijken te kloppen.  De mails bevatten vaak zelfs een knop om ‘af te melden’ en links naar sociale media.  Kortom, ‘phishingmails’ worden beter en beter.  En dus ook moeilijker te omzeilen. De verzamelde data worden doorverkocht aan derden.  Of er wordt rechtstreeks geld afgetroggeld via aanmaningen tot betalen.

Een tweede vorm van zulk bedrog zijn mails die een korting- of cadeaubon bevatten.  Zo zijn er momenteel niet alleen mails van Bpost die circuleren, maar ook in naam van Colruyt worden er mails rondgestuurd.
“Wij raden klanten aan om goed naar de mailadressen te kijken.  Colruyt zal trouwens nooit kortingsbonnen sturen”:  aldus Hanne Poppe, woordvoerster van Colruyt Group.

Het Centrum voor Cybersecurity België krijgt zo dagelijks ongeveer 2.000 meldingen van verdachte mails.  En rond de feestdagen circuleren er beduidend meer zogenaamde ‘phishingmails’. Dan is de kans immers veel groter dat consumenten erop ingaan omdat ze een pakje online bestelden.

Laat je niet vangen:
Al worden de ‘phishingmails’ beter, zijn er toch nog enkele kenmerken die verraden dat het om een verdachte mail gaat.

Enkele tips

 • Controleer de afzender: gaat het om een vertrouwd mailadres of niet?  --> Een onduidelijk mailadres dat je niet kent, betekent niet veel goeds.
 • Naar waar leiden de links waar je op moet klikken?  --> Als ze je doorverwijzen naar sites waar je gratis gadgets kan winnen, is het dikwijls te mooi om waar te zijn.
 • Bevat het bericht taalfouten?  --> Dan is dat meestal het werk van cybercriminelen.
 • Word je persoonlijk aangesproken?  --> Een algemene of vage aanspreektitel wantrouw je beter.
 • Bankinstanties vragen nooit om gevoelige informatie of gegevens via mail te verzenden.
 • Moet je met een ongebruikelijke betaalmethode betalen zoals Paypal en Western Union?  --> Dan neem je best contact op met organisaties zoals het Centrum voor Cybersecurity in België alvorens te betalen.

Bron: Het Nieuwsblad

PS.  Verdachte mails kan je (zonder er verder op te reageren) steeds doorsturen naar:  verdacht@safeonweb.be

BIN Kijk Uit

4 december 2018

Update inzake vorige Bin Flash d.d. 30/11

Bij navraag aan het parket hebben wij vernomen dat de twee verdachten van Chileense afkomt, dewelke werden overgedragen aan het parket van Antwerpen voor verder onderzoek, door de onderzoeksrechter werden aangehouden. Er werd eveneens bijkomend onderzoek verricht in de omgeving van het station, waar onze ploegen nog verschillende gestolen goederen hebben kunnen aantreffen.

Momenteel zijn het donkere dagen en gaat er vanuit de politie veel aandacht naar woninginbraken en toezicht bij handelaars. Maar het is van groot belang dat elke burger ook de nodige veiligheidsmaatregelen neemt. Kijk daarom zeker naar de preventiepagina op de website: www.pzgrens.be en vraag bvb diefstalpreventief advies aan.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

30 november 2018

FEEDBACK na BIN-ALARM op 29 november

Naam BIN’s die werden opgestart:

BIN De Beek 
BIN De Kievit - De Ster
BIN Vogelenzang
BIN Kijkuit
BIN Bloemendaal

Datum en uur van de oproep: 29/11/2018 om 19:13u en 23:33 uur

Relaas van de feiten:

Op 29 oktober 2018 om 19:13 uur werd, naar aanleiding van een inbraak in een woning gelegen in Heuvel te Kalmthout, bovenvermelde BIN’s opgestart. Bij thuiskomst ziet een bewoner van in de verte 2 personen van zijn oprit komen.  Aan de woning bemerkt bewoner dat de schuifdeur van de keuken openstaat. In de woning werden op het eerste zicht een laptop en een handtas gestolen. Bewoner gaat nog naar de straat kijken maar de 2 personen waarvan sprake zijn verdwenen richting centrum.  Het nummer 101 wordt opgeroepen voor melding.

Juist op dat moment was er een grote controleactie bezig aan de grensovergang tussen Essen en Nispen. De aanwezige ploegen van Politiezone Grens, Team Roosendaal en Team Weerijs starten onmiddellijk een grote zoekactie in Kalmthout.  De speurhond van de Federale Politie werd eveneens ingezet. Omstreeks 20:15 uur kon de eerste verdachte opgepakt worden in de velden achter de Zoete Dreef, onder een mesthoop. De tweede verdachte kon nog onder de radar blijven, zelfs voor de politiehelikopter die is komen assisteren.  De zoektocht werd opgeheven maar enkele ploegen bleven discreet in de omgeving.
Zij konden omstreeks 23 uur de tweede verdachte aantreffen aan het station van Kijkuit waar hij opnieuw de vlucht nam.  Na een korte achtervolging kon ook hij gearresteerd worden.

Beide verdachten van Chileense afkomst worden vandaag overgedragen aan het Parket van Antwerpen voor verder onderzoek.

PS.  We blijven onze leden aanmoedigen om ELKE verdachte toestand onmiddellijk te melden bij de politie op 03/620.29.29 of 101

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

27 november 2018

Inbrekers draaien overuren deze maand: zo gaan ze te werk !!!

Zowel inbrekers als politieagenten draaien overuren tijdens deze lange en donkere dagen. Zo blijkt uit politiestatistieken dat het aantal inbraken tijdens de maand november vlotjes wordt opgetrokken tot 5.000, dat zijn er zo’n 144 per dag. Maar maakt u zich vooral geen zorgen want als u weet hoe de dievenbendes te werk gaan, bent u ze alvast een stapje voor.

We lijsten enkele trucs op en hoe u zich kan wapenen...

Tip 1:  sluit alle deuren

Het belangrijkste kenmerk van geoefende inbrekers is dat ze niet veel tijd spenderen aan een inbraak.  Hoe langer ze erover doen, hoe groter de kans dat ze betrapt worden. Inbrekers breken sloten open op slechts een half minuutje tijd.  Daarna doorzoeken ze zo snel mogelijk de kamers, op zoek naar het meest kostbare bezit van het huishouden: geld en/of juwelen. Door alle deuren in het huis te sluiten, verliest een inbreker kostbare seconden en geeft hij het wellicht sneller op.  Verdedig uw huis dus met gesloten deuren én ramen.

Tip 2:  trap niet in de val

Typisch voor grote dievenbendes, waartoe enkele ‘Roma-clans’ behoren, is dat ze ook vrouwen en kinderen inzetten. Zij worden minder vaak verdacht van een mogelijke inbraakpoging en dat wordt handig ingezet, voornamelijk in appartementsblokken waar ze makkelijk kunnen snuisteren en verkennen. Ze kloppen aan op deuren: als mensen opendoen vragen ze om een glas water, komt er geen antwoord breken ze de deur open.  En zo snel is het gebeurd. 
Zulke (kleine) dieven slaan vaak hun slag in appartementsblokken in grote steden zoals Antwerpen en Brussel. Ook worden vrouwen ingezet op straat om ‘makkelijke’ oudere slachtoffers te misleiden.  Zo vragen ze bijvoorbeeld om hulp of de weg waarna ze hen hartelijk bedanken met een knuffel. Op die manier kunnen ze intussen portefeuilles uit tassen graaien en zelfs juwelen stelen.  Die verbergen ze vervolgens in hun beha’s, en ze verdwijnen zo snel als ze tevoorschijn kwamen.

Tip 3:  let op voor afleidingsmanoeuvres

Geoefende dieven gebruiken tal van technieken om slachtoffers te misleiden en politieagenten te dwarsbomen. Een bende zet bijvoorbeeld iemand in op straat om mensen uit hun huis te lokken waarna de anderen ongestoord via de voordeur binnen kunnen dringen. Aangezien ze slechts enkele minuten nodig hebben, kan de buit al snel gemaakt worden.  Daarna stappen ze simpelweg terug in de auto die de bewoners zonet afleidde. Bovendien pakken ze het vaak zo aan dat de nummerplaten niet gespot worden.

Nog enkele vrijblijvende weetjes

Uit cijfers blijkt dat dieven bijna nooit hun slag slaan op weekdagen tussen zes en negen uur ’s avonds.  Vrijdag- en zaterdagavonden zijn wel immens populair. Wellicht omdat velen dan het weekend inzetten en niet thuis zijn. Daarbij gebeuren de meeste inbraken van vijf uur ’s avonds tot middernacht.  Maar ook in de namiddagen stijgt het risico behoorlijk.

November is een populaire maand voor dievenbendes, maar december is nog geliefder.  Verstop die kerstcadeaus dus maar extra goed !!!

Bron: Het Nieuwsblad

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

8 november 2018

Nieuwe vorm van oplichting via studenten !!!

Criminelen zijn steeds op zoek naar nieuwe technieken en slachtoffers…
Momenteel proberen criminele organisaties dit te doen via studenten.  Zij beloven hen een grote som geld als zij een week hun bankkaart en pincode mogen lenen. De daders gebruiken dan die bankrekening voor het doorsluizen van grote sommen geld van hun slachtoffers naar hun eigen rekeningen zodat de dader uit het vizier kan blijven.De studenten worden wijs gemaakt dat ze zich geen zorgen hoeven te maken en dat zij niets hoeven te vrezen. Niets is minder waar; de rekeningen en de bijhorende namen komen dan direct in beeld bij de politie.
Deze studenten worden dan verhoord als zogenaamde ‘muilezel’, maar zij zullen ook mee voor de rechtbank moeten verschijnen aangezien ze bewust hun bankkaart afgestaan hebben.

Wij hebben via enkele middelbare scholen van onze politiezone vernomen dat er daadwerkelijk jongeren worden aangesproken om hieraan deel te nemen. Politiezone Grens voert momenteel onderzoek in deze zaak, maar wij willen ook mogelijke ‘slachtoffers’ bij voorbaat verwittigen. 
Wij willen daarom iedereen duidelijk informeren dat er in het verleden al verschillende ‘muilezels’ zelf hebben moeten opdraaien voor de kosten en de bedragen die werden doorgesluisd. En het beloofde geld zijn ze natuurlijk ook kwijt.

Als een verhaal te mooi is om waar te zijn, is het meestal ook niet waar!

Deze boodschap zal ook naar alle middelbare scholen in onze politiezone worden gestuurd.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

7 november 2018

Opgelet voor valse deur-aan-deurverkopers !!!

Politiezone Antwerpen heeft op korte tijd meerdere meldingen ontvangen over deur-aan-deurverkopers die zich voordoen als medewerkers van ‘Engie’ of ‘Securitas’. Ze proberen bij mensen thuis binnen te raken, zogezegd om de ketel na te kijken of om een alarminstallatie te verkopen.
De politie vermoedt dat het gaat om listige dieven en maant aan tot voorzichtigheid.
‘Engie’ benadrukt dat het niet op deze manier te werk gaat.  ‘Securitas’ biedt zijn diensten zelfs helemaal niet via deur-aan-deurverkoop aan particuliere klanten aan. Wees op je hoede als men je aan de deur zaken probeert te verkopen.  Meestal gaat het om vlotte praters die mensen gemakkelijk kunnen overtuigen. Vraag hen altijd om zich te identificeren.
Let ook goed op met informatie die je hen geeft.  Bijvoorbeeld over het al dan niet aanwezig zijn van een alarminstallatie, zwakke punten in je woning of wanneer je niet thuis bent.

Ongerust ?  Bel 101

Bij ongerustheid of discussie: bel de politie op het nummer 101. En voel je nooit verplicht om iemand binnen te laten of iets te kopen, hoe opdringerig verkopers soms ook zijn.  Meer informatie vind je op de website van BeSafe.

Elk najaar, bij de verandering naar het winteruur, maakt Politie Antwerpen alle Antwerpenaars bewust van het belang van inbraakpreventie d.m.v. een sensibiliserende en activerende campagne. Een inbreker raakt je huis sneller en makkelijker binnen dan je denkt.  Check www.tipstegeninbraak.be voor meer tips om een inbraak te voorkomen!

(bericht : Politie Antwerpen)

BIN Kijk Uit

28 oktober 2018

Organisatie BIN-café verliep naar wens!

Het was niet drummen om binnen te komen in ons BIN café afgelopen donderdag maar toch kunnen de BIN’s: ‘Kijkuit’, ‘Leopold’, ‘Bezemheide’ en ‘Withoefse Heide’ tevreden terugblikken op een geslaagde organisatie. De 80 aanwezigen konden dit enkel maar beamen.  Zij konden op die avond luisteren naar deskundige uitleg van de standhouders, informatie opdoen in de verschillende standen en samen met buren genieten van een drankje. En na een inhaalbeweging vorig jaar (182 fietsen) mocht de politie opnieuw 55 fietsen markeren aan de ingang van zaal ‘t Centrum.

Ook belangrijk is de samenwerking tussen de verschillende BIN’s, bestuursleden groeien zo meer naar elkaar toe en halen uit een dergelijk evenement de nodige kracht om zich te blijven inzetten voor de BIN-gemeenschap. Anderzijds moet gezegd dat er wel wat BIN-leden waren die hun weg NIET hebben gevonden naar zaal ‘t Centrum.  Misschien voor velen te begrijpen wegens werkzaamheden binnen of buiten de gezinsomstandigheden.
Toch doen we een warme oproep naar deze mensen om in de toekomst eens een dergelijk evenement te komen bezoeken.  Afspraak volgend jaar eind oktober! 

We willen bij deze ook onze welgemeende dank betuigen aan de standhouders: de Gemeente Kalmthout, de Politiezone Grens, de Brandweer Zone Rand, het Bin-Kenniscentrrum, de Computer- en Internetbeveiligingsfirma KVPC, Slotenmaker Mifra en de Alarminstallaties van de firma Omnium Protecta. 
Onder de aanwezigen werd die avond tevens een professionele tablet verloot.  Roger Van Rossem, wonende in de zone van BIN-Bezemheide, was de gelukkige winnaar!

   

Horen, zien en bellen!

Tijdens de wintermaanden zien we vaak een toename van het aantal woninginbraken en diefstallen uit voertuigen. De politie levert extra inspanningen door controleacties uit te voeren en te patrouilleren in inbraakgevoelige wijken. De politie kan echter niet overal tegelijk aanwezig zijn.  Daarom doen zij graag een beroep op u als inwoner. Sociale controle is het beste wapen in de strijd tegen inbraken.  Merk je iets dat niet klopt, verwittig meteen de politie.

Iets verdachts gezien? Bel 101

Aarzel niet om 101 te bellen als je iets verdachts opmerkt.  De politie kan dan onmiddellijk nazicht doen en zo de pakkans vergroten. Meestal ken jij de voertuigen van je buren of mensen die er regelmatig op bezoek komen, maar ook hun gedrag. Het noodnummer 101 is 24/24u bereikbaar en staat in rechtstreeks contact met de politieploegen op het terrein. 
Mails of berichten via Facebook of Twitter worden niet permanent opgevolgd en zijn dus niet geschikt voor dringende meldingen. Blijkt er achteraf toch niets aan de hand, niemand zal het je kwalijk nemen en de politie heeft in elk geval de info gekregen om uw melding verder te controleren.

Wat is verdacht?

 • Onbekenden die rondlopen in de buurt van je woning of die van je buren;
 • Onbekenden die woningen of voertuigen in de gaten houden;
 • Vreemde gedragingen van onbekende personen in je buurt;
 • Onbekenden die bij je aanbellen en vreemde vragen stellen;
 • Een onbekend voertuig dat traag rijdt en waarvan de inzittenden bijzonder veel aandacht hebben voor woningen of geparkeerde voertuigen.

Wat meld je?

 • Geef zoveel mogelijk informatie door: de juiste plaats en omstandigheden waarin de gedragingen zich voordoen;
 • Beschrijving van de betrokken personen: aantal, geslacht, leeftijd, huidskleur, postuur, lengte, kleding, opvallende kenmerken (littekens, tatoeages, juwelen, ...);
 • Beschrijving van het voertuig: nummerplaat, type voertuig, kleur, merk, opvallende kenmerken (belettering, stickers, schade,...);
 • Looprichting van de persoon of rijrichting van het voertuig;
 • Indien je voetsporen of andere sporen vindt, raak deze dan niet aan.  Houdt huisdieren op afstand en bescherm de voetsporen door bijvoorbeeld een doos over de voetafdruk te plaatsen.

Alvast bedankt om mee uit te kijken!

ANPR-camera’s weldra een belangrijk wapen in de strijd tegen diefstallen!

Steeds meer wordt er gedacht aan het plaatsen van ANPR-camera’s op het openbaar domein.  Ook in de gemeente Kalmthout, in nauw overleg met de politiezone Grens, denkt men hieraan. Meer en meer wordt aangetoond dat dit ook een efficiënte manier kan zijn in de strijd tegen woninginbraken. Door het bestendig en automatisch controleren van de voertuigen die deze camera voorbijrijden kan de politie zeer snel reageren wanneer een verdachte in de buurt is. Wij geven graag een voorbeeld mee van onze confraters uit de politiezone Noord:

Verdacht voertuig: 
De nummerplaat van het verdachte voertuig werd door het ‘Goudi’-team, dat zich richt op de controle van malafide goudhandelaars in en rond de Antwerpse stationsbuurt, opgepikt door een ANPR-camera. Tijdens het nazicht bleek dat de nummerplaat gelinkt kon worden aan de inbraak in Kapellen. De Antwerpse politie besloot het voertuig via het cameranetwerk in het oog te houden en kon het voertuig aantreffen in een ondergrondse parking. Er werd even toezicht gehouden aan het voertuig, waarna de verdachten gevat konden worden.  Het betrof twee Chileense mannen van 44 en 22.

Buit gevonden: 
In het voertuig werd buit gevonden van verschillende inbraken, waaronder die in Kapellen. 
Vermoedelijk waren de twee verdachten in Antwerpen om hun buit te verkopen. 
Het ‘Goudi’-team onderzoekt aan de hand van camerabeelden of één van de goudwinkels in de stationsbuurt in aanmerking komt voor mogelijke heling. 
De twee verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

26 september 2018

BIN-café in volle voorbereiding!

Donderdag 25 oktober organiseren wij voor de 3de maal een BIN-Café, dit in het kader van de nationale actie “1 DAG NIET”!
Dit jaar zijn het de BIN’s: Kijkuit, Leopold, Bezemheide en Withoefse Heide die hun krachten hiervoor bundelen. 
Vanaf 19.30 uur nodigen wij alle geïnteresseerden uit naar de parochiezaal.  (‘Nieuwsbrief’ dienaangaande volgt binnenkort).
Daar zijn verschillende standen die rond het thema veiligheid de aandacht trekken en de nodige informatie verstrekken. De BIN’s verwelkomen alle aanwezigen met een drankje en een versnapering.
Daarnaast is het een ideale gelegenheid om de mensen uit je buurt, je straat, je wijk, beter te leren kennen.
Zorg dat je vrij bent die avond om het BIN-Café te bezoeken.  De inkom is GRATIS.
Als extraatje wordt er dit jaar een professionele tablet verloot onder de aanwezigen.

Weldra weer een nieuwe BIN in Kalmthout!

Binnen het Industriegebied Bosduin in Kalmthout is momenteel een BIN-Z in oprichting. Naar aanleiding van verschillende diefstallen is daar het onveiligheidsgevoel sterk gestegen. 
Na een informatievergadering werd er besloten een BIN-Z op te richten en deze te koppelen aan de BIN-Z Bosduin Kapellen die al actief is in de Industriezone op het grondgebied van de gemeente Kapellen.
De oprichting komt niets te vroeg want vorige week gebeurde er tijdens één en dezelfde nacht nog 3 zware inbraken.

BIN Kijk Uit

7 september 2018

Diefstal uit tuinhuizen, garages, stallen, … !!!

De laatste tijd hebben de politiediensten verschillende diefstallen en poging diefstallen uit tuinhuizen, loodsen garages en berghokken vastgesteld. De dader(s) hadden het vooral gemunt op werkmateriaal en fietsen.  Een aantal tuinhuizen waren niet slotvast en dus vrij toegankelijk. 
Beveiliging van tuinhuizen wordt vaak over het hoofd gezien maar meestal zijn er toch ook waardevolle voorwerpen aanwezig, zoals fietsen, elektrisch gereedschap, tuingereedschap, e.d. Daar kunnen inbrekers ook hulpmiddelen vinden die het inbreken vergemakkelijken, zoals ladders, boormachines, schroevendraaiers, enzomeer.

Hierbij een aantal tips om uw tuinhuis, garage, loods, … , te beveiligen:

 • Zorg dat uw bijgebouwen afgesloten kunnen worden.
 • Plaats eventueel schrikverlichting.
 • Zorg dat waardevolle voorwerpen aan het zicht onttrokken zijn.

Tevens willen wij erop wijzen dat er gratis gebruik kan gemaakt worden van onze dienst Diefstalpreventie.
Een aanvraag hiervoor kan gebeuren via de website, uw wijkagent of bij het onthaal op het politiekantoor.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

1 september 2018

In België worden jaarlijks ongeveer 32.000 mensen bestolen door zakkenrollers. Soms handelen ze alleen, maar meestal werken ze in team, waarbij 1 iemand je afleidt, terwijl de ander je besteelt en de 3e met de buit gaat lopen.

Enkele tips

 • Sluit je handtas en draag hem tussen je arm en je lichaam.
 • Draag je rugzak vooraan op drukke plaatsen.
 • Hang niets aan je stoel op restaurant, in de trein, op café, …

Maak je smartphone, tablet of laptop waardeloos voor dieven en activeer de blokkeerfunctie van je toestel.

 • Smartphone of tablet: zet via instellingen de functie 'zoek (of vind) mijn telefoon of tablet’ aan. Via de website van je merk of besturingssysteem kan je nu je apparaat terugvinden.
 • Windows laptop: op laptops die draaien op Windows 10 kan je de locatiefunctie aanzetten via je instellingen. Ga naar ‘Bijwerken en beveiligen’ en klik vervolgens op ‘Mijn apparaat zoeken’. De locatiefunctie is niet beschikbaar op laptops met oudere versies van Windows.
 • Apple Mac: op een Apple Mac ga je naar het Apple menu, klik daarna op ‘Systeemvoorkeuren’ en ‘iCloud’. Zet daar de functie ‘Zoek mijn Mac’ aan.
 • Vaak kan je je toestellen ook onbruikbaar maken voor dieven door anti-diefstalfuncties te activeren via het instellingenmenu. Zo kan je je persoonlijke data wissen en je apparaat blokkeren op afstand.

Wat doe je als je portefeuille wordt gestolen?

 • Ga  naar het politiebureau om het feit of de diefstal aan te geven en om een klacht in te dienen.
 • Bel Card Stop om uw bank- en kredietkaarten te blokkeren op het nummer 070 344 344 (dag en nacht bereikbaar).
 • Bel naar Doc Stop (00800 2123 2123) als je identiteitskaart werd gestolen.

Wat als je smartphone of tablet wordt gestolen?

 • Activeer de lokalisatie- en antidiefstalfuncties van je toestel.
 • Ga niet zelf op zoek naar de dief, maar breng de lokalisatiegegevens naar de politie.
 • Verwittig je operator zodat deze je telefoonnummer en toestel kan blokkeren.
 • Wijzig alle codes en paswoorden die je via je toestel gebruikte.

Deze informatie is afkomstig van de Federale diensten van de gouverneur van Antwerpen:  www.ibz.be

 

BIN Kijk Uit

27 augustus 2018

FEEDBACK na BIN-ALARM

BIN’s die werden opgestart:  BIN Kijkuit + BIN De Kievit / De Ster
Datum en uur van de oproep: 20 augustus 2018 om 12:07 uur

Relaas van de feiten:

Op 20 augustus 2018 om 12:07 uur werden, naar aanleiding van de verdwijning van 2 kinderen (7 en 12 jaar), bovenvermelde BIN’s opgestart. De kinderen maakten deel uit van een gezin dat pas in de directe omgeving van de Kalmthoutse Heide was komen wonen. De 2 kinderen waren omstreeks 09:00 uur met de fiets richting Kalmthoutse Heide gereden.

Omdat de ouders na 3 uur tevergeefs zoeken de kinderen niet meer konden vinden en deze onbekend waren in hun nieuwe leefomgeving, werden onze diensten om 11:51 uur van deze verdwijning in kennis gesteld. Gezien het risico bestond dat zij mogelijk verdwaald waren op de Kalmthoutse Heide werd onmiddellijk een doorgedreven opsporingsactie opgezet.  Met inzet van verschillende lokale politieploegen, federale politie (helikopter), Natuur & Bos, brandweer en Nederlandse politie konden de kinderen door een lokale politieploeg gezond en wel worden aangetroffen in Heide-Kalmthout.
De kinderen verklaarden dat ze na een omgevingsverkenning hun nieuwe (t)huis niet konden terugvinden.

PS.  We blijven onze leden aanmoedigen om ELKE verdachte toestand onmiddellijk te melden bij de politie op 03/620.29.29

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

2 augustus 2018

5 diefstallen uit voertuigen in Kalmthout !!!
Naar aanleiding van 5 diefstallen uit voertuigen van het merk Volkswagen in onze politiezone sturen wij deze preventietips…

Dieven richten zich voornamelijk op relatief kleine voorwerpen die vaak in de wagen achtergelaten worden en die dieven gemakkelijk kunnen meenemen, zoals een gsm, gps, laptop, fototoestel, zonnebril, enz. Sommige dieven gaan gericht op zoek naar onderdelen uit de auto: een vaste gps, een autoradio of zelfs een airbag. Airbags worden vooral gestolen aan de kant van de bestuurder, omdat ze daar het snelst te demonteren zijn.  Later worden ze dan doorverkocht als wisselstukken. Momenteel zien wij dat het vooral de ingebouwde gps-toestellen van het merk Volkswagen zijn die gestolen worden.

Diefstal voorkomen:
U kunt er natuurlijk ook voor zorgen dat uw auto niet aantrekkelijk is om uit te stelen…

 • Parkeer bij voorkeur in een garage of een andere veilige, drukbezochte en goed verlichte plaats.
 • Sluit uw wagen altijd goed af: niet alleen de portieren, maar ook de ramen, het open dak en het kofferdeksel.  De bedoeling hiervan is niet alleen om het de dief moeilijk te maken; als u de wagen open laat en er wordt iets gestolen zonder sporen van braak, zal uw verzekeringsmaatschappij dat niet aanzien als diefstal.
 • Neem altijd uw boordpapieren mee, want die zijn –ook zonder de auto– geld waard voor criminelen.
 • Verwijder altijd uw gps en gps-houder uit de auto en veeg de zuignapafdruk uit.
 • Verwijder ook alle andere waardevolle spullen.  Om te laten zien dat er niets in de auto zit, kunt u ook het handschoenkastje open laten staan.
 • Schakel altijd de bluetooth en wifi-functie van uw gps, laptop of gsm uit.  Op die manier voorkomt u dat potentiële dieven het signaal opvangen en achterhalen dat er een waardevol toestel in uw wagen verborgen ligt.
 • Voorwerpen die toch in de auto moeten blijven liggen, legt u het best al bij uw vertrek in de koffer en niet pas op de plaats van aankomst.
 • Houd een inventaris bij van serienummers van al uw waardevolle voorwerpen.
 • Gebruik de pincode op uw gps-toestel.

Wat moet u weten als u toch slachtoffer wordt?

 • Doe steeds aangifte bij de politie.
 • Blokkeer uw bank- en kredietkaarten via CARDSTOP 070 344 344.
 • Blokkeer uw identiteitsdocumenten via DOCSTOP 00800 2123 2123.
 • Verwittig uw verzekeraar.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -  info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

30 juli 2018

Diefstal met braak in woning op de Putsesteenweg te Kalmthout !!!

Relaas van de feiten:

Op 30/07/2018 krijgt de PZGrens melding van een diefstal uit een leegstaande woning gelegen op de Putsesteenweg te Kalmthout. De achterdeur van de woning werd met een koevoet opengebroken ter hoogte van het slot. Aangezien de woning onbewoond en bijna geheel leeg was, werd er enkel een oude microgolfoven gestolen. 
De feiten moeten gebeurd zijn tussen 15/06/2018 en 30/07/2018. Wegens de té lange tijdspanne tussen feiten en melding bij politie werd het BIN-alarm niet opgestart.

De PZ Grens onderzoekt verder de feiten.

BIN Kijk Uit

17 juli 2018

Wijzigingen in bestuur + fotosessie

Op 29 juni l.l. kwam het huidige en tevens voltallige bestuur van BIN-KIJKUIT samen in het nieuwe “Hotel Jerom” op de Putsesteenweg, vlak bij de parking van de heide. De bedoeling was om enerzijds kennis te maken met de zaakvoerders van dit mooie hotel, tevens te informeren naar de mogelijkheden om in de toekomst daar onze bijeenkomsten te organiseren. Het hotel ligt immers binnen onze BIN-omschrijving.
Anderzijds hadden we met een fotograaf op die locatie afgesproken om nieuwe foto’s te maken; immers sedert de laatste fotosessie waren er in ons bestuur reeds 2 wijzigingen doorgevoerd.

Hieronder een mooie foto van het voltallige bestuur, getrokken vóór het Natuur Educatief Centrum, met vlnr…

 • De Meulder (Putsesteenweg)
 • Livens (Nieuwstraat)
 • Peeters (Kinderwelzijnstraat)
 • Van Briel: penningmeester (Cuylitshofstraat)
 • Haes: coördinator (Kijkuitstraat)
 • Vollebregt (Kijkuitstraat)
 • De Bondt (Rozendreef)
 • Quirynen (Heibloemlaan)

Piet, Marco, Ludwig, Marcial, Wim, François, Philippe en Patrick, netjes op een rij vóór het onlangs geopende ‘Hotel Jerom’

BIN Kijk Uit

16 juli 2018

Maak je huis inbraakveilig tijdens je afwezigheid:

Zomer.  Vakantie.  Eindelijk op reis!  Je gaat er een tijdje tussenuit en je laat je dagelijkse leven achter ... maar ook je huis.  De zomervakantie is een periode waarin woninginbraken vaker voorkomen.
Maak je woning, samen met ons, klaar voor je afwezigheid.  Zo kan je met een gerust hart op reis vertrekken.  Een inbraak kan je nooit helemaal uitsluiten.  Maar je kan het de inbreker wel heel wat moeilijker maken…

 • Sluit alle vensters en buitendeuren af en zorg ervoor dat de sleutel niet meer aan de binnenkant van de deur zit.  De inbreker kan zo gewoon door een deur terug naar buiten, kan meer en grotere spullen meepakken...  Hij houdt namelijk rekening met hoe gemakkelijk hij opnieuw weg geraakt als hij een huis kiest.
 • De achterkant van je woning is het meest kwetsbaar:  installeer een tuinpoortje dat op slot kan, ook al is dat maar een meter hoog.  Erover springen met gestolen spullen is moeilijk.  En de buren weten ook meteen dat er iets mis is als iemand erover springt.
 •  Laat een bewoonde indruk achter: laat iemand je brievenbus leeg maken en het gras afrijden of de rolluiken openen en sluiten.  Gebruik ook lampen met timers.
 •  Verwittig ook je buren en familie en vraag zeker afwezigheidtoezicht aan bij de politie .  Daarover lees je meer verderop in dit artikel.
 •  Help de inbreker niet!!  Laat geen ladder slingeren en sluit je tuinhuis af.  Inbrekers gebruiken zelfs tuinmeubelen als opstap.  Als ze zien dat die op slot liggen, weet de inbreker ook dat je ermee   bezig bent geweest.  Dat schrikt af.
 • Maak een inventaris op:  merk, type en serienummer zijn dikwijls niet voldoende.  Zet er je rijksregisternummer op en maak foto’s.  Zo kunnen teruggevonden spullen geïdentificeerd worden.
 • Wees discreet op sociale media over je vakantie.  Let ook op met antwoordapparaten en automatische e-mailberichten.

Nog meer tips vind je op de website https://www.besafe.be/nl/veiligheidstips-voor-een-zorgeloze-vakantie
 
Onze politiezone zet extra in op preventie en controle tijdens de zomermaanden.  Je kan bij hen terecht voor diefstalpreventief advies en afwezigheidstoezicht . Voor diefstalpreventief advies maak je een afspraak met een gespecialiseerde adviseur.  Die komt gratis bij je langs om tips op maat te geven. Samen met de adviseur maak je een rondgang door en rond je huis. Hij wijst je op mogelijke tekortkomingen of risico’s.  Achteraf overloop je alles nog even met hem. Je krijgt ook een handige brochure met tal van tips.
Diefstalpreventief advies is er niet enkel voor wanneer je op vakantie vertrekt.  Het advies is ook handig als je gaat bouwen of verbouwen. Zo weet je waarop je moet letten als het gaat over woningveiligheid.  En je kan met meer kennis onderhandelen bij leveranciers van deuren, ramen of andere zaken die te maken hebben met de veiligheid van je woning.
Ben je voor korte of langere tijd afwezig?  Dan kan je afwezigheidtoezicht aanvragen bij de politiezone Grens.  Je vraagt het toezicht best digitaal aan.  Dat doe je via de website of je mobiele telefoon. Het is belangrijk dat je de aanvraag zo volledig en juist mogelijk invult.
Aanvraag gedaan en op reis vertrokken?  Dan houdt de wijkinspecteur je woning extra in de gaten.  Ook de interventieploegen houden een oogje in het zeil wanneer ze geen dringende opdracht hebben.
Daarnaast krijg je, als je opnieuw thuis bent, specifieke feedback met informatie over het uitgevoerde toezicht: er stond nog een raam open, je brievenbus werd niet leeggemaakt, enz...

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be 
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -
 info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

26 juni 2018

Opgepast voor online Fraude - Phishing en Smishing

In het 1ste kwartaal van 2018 was er een forse stijging van het aantal fraudes via internetbankieren (60% meer in vergelijking met 2017). In bijna alle gevallen vissen (Phishing) de fraudeurs naar bancaire codes van de consument om geld te stelen van diens rekening.Dagelijks worden er valse berichten de wereld ingestuurd met de bedoeling je te laten klikken. Zo gebruiken cybercriminelen frequenter WhatsApp als medium voor phishingberichten (zoals recent Efteling geeft 5 gratis tickets weg aan 500 gezinnen).

Steeds vaker wordt ook SMS gebruikt om berichten te versturen die valse links bevatten met de bedoeling mensen op te lichten. Deze nieuwe vorm van online fraude kreeg de naam ‘Smishing of ook SMS-phishing’.
Wat te doen tegen deze poging tot oplichting? klik hier

Febelfin roept daarom de burgers op om uw bancaire codes nooit te delen via e-mail, telefoon of sociale media. Op die manier heeft u zélf de sleutels in handen om zich te beschermen tegen Phishing/Smishing.
Belangrijk om te weten: een bank vraagt haar klant nooit zelf naar diens pincode of codes voor internetbankieren via e-mail, telefoon of sociale media.

Laat je nooit meer vangen!
Hoe herken je die valse mails en hoe maak je het onderscheid met betrouwbare berichten? Slimme cybercriminelen kunnen je echt doen twijfelen. Je vindt hier een aantal tips om te beoordelen of je een bericht kan vertrouwen. 

Valse berichten (ook valse sms-berichten) kan je doorsturen naar verdacht@safeonweb.be

BIN Kijk Uit

30 mei 2018

Nieuwe phishingmails

Vrijdag 25 mei trad de GDPR in werking. Dat is een geheel van regels om de gegevens van Europese burgers beter te beschermen. Bedrijven die onder de nieuwe GDPR regelgeving vallen, moeten hun privacy beleid aanpassen en hun klanten hiervan op de hoogte brengen. Cybercriminelen maken hier handig gebruik van en versturen in naam van bedrijven valse e-mails. Zij doen alsof ze jouw gegevens nodig hebben om aan de GDPR regelgeving te voldoen. Wees hiervoor alert! 

Hoe herken je deze valse berichten?

 • Bedrijven vragen in principe enkel toestemming om je huidige gegevens te bewaren, en niet om nieuwe gegevens door te sturen.
 • Controleer ook zeker het mailadres van de afzender.
 • Zweef tenslotte met je muis over de link om te controleren naar welke website je zal surfen wanneer je op de link zou klikken.

Is de domeinnaam, het woord voor .be, .com, .eu, .org, … en voor de allereerste slash “/”, ook echt de naam van de organisatie?

Ons advies:

 • Open deze berichten niet, stuur ze door naar verdacht@safeonweb.be en verwijder ze.
 • Klik niet op de links of afbeeldingen en open zeker geen bijlagen.
 • Beantwoord de frauduleuze e-mail / bericht niet.

Vul nooit persoonlijke gegevens in.

 Lees meer over phishing via de phishingtest

 

22 februari 2018

Meer informatie over het dag/nacht oproepsysteem bij onze leden!!!

Begin deze maand ontvingen we een nachtelijke oproep betreffende een inbraak in een woning aan de Antoine De Preterlaan te Kalmthout. Ook leden die bij het aanvaarden van het lidmaatschap hebben aangegeven om ’s nachts niet gebeld te willen worden, krijgen deze oproepen door.  Dit gebeurt volledig buiten onze wil om!
Even een woordje uitleg:  het vorige meldingssysteem (Enoxus - tot eind 2016) voorzag dat BIN-leden een keuze konden maken om de dringende oproepen ofwel dag + nacht, ofwel alleen tijdens de dag, te ontvangen. Normaal gezien zou de nieuwe provider (Nextel - sedert begin 2017) de reeds bestaande mogelijkheden overnemen. De firma ‘Nextel’ werkt in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse zaken via het communicatiesysteem BE-alert. Bij het onderhandelen van het contract zijn echter een paar zaken over het hoofd gezien door de mensen die hiervoor de verantwoordelijkheid namen. Onder andere werd het gescheiden meldingssysteem (dag/nacht) niet mee opgenomen in het lastenboek.
Al enkele maanden uiten wij via de provinciale stuurgroep v/d BIN’s en het ‘BIN-Kenniscentrum’ ons ongenoegen over deze mankementen. Aanvankelijk werd er door de overheid gesteld dat dit zou rechtgezet worden bij het instellen van een nieuwe offerte. Thans moeten wij vernemen dat de kostprijs, 30.000 euro, een brug te ver is voor het Ministerie van Binnenlandse zaken.  Men is niet geneigd deze aanpassingen zomaar te laten doen. Een bijkomend probleem is dat niet álle politiezones (destijds) het dag/nacht systeem hebben gepromoot bij hun BIN’s.  Bij ons, in de PZ Grens, gebeurde dit wel. Sommige politiezones zijn de mening toegedaan dat het lidmaatschap bij een BIN inhoudt dat men dag én nacht de BIN-leden moet kunnen bereiken voor de dringende berichten. In onze politiezone tonen we wél begrip voor leden die alleen tijdens de dag willen verwittigd worden en tijdens de nacht geen dringende oproepen willen ontvangen. 
Onlangs werd dit probleem nog maar eens besproken op de coördinatorenvergadering van de gemeente, waar de meeste afgevaardigden van de Kalmthoutse BIN’s rond de tafel zaten met de politie en de burgemeester. Ook tijdens deze vergadering kwam duidelijk naar voor dat we de keuze dag/nacht moeten blijven behouden en er op toezien dat dit (terug) wordt geïmplementeerd bij ‘Nextel’. 
Collega Louis Van den Buys, coördinator van ‘BIN Withoefse Heide’ is, als lid van de provinciale stuurgroep en de vzw ‘BIN-Kenniscentrum’, goed geplaatst om dit probleem mee op te volgen. We gaan dat in elk geval zomaar niet loslaten, maar anderzijds zal het ook niet simpel te verwezenlijken zijn, omdat er een serieus prijskaartje aan hangt. Voor onze leden wil dit zeggen dat voorlopig alle dringende oproepen, zowel overdag als tijdens de nacht blijven uitgezonden worden. 
Mocht je dat écht niet willen, kan je mij dit best melden via een mailtje. Wij zetten je als ‘BIN-lid’ dan even op ‘non-actief’ zodat je geen enkele dringende oproep meer krijgt , noch ’s nachts noch overdag; maar uiteraard nog wél alle E-mailverkeer van ‘BIN KIJKUIT’!. Een andere mogelijkheid is om je GSM ’s avonds, voor het slapen gaan, af te zetten of de luidspreker op ‘stil’. Heb je bij je aansluiting als lid een vast telefoonnummer doorgegeven, dan is dat misschien niet zo simpel, maar je kan het toestel dan misschien wél ver van de slaapkamer achterlaten tijdens je nachtrust!

BIN Kijk Uit

13 februari 2018

Succes voor 1 dag niet 2017

Wij staan erop u te bedanken voor uw enthousiasme tijdens de actiedag '1 dag niet 2017'. Met 617 initiatieven én daarbij nog de acties die niet werden geregistreerd op de website, was deze editie een echt succes. Hiermee zetten we het succes van 2016 verder.
Dit zijn enkele cijfers die het succes van de actie aantonen:

 • 617 preventie-initiatieven;
 • 7417 bezoekers op de websites 1dagniet.be en 1joursans.be in oktober 2017;
 • De Facebook-pagina's tellen 4649 likes;
 • De Twitter-accounts hebben, in totaal, 988 volgers;
 • 9 verschillende kranten hebben over de campagne «1 dag niet» geschreven, met een totaal van 72 artikels;
 • 4 verschillende radiostations hebben informatie verspreid over '1 dag niet' en dit via verschillende reportages gedurende de ganse week;
 • 3 nationale televisiezenders en 7 regionale televisiezenders hebben reportages uitgezonden in hun televisiejournaal. We willen speciale aandacht vestigen op de reportage op RTL-TVI die als eerste punt in het televisiejournaal aan bod kwam.
 • Meer dan 7907 views voor de officiële film 1 dag niet;
 • 459 993 personen bereikt via onze reclame op Facebook.

Noteer de actiedag van 2018 alvast in uw agenda! De campagne zal plaatsvinden van 22 tot 28 oktober 2018, met als hoogtepunt '1 dag niet' op vrijdag 26 oktober.

Deze informatie is afkomstig van FOD Binnenlandse Zaken - Algemene Directie Veiligheid en Preventie - Directie Lokale Integrale Veiligheid – SLIV
Waterloolaan 76 - 1000 Brussel - 
www.besafe.be

BIN Kijk Uit

12 februari 2018

FEEDBACK na BIN-alarm

Naam BIN die werd opgestart:  BIN Kijkuit + BIN Leopold + BIN Withoefse Heide.
Datum en uur van de oproep:  09 februari 2018 om 04.41u

Relaas van de feiten:
Op bovenvermelde datum en uur werd ons BIN opgestart naar aanleiding van een melding inzake diefstal in een woning gelegen in de Antoine De Preterlaan te Kalmthout. De bewoner van de woning werd ‘s nachts gewekt van geluiden die hij hoorde.  In eerste instantie dacht hij dat het zijn zoon was die de trap opging.
Wanneer hij hoorde dat er iemand de trap terug afliep ging hij kijken. Op de trap stelde hij vast dat het niet zijn zoon was die de trap afliep maar een onbekende. Wanneer deze de bewoner opmerkte is de verdachte via de woonkamer en de garage gaan lopen. Aangezien de verdachte zeer stil was bij het gaan lopen bestaat het vermoeden dat de verdachte geen schoenen aanhad. En aan de bouw van de verdachte te zien betrof het mogelijk een vrouw. Onze ploegen gaan ter plaatse en vragen om een speurhond.  Deze doet mee nazicht in de omgeving van de woning. Op een afstand van 20 meter van de woning worden door de speurhond een paar schoenen aangetroffen die vermoedelijk van de verdachte zijn. Deze worden in beslag genomen met het oog op een DNA-test.  De verdachte kan helaas niet meer worden aangetroffen. Uit de woning werden 2 portefeuilles en een iPhone gestolen! De PZ Grens onderzoekt verder de feiten.

Nota:  We blijven onze leden aanmoedigen om ELKE verdachte toestand onmiddellijk te melden bij de politie op 03/620.29.29

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be 
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -
 info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit

1 februari 2018

DRIE diefstallen uit voertuigen in Kalmthout !

Inhoud voertuig populair bij dieven.

Sommige dieven hebben het niet gemunt op uw wagen zelf, maar op de inhoud ervan. Een GSM, GPS, laptop, fototoestel, zonnebril ... het zijn relatief kleine voorwerpen die vaak in de wagen achtergelaten worden en die dieven vrij gemakkelijk kunnen meenemen. Het stelen van airbags, ingebouwde GPS-toestellen en ander specifiek materiaal … dieven gaan steeds meer op zoek naar onderdelen uit de auto.Tegenwoordig zijn het vooral airbags en ingebouwde GPS-toestellen van het merk BMW en Volkswagen die gestolen worden.Later worden ze doorverkocht.

Hoe voorkom je een diefstal uit je voertuig?  Enkele tips:

 • Parkeer bij voorkeur in een afgesloten garage of zet je auto uit het zicht.
 • Indien je op verplaatsing bent, parkeer bij voorkeur in een beveiligde parking of op een andere veilige, druk bezochte en goed verlichte plaats.
 • Sluit uw wagen steeds goed af: niet alleen de portieren maar ook de ramen, eventueel het open dak en het kofferdeksel.  De bedoeling hiervan is niet alleen de dief het moeilijk te maken; als u de wagen open laat en er wordt iets gestolen zonder sporen van braak, zal uw verzekeringsmaatschappij dat niet aanzien als diefstal.
 • Neem altijd uw boordpapieren mee, want die zijn - ook zonder de auto - geld waard voor criminelen.
 • Verwijder altijd uw GPS en GPS-houder uit de auto en veeg de zuignapafdruk uit.
 • Verwijder alle andere waardevolle voorwerpen uit de auto (GSM, laptop, tablet, fototoestel, ...)
 • Schakel altijd de bluetooth en wifi-functie van uw GPS, laptop of GSM uit.  Op die manier voorkomt u dat potentiële dieven het signaal opvangen en achterhalen dat er waardevolle toestellen in uw wagen verborgen liggen.

Deze informatie is afkomstig van de Politie Zone Grens:  www.pzgrens.be 
Kapellensteenweg 32, 2920 Kalmthout  -  Tel: 03/620.29.29  -
 info@pzgrens.be

BIN Kijk Uit